Dobór gramofonu z nietypowej listy

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pixart_pm

Post autor: pixart_pm »

Witam serdecznie,
przymierzam się do zakupu pierwszego gramofonu. Chciałbym go podpiąć pod Yamahe RX-V475 i przyzwoity system 5.1 również Yamahy jednak nie pamiętam numeru modelu. Prośba o pomoc w doborze czegoś uniwersalnego z dość nietypowej listy:

Lenco L-3867
Denon DP-29F
Pioneer PL-990
Lenco L-3807
Denon DP-200USB
Lenco L-90

Już spieszę z odpowiedzią skąd taki rozrzut cenowy - zakupu muszę dokonać w jednym jedynym sklepie i to jest lista opcji, którą mają na stanie. Jeśli chodzi o przedział cenowy najbliższy memu sercu jest Pioneer PL-990 jednak czytałem, że to niewiele warty plastik więc jestem skłonny dorzucić kilka złotych jeśli różnica byłaby faktycznie odczuwalna.

Dzięki z góry za pomoc,
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Najlepiej żaden z nich.

Jak spojrzysz na większość tych sprzętów zauważysz pewnie rażące podobieństwo do wskazanego Pioneera PL-990.
Tak, zgadłeś, to ten sam sprzęt tylko z innym znaczkiem i ceną.

Najbardziej "uniwersalny" z tych Chińczyków będzie raczej Lenco L-90, ale to i tak szajs.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Re: Dobór gramofonu z nietypowej listy

Post autor: esdarek »

Kup w tym sklepie może jakiś grzejnik albo wentylator bo gramofonów niestety na stanie nie posiadają. Te urządzenia mogą jedynie skutecznie uszkodzić Twój słuch, zniechęcić Cie do czarnej płyty i generalnie rozczarować. Nie przemawia przeze mnie snobizm. Nie nie jestem z tych co muszą mieć karbonowe ramię, granitową podstawę,idlera i pozłacane elementy żeby grało. Jak pisze Wojtek - żadne z tych urządzeń!!! To są tokarki do płyt....
Awatar użytkownika
pixart_pm

Szczerze mówiąc obawiałem się właśnie tego, że te modele nie będą miały wiele wspólnego z gramofonami, ale w między czasie wpadłem na genialny pomysł ;) kupie gramofon tam gdzie kupić go jestem zmuszony - sprzedam na aukcji i kupię coś w jego przedziale cenowym xD Zatem wybór padł na Pioneera PL-990 z racji, że jest najbardziej chodliwym. Pytanie co mógłbym zatem kupić w jego przedziale cenowym? Nie zależy mi na niczym wybitnym - będzie to mój pierwszy gramofon więc nawet nie będę miał odniesienia do innych modeli.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

A że tak spytam: kto/co Cię zmusza do zakupu akurat gramofonu z tegoż jednego sklepu?
Ktoś przystawił Tobie rewolwer do skroni czy jak? :)

Nie wiem ile kosztuje PL-990 w ów tajemniczym sklepie mafijnym i nie wiem za ile i kiedy uda Ci się go sprzedać, ani dlaczego nie mógłbyś go zgodnie z prawem konsumenta zwrócić do sklepu, a że nie jestem aż tak pokręconym zgadywaczem to póki co wstrzymam się z dalszymi radami. Dopóki nie wrócisz do nas z gotówką, którą mógłbyś wydać na gramofon ;)

Wykorzystaj czas na poczytanie forum.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pixart_pm

Nie chciałem reklamować sklepu ;) mam do wykorzystania 500zl w sklepie euro rtv agd. Jedyne co mi przychodzi teraz na myśl to wziąć w tej cenie coś co będzie mi łatwo sprzedać i poszukać gramofonu w tej cenie... zatem tutaj moje pytanie: czy do tych 500zl znajdę coś miłego dla ucha na początek? :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
esdarek

weź smartfona!
za 500 kupisz super gramofon.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Dokładnie tak jak radzą koledzy. Taki badziewny gramofon straci 70% wartości po odejściu od kasy.
kielek

Post autor: kielek »

Obojętnie co weźmie oprócz badziewnego grajka odsprzeda z niedużą stratą i spokojnie za 400 złociszy kupi całkiem przyzwoity gramofon:-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

A nie można spróbować sprzedać sam ów bon na 500 złotych za np. 450 złotych? No chyba że jest imienny czy coś.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pixart_pm

Bon znalazł już swojego nowego właściciela co prawda za 400, ale mam nadzieję, że to na początek wystarczy (ew mogę dorzucić te +/- 100zł nie jest to fortuna). Co w tej cenie? Coś nowego uda się wyrwać czy raczej używki? Najlepiej coś prostego w użytkowaniu i nie wymagającego wymiany podzespołów. Poczytałem trochę na forum i przestudiowałem FAQ. Dużo specjalistycznego języka, kalibracje, ustawienia itp - wiem, że na tę chwilę sobie z tym nie poradzę dlatego prośba o polecenie czegoś ala "plug n play" ;)
kielek

Post autor: kielek »

O nowym nie ma mowy.
Co do ustawień to nic strasznego i sobie poradzisz jak każdy z nas kiedyś:-)
Co do konkretów to mamy wątek zakupowy w odpowiednich budżetach i tam zapraszamy.
Awatar użytkownika
esdarek

od plug&play właśnie żeśmy Cię uratowali. teraz masz thought & play :lol:
Awatar użytkownika
pixart_pm

Widział dział z gramofonami do 400zł, ale większość z tych ofert nieaktualna, szukam wymienionych modeli, ale na allegro same igły :P Wklejam zatem to co udało mi się dostrzec na allegro, co podoba mi się "wizualnie" ;)

http://allegro.pl/technics-sl-bd22d-mar ... 47936.html

http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 16782.html

http://allegro.pl/znakomity-gramofon-te ... 81431.html
Awatar użytkownika
esdarek

Są to urządzenia lepsze od tych ze wspomnianego wcześniej sklepu. Niestety nie lepsze o klasę tylko nieco lepsze. Widać, że takie Ci się podobają więc kupuj. Niestety te urządzenia maja po 20 lat więc jeśli nie lubisz majsterkować to może się zastanów. Nie istnieje gramofon plug&play. Ani nowy ani używany.
ODPOWIEDZ