Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych
- Achman
Re: Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych
nie wiem czy o to chodzi ale nie przypominam sobie innego fragmentu u Basi po polsku utwór nosi tytuł Amelki śmiech z płyty It’s That Girl Again
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Też nie o to pytam, pytam o utwór z jednej z jej płyt winylowych który jest śpiewany po angielsku, jednak mały jego fragment to sprytnie wpleciona wstawka polskiej bardzo znanej melodii ludowej zaśpiewana oczywiście po polsku. Płyta odniosła spory sukces na rynku japońskim, do tego stopnia że japońscy fani dopytywali się w wywiadach nawet o taki szczegół "co to jest", "co śpiewa", "czy to coś znaczy". Trzeba uważnie słuchać, jednak skoro japończykom się udało to myślę że tym bardziej Wam się uda.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To akurat bardziej jest specyfika japońskiego słuchacza, a nie tylko konkretnie Basi i jej językiem polskim. Z tego też powodu większość japońskich wydań zachodniej muzyki opatrzona jest w przetłumaczony tekst.JacK pisze:do tego stopnia że japońscy fani dopytywali się w wywiadach nawet o taki szczegół "co to jest", "co śpiewa", "czy to coś znaczy".
Niemniej nie znam odpowiedzi na zagadkę

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Achman
dobra przypomniał mi się jeszcze jeden utwór Basi który kiedyś słyszałem i on się kończył polską wstawką utwór ten to Reward z płyty London Warsaw New York czy o ten utwór chodzi ??
- JacK
Zakończenia utworu Reward nie można nazwać melodią ludową czy biesiadną. Jednak detektyw Achman jest na dobrym tropie... tyle że utworu z zagadki trzeba szukać na innej płycie.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Achman
hmmm.... tez mi sie tak wydawało że mało ludowy ale to mi tylko do głowy przyszło i stwierdziłem że spróbuje, w takim razie czas wrócić do płyt Basi i troszkę posłuchać 

- tollo
- JacK
Proszę bardzo, całkiem niedawno słuchałem tej płyty na której znajduje się utwór o który pytam 

- tollo
Przesłuchałem płytę The Sweetest Illusion. Tam odkryłem piosenkę "Yearning"... a pod koniec subtelne "Szła dzieweczka do laseczka" 

- JacK
Bingo 

- tollo
Moja do najłatwiejszych też nie będzie należała. 
W studio w Szczecinie w ciągu 6 dni 1986r. nagrano materiał, na płycie pojawiło się aż 16 utworów. Na okladce tej płyty nie widzimy za wiele kolorów. Stanowi raczej ponurą wizje tego co może czekać czlowieka gdy źle postąpi. Muzyka na płycie jest bardzo różnorodna mimo, że nagrana przez jeden zespół. Zaczynając od ska, punk, jazz kończąc na soul czy też reggae. Jak nazywa się zespół, jaki jest tytuł płyty i co ma wspólnego z nią Grecja?

W studio w Szczecinie w ciągu 6 dni 1986r. nagrano materiał, na płycie pojawiło się aż 16 utworów. Na okladce tej płyty nie widzimy za wiele kolorów. Stanowi raczej ponurą wizje tego co może czekać czlowieka gdy źle postąpi. Muzyka na płycie jest bardzo różnorodna mimo, że nagrana przez jeden zespół. Zaczynając od ska, punk, jazz kończąc na soul czy też reggae. Jak nazywa się zespół, jaki jest tytuł płyty i co ma wspólnego z nią Grecja?
- Cracker
Nagrano ją w 1986 , a w którym roku wydano ?
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- tollo
W tym samym roku wydano i nie jest to bez znaczenia. 

- KasparHauser
- Gramofon: Nieinterere2000
Jak w miarę dobrze znam naszą scenę, tak nic mi nie mówi Twoje pytanie
.

- tollo
Zespół nie nagrał niczego innego, właściwie powstał na potrzeby jednej płyty. Już sporo napisałem o nim, robi się coraz łatwiej.