Oliver pisze:Obawiam się tylko o cenę... Warto? Ile by można za to dać?
Ten wzmacniacz i magnetofon za 300 złotych to niezła gratka
Oliver pisze:do czego służą 3 przyciski "input selector"? Czy to znaczy, że mogę sobie wybrać, żeby grała np. muzyka z gramofonu i z komputera jednocześnie (Phono i aux), albo z PC i radia (Aux i tuner)?
Do czego służą? Do wyboru źródła dźwięku

Nie Oliver, do takiego mieszania źródeł potrzebowałbyś miksera

Te przyciski pewnie działają na zasadzie takiej, że jak wciśniesz jeden to pozostałe są wypychane, więc nie ma opcji by dźwięk czerpać z więcej niż jednego źródła jednocześnie
Oliver pisze:No i do czego służy "meter range"? Czy to ma coś wspólnego z tymi wskaźnikami?
Pewnie. Służy do zmiany skali wskaźników. Jego ustawienia są opisane przez 1x i 0.1x
Oliver pisze:Który z tych sprzętów jest najciekawszy (żeby nie powiedzieć najlepszy) i daje najwięcej możliwości i frajdy z użytkowania?
Od strony technicznej sprawa wygląda tak: AX-540 > AX-520 > Technics > NAD.
Oliver pisze:Jednak czy szum będzie taki sam gdy dźwięk będzie leciał z głośników i słuchawek, czy może w słuchawkach będzie on większy?
Teoretycznie taki sam, parametry te dotyczą całego układu

Jak już sam zauważyłeś, są bardzo zbliżone.
Oliver pisze:Czy one będą dobrze grały z tymi wzmacniaczami?
Tak. Pisze nawet w opisach sprzętu

Większość wzmacniaczy i amplitunerów dal 1 pary kolumn pociągnie takie z przedziału 4-16 ohm, dla 2 par zazwyczaj przedział ten wynosi 8-16 ohm, ze względu na podział mocy.
Oliver pisze:Jakbyś mógł w skrócie wytłumaczyć o co chodzi w ogóle z tą impedancją to byłbym Ci "dźwięczny"

Nie chcę tutaj przytaczać wikipedii, więc wyjaśnię w skrócie

Impedancja to innymi słowy rezystancja prądu, czyli opór

Parametr ten zależy od głośników w kolumnie, czyli że jest to kwestia konstrukcji. Standardowa impedancja dla kolumn głośnikowych to 8 ohmów. Dawniej były to 4 ohmy. 6 ohmów to taki półśrodek

W rzeczywistości faktyczna wartość impedancji przebiegającej między końcówką mocy wzmacniacza, a kolumnami nie jest nigdy tak dokładna, bo zależy to też między innymi od stosowanego kabla głośnikowego, ale dla uproszczenia stosuje się liczby całkowite, gdyż dewiacje te nie są jakieś bardzo duże zazwyczaj
Tak więc impedancja między wzmacniaczem, a głośnikami musi się zgadzać. Im większa impedancja w tym połączeniu tym mniejsza moc dociera do kolumn

Dlatego też przy wzmacniaczach pisze się, że ma np. 50W mocy znamionowej przy 8 ohmach. To znaczy, że teoretycznie przy kolumnach 4 ohm taki wzmacniacz jest w stanie wydoić moc rzędu 100W
Mam nadzieję, że to trochę rozjaśniło sprawę
Oliver pisze:Nie widzę żadnych amplitunerów.

To co do wszystkiego jest do niczego? No cóż, w tej cenie pewnie tak.

Przeglądałem amplitunery do 300 złotych. Nie było nic ciekawego w tym przedziale cenowym. No, może oprócz jednego Technicsa, ale wtedy akurat kończyła się aukcja, więc pominąłem. Co do dawnych amplitunerów to akurat nie powiedziałbym, że są do niczego

Co do ceny to masz rację, w tym przedziale trudno będzie coś znaleźć z ampli co by przebiło zwykłe wzmacniacze zintegrowane
Oliver pisze:Może jeszcze jakieś propozycje?
Nie uśmiecha mi się przeglądanie allegro co dziennie

Sam pewnie wiesz ile jest stron aukcji do przebrnięcia w wzmacniaczach do 300zł. Jak na coś natrafisz to możesz zawsze podrzucić link