Gramofon do 400 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
93aluska

Gramofon do 400 zł

Post autor: 93aluska »

Tak myślałam ;) a jeszcze mam pytanie czy taki sprzęt łatwo może ulec uszkodzeniu podczas przesyłki. W jednym miejscu czytałam, że tak i trochę się obawiam.
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 400 zł

Post autor: esdarek »

Tak. Świetny źle zabezpieczony gramofon w drodze może się stać kłopotliwym złomem.
Kupuję gramofony i kilka razy dostałem zamiast sprzętu puzzle 3d lub granulat gramofonowy. Jeśli jednak sprzedający jest pełnosprawny umysłowo to nic się z gramofonem podczas transportu nie może stać. Przecież te gramofony zanim trafiły do pierwszego klienta objechały pół świata. Ja dostaję gramofony do naprawy czy renowacji, odsyłam i wszystko działa. Trzeba wiedzieć jak spakować. Jest kilka zasad uniwersalnych, ale są też specjalne sposoby dla konkretnego modelu.
Awatar użytkownika
chudy_b

Gramofon do 400 zł

Post autor: chudy_b »

Kupowałem gramofony w Polsce, w Niemczech, a nawet w USA. Nigdy nic im się w transporcie nie stało. Co oczywiście nie oznacza, że czasem jednak coś się może przydarzyć. Przeważnie to wina kuriera czy innego sortowacza, który rzuci paczką. Jednak to chyba margines i wyjątkowy pech.
Awatar użytkownika
esdarek

Re: Gramofon do 400 zł

No to Ci zazdroszczę. Jak ktoś wkłada gramofon w takim stanie jak mu stał w domu do pustego kartonu i wysyła kurierem to sobie wyobraź co przychodzi. Gramofon ląduje na pleckach,talerz spada z osi i przez 500km masakruje wszystko na swej drodze. Szkoda, że nie robiłem zdjęć :D Gość myślał(?),że jak przyklei talerz 2 paskami taśmy klejącej na krzyż do plinty to będzie ok. Do tego nie zdjęta przeciwwaga, headshell i nie przewiązane ramię. Od tego czasu wysyłam wszystkim instrukcję pakowania co i Wam radzę robić.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 400 zł

Post autor: Wojtek »

esdarek pisze:Celowo nie napisałem,że Twoje wybory są dobre i że takie gramofony są najlepsze gdyż w przeciwieństwie do wielu osób nie uważam się za wyrocznię, wszystkowiedzącego, monopolistę racji, konesera dobrego gustu i ogólnie pępek świata. Od tego są tu inni ,lepsi w tym temacie. Ja mam chińskie kable... TO nie mój poziom :lol:
Pytanie tylko co kogo to obchodzi? :D Jeśli faktycznie jesteś "ponad tym" to po prostu nie dziel ludzi na takich i owakich i rób swoje ;)

93aluska:
Z tego co wcześniej padło nie rozważałbym jedynie Dual 626 czy Thorensa TD-180, także ogółem selekcja dobra jak na ten budżet.

Hitachi się tutaj najbardziej wyróżniają, także próbuj ;) Gadaliśmy tu też o nich niedawno na łamach wątków zakupowych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
esdarek

Nie byłbyś sobą jakbyś się nie dopierdzielił ;) . Nic to nikogo nie obchodzi. Po prostu ostrzegam nowego użytkownika przed oszołomami żeby się nie wystraszył, nie zniechęcił jak mu ktoś napisze ze się nie zna ,że go nie stać, że prezentuje nie ten poziom. Chyba dobrze ,że o tym piszę nim ktoś sobie stąd pójdzie na zawsze? No chyba,że w dobrym stylu jest sponiewierać zielonego ale to piszcie o tym w regulaminie 8-)
Wojtek pisze: Z tego co wcześniej padło nie rozważałbym jedynie Dual 626 czy Thorensa TD-180, także ogółem selekcja dobra jak na ten budżet.
fakt mają popękane pokrywy ale to kosmetyka-same gramofony złe przecież nie są (chyba, że coś przegapiłem)
John

Gramofon do 400 zł

Post autor: John »

Jestem nowy na forum, więc forma "witam" wydaje się być poprawna. Tak więc witam :)

Pragnę zacząć moją przygodę z winylami, jednak nie mam do dyspozycji zbyt wielkiego budżetu. Czy jest ktoś w stanie polecić mi gramofon z poniższej listy?

http://allegro.pl/listing/user/listing. ... 120&id=778

A może kompletnie źle celuję? Jeśli tak, to proszę o podanie modeli w które warto celować przy budżecie nie przekraczającym 400zł.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2014, 18:28 przez John, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 400 zł

Cześć
Jesteś z Bolesławca?
John

Gramofon do 400 zł

Nie, jestem z Mazowsza, po prostu kupiłem od tego sprzedawcy wzmacniacz i jestem z niego bardzo zadowolony :)
te gramofony to tylko moje propozycje, jestem otwarty na wszelkie inne.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2014, 20:24 przez John, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 400 zł

To fajnie, że przywiązujesz się do dobrego sprzedawcy!
John

Gramofon do 400 zł

Czyżbym miał przyjemność korespondować z tym właśnie sprzedawcą? :)
Mogę prosić przy okazji o opinię na temat tych gramofonów? Jest na tej liście coś ciekawego?
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 400 zł

Nie ,nie jestem tym sprzedawcą, ale cieszy mnie ,że w czasach w których dla 1 zl ludzie potrafią jechać 30 km do innego sklepu ktoś się przywiązuje do dobrego sprzedawcy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 400 zł

Post autor: Wojtek »

Center-Com można polecić. Znam przypadki gdzie była lipa na starcie, ale sprzedawca ten stanął na wysokości zadania i usunął usterki.

Weź Hitachi HT-40S albo Technics SL-Q30 (mocowanie T4P, doczytaj w dziale wkładkowym jeśli nie wiesz co to jest).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 400 zł

Technics SL-Q30 przyjemny gramofon jednak ostrożnie bym podchodził do tego egzemplarza. Ilość rdzy na widocznych elementach i brud w każdym zakamarku mogą świadczyć o tym,że urządzenie przeleżało większą część swego życia np. w mokrej piwnicy. Taki zakup obarczony jest sporym ryzykiem. O zawiasach klejonych glutem nie wspomnę bo to tylko estetyka.
John

Dziękuję za opinie. Niestety aukcja z tym Hitachi została zakończona, ale skoro sprzęt nie został kupiony, to sprzedawca pewnie wznowi. I prawdopodobnie właśnie ten gramofon będzie moim pierwszym :)
ODPOWIEDZ