Dźwięk tylko w jednym kanale.
- Masa
Nie mam już pomysłu. Mam dźwięk tylko w jednym kanale w drugim cisza. Sprawdziłem już wszystkie możliwe połączenia wewnątrz i na zewnątrz gramofonu.
Możliwe, że wkładka jest uszkodzona ??
Możliwe, że wkładka jest uszkodzona ??
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Dźwięk tylko w jednym kanale.
Znaczy sprawdziłeś jak ? Oczami że wygląda ok. czy "przedzwoniłeś" kabelki miernikiem ?
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Masa
No przecież nie tak że na to popatrzyłem. Sprawdzałem połączenia, kable itd i niby od kabli wkładki do chinch na wyjściu jest wszystko spoko.
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Próbowałeś zamienić odwrotnie kable na wkładce ? Jeżeli połączenie jest ok. to zagra na kanale który obecnie nie gra. W ten sposób wykluczysz połączenie i można inwestować w nową wkładke.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Masa
Właśnie zauważyłem jedną rzecz. Drugi kanał gra tyle, że praktycznie same wysokie tony są. Po podgłośnieniu membrana w głośniku basowym wykonuje takie wychyły że przestaszyłem się że wyskoczy z kolumny.
- Masa
Posprawdzałem już chyba na prawdę wszystkie możliwości i definitywnie wkładka jest do wyrzucenia.
-
- Masa
Zamieniałem chinche i kable do wkładki i raz gra z jednej strony raz z drugiej zgodnie z tym jak zamienie kable.
-
To tylko "poruszalbym" Konektorkami przy wkladce
ew, zamieniając
Jezeli nic z tego to próbowałbym z inną wkładką 
PS SPRAWDZONĄ

PS SPRAWDZONĄ

- Masa
Już próbowałem wszystkiego a na nową wkładkę mnie na razie nie stać więc znowu stanie w miejscu. A miałem nadzieję, że w końcu go odpalę.
Dziś już nic nie ruszam bo jeszcze bym wyskoczył z balkonu. Knułem z tym gramofonem z pół dnia to wyszło, że nie działa tak jak trzeba, okazało się, że coś mam z gniazdami we wzmacniaczu bo jak lekko ruszę kablem to trzeszczy a nie mam serca tam pchać łap przynajmniej na razie no i jeszcze mi się popaliły żarówki i siedzę w ciemnicy. Od rana zjadłem 2 kanapki i nie mam nic więcej w lodówce :/. Na dziś wystarczy.
Dziś już nic nie ruszam bo jeszcze bym wyskoczył z balkonu. Knułem z tym gramofonem z pół dnia to wyszło, że nie działa tak jak trzeba, okazało się, że coś mam z gniazdami we wzmacniaczu bo jak lekko ruszę kablem to trzeszczy a nie mam serca tam pchać łap przynajmniej na razie no i jeszcze mi się popaliły żarówki i siedzę w ciemnicy. Od rana zjadłem 2 kanapki i nie mam nic więcej w lodówce :/. Na dziś wystarczy.
-
Masa! No cóż
mogę Ci jedynie życzyć cierpliwości i tego, żeby problemem "był tylko jakiś głupi lut" 

- Krzyś
ale co i z czym zmieniasz?Masa pisze:Zamieniałem chinche i kable do wkładki i raz gra z jednej strony raz z drugiej zgodnie z tym jak zamienie kable.
najpierw zmień czincze miejscami (lewy z prawym) po obu stronach (i gramofonu i wzmacniacza) - jak będzie grał drugi kanał to czincze do wymiany. No chyba, że od strony gramofonu kabel jest na stałe.
potem zmień kabelki przy wkładce - jak będzie grał drugi kanał niż przed zmianą kabelków we wkładce, to do wymiany kable w ramieniu albo jakieś zimne luty.
Jeżeli kabel czincz jest na stałe, to wtedy zamiast zmian u góry zmień jedynie kabelki we wkładce. Jak zagra drugi kanał - to oznacza popsute kable.
Zamień czincze tylko przy wzmacniaczu i obserwuj, czy zmieni się kanał, który gra. Jeśli nie, to coś popsute we wzmacniaczu.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
- Masa
Narazie to odstawiam w kąt ze względu na kasę. Nie chcę kupić najtańszej wkładki żeby tylko sprawdzić bo to nie ma sensu. To i tak jest mój 2gi gramofon kupiony do renowacji/uruchomienia więc cały czas mam na czym słuchać. Tylko szkoda, że utopiłem jakieś pieniądze na igłę i pasek.
Ale coraz bardziej się zastanawiam nad zakupem czegoś porządnego.
Ale coraz bardziej się zastanawiam nad zakupem czegoś porządnego.
-
Tu masz odpowiedźMasa pisze:Knułem z tym gramofonem z pół dnia to wyszło, że nie działa tak jak trzeba, okazało się, że coś mam z gniazdami we wzmacniaczu bo jak lekko ruszę kablem
Sprawdź na drugim gramofonie+ ten wzmacniaczMasa pisze:To i tak jest mój 2gi gramofon kupiony do renowacji/uruchomienia więc cały czas mam na czym słuchać.

- Masa
No w tym przypaku to wiem co się dzieje tylko wszystkie gniazda we wzmacniaczu są lutowane do PCB i nie chce mi się na razie wszystkiego wydzierać bo trochę zabawy z tym jest.