Kolumny do 700 zł
-
Kolumny do 700 zł
Wzmacniacz w trakcie polowania ;D. Na allegro 2 sztuki ale szukam srebrnej^^. A jak te Bang & Olufsen S80? Będą dobre? A te które linkowałem,na któreś warto polować,zwrócić uwagę również? Szczególnie pytanie odnośnie Kef-ów;).
- espressso
Kolumny do Philips 22AH384
Witam, posiadam wzmacniacz jak w tytule i planuję zakup kolumn głośnikowych, które dobrze by się z nim zgrały. Moc wzmacniacza to 2x50W przy 8Ohm, 2x58W przy 4Ohm. Pomieszczenie, w którym ten zestaw ma grać ma wymiary 4,46x4,74m, czyli ok. 21mkw. Źródłem dźwięku jest przeważnie gramofon, muzyka to wszelakie odmiany rocka, głównie tego sprzed roku '80, trochę jazzu i elektroniki. Szukam kolumn używanych w cenie powiedzmy do 650 zł. Co byście mi polecili? 

- espressso
Kolumny do 700 zł
Moja niezauważona prośba o pomoc jest już nieaktualna. Udało mi się nabyć za bezcen Beovox'y S75.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Kolumny do 700 zł
Masz je razem z podstawkami ? One dopiero w tej pozycji grają super (podniesione i lekko odchylone) 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- espressso
Kolumny do 700 zł
Niestety podstawek nie mam. Tymczasowo stoją u mnie na poprzednich kolumnach Hitachi
Poluję teraz na jakieś stojaki, cena oryginalnych na all (http://allegro.pl/bo-bang-olufsen-stand ... 58428.html) przewyższa ZNACZNIE kwotę jaką zapłaciłem za same kolumny... Zastanawiam się więc czy pójść w tą stronę: http://allegro.pl/standy-stojaki-do-kol ... 37024.html , czy może narysować i zlecić komuś wykonanie stojaków na wzór oryginalnych. Macie może jakieś doświadczenia w tych kwestiach? 

- Excalibue
Re: Kolumny do 700 zł
Nie wiedziałem, że tyle kosztują oryginalne stojaki.
Ja swoje dodałem w gratisie do Beovoxów : )
Masz fajne kolumny tylko MUSISZ dobrać stonowany, ciepło grający wzmacniacz - broń boże coś żwawo grającego bo będziesz miał niezłą żyletkę.
Ja swoje dodałem w gratisie do Beovoxów : )
Masz fajne kolumny tylko MUSISZ dobrać stonowany, ciepło grający wzmacniacz - broń boże coś żwawo grającego bo będziesz miał niezłą żyletkę.
Aktualny ''główny'' system : Kolumny Quadral Montan, Amp : Nakamichi AV-10, DAC DIY.
- espressso
Kolumny do 700 zł
Wzmacniacz mam z epoki beovoxów - Philips 22AH384. Teraz w miarę wolnego czasu odkrywam płyty na nowo po wymianie kolumn i igły w gramofonie 
Co do stojaków, to ten sprzedający zawsze i chyba na wszystko miał zawyżone ceny, ale jak na razie niestety nikt inny stojaków B&O nie oferuje

Co do stojaków, to ten sprzedający zawsze i chyba na wszystko miał zawyżone ceny, ale jak na razie niestety nikt inny stojaków B&O nie oferuje

-
Kolumny do 700 zł
Dzień dobry 
posiadam wzmacniacz Yamaha a-520 oraz ampli rxv-496 i duże pomieszczenie 40m2 o wymiarach mniej więcej 4.5m na 9m.
Póki co grają sobie kolumny marantz 4G/3, ale jakoś tak giną...
Słucham generalnie bluesa, starego rocka, przez reggae, elektronikę, do folku i Kaczmarskiego.
Teraz tak, przeglądałem wątek ten oraz inne i znalazłem kilka ciekawych kolumn np. tannoy czy b&w, jednak polecacie je do mniejszych pomieszczeń, typu 20-25m2. Do 35-40m2 nic mi się w oczy nie rzuciło.
Kolumny mam podpięte tymczasowo do rxv-496, ponieważ w 520 trzeszczy mi delikatnie lewy kanał, ale mam nadzieję się z tym szybko uporać i wrócić do wzmacniacza.
Na ten moment preferuję podstawki, gdyż planuję założyć kilka półek na ścianie szczytowej i tam cały sprzęt ustawić, ale jak zajdzie potrzeba mogę to jeszcze przemyśleć.
To jak, pomożecie?

posiadam wzmacniacz Yamaha a-520 oraz ampli rxv-496 i duże pomieszczenie 40m2 o wymiarach mniej więcej 4.5m na 9m.
Póki co grają sobie kolumny marantz 4G/3, ale jakoś tak giną...
Słucham generalnie bluesa, starego rocka, przez reggae, elektronikę, do folku i Kaczmarskiego.
Teraz tak, przeglądałem wątek ten oraz inne i znalazłem kilka ciekawych kolumn np. tannoy czy b&w, jednak polecacie je do mniejszych pomieszczeń, typu 20-25m2. Do 35-40m2 nic mi się w oczy nie rzuciło.
Kolumny mam podpięte tymczasowo do rxv-496, ponieważ w 520 trzeszczy mi delikatnie lewy kanał, ale mam nadzieję się z tym szybko uporać i wrócić do wzmacniacza.
Na ten moment preferuję podstawki, gdyż planuję założyć kilka półek na ścianie szczytowej i tam cały sprzęt ustawić, ale jak zajdzie potrzeba mogę to jeszcze przemyśleć.
To jak, pomożecie?
-
Kolumny do 700 zł
Ciężko Ci będzie nagłośnić takie duże pomieszczenie podstawkowcami,polecałbym jednak podłogówki.benfil pisze:Teraz tak, przeglądałem wątek ten oraz inne i znalazłem kilka ciekawych kolumn np. tannoy czy b&w, jednak polecacie je do mniejszych pomieszczeń, typu 20-25m2. Do 35-40m2 nic mi się w oczy nie rzuciło.
Zasadniczo podstawkowych kolumn nie stawia się na półki tylko na standy(podstawki) stąd nazwa:-) Na upartego można by było,ale tweeter powinien być na wysokości uszu a bass reflex od czoła kolumny,bądź powinny to być kolumny w obudowie zamkniętej,choć ja bym się upierał jednak do podłogówek do takiego metrażu choćby ze względu na bas.
-
Kolumny do 700 zł
Rozumiem, chociaż wydaje mi się, że można by kolumnę postawić tak naprawdę na wszystkim, byle tylko wysokość była odpowiednia, co za różnica czy to stand czy półka?:) Ale dobra, wersja z podłogówkami jest jak najbardziej do zrobienia, tylko czy jestem w stanie znaleźć coś godnego uwagi w budżecie do 700 zł?
-
Kolumny do 700 zł
Stand możesz regulować(odsuwać od ściany,gdy bass reflex jest z tyłu) inaczej przenoszone są drgania(dlatego większośc standów ma np.kolce),audiofile znaleźli by więcej różnic:-)
Co do podłogówek to masz kilka aukcji np. z Eltax Liberty 5+ ,są to naprawdę niezłe kolumienki za tą cenę a pewnie znalazło by się coś więcej,choć te wymienione Eltaxy spokojnie wystarczą:-)
Co do podłogówek to masz kilka aukcji np. z Eltax Liberty 5+ ,są to naprawdę niezłe kolumienki za tą cenę a pewnie znalazło by się coś więcej,choć te wymienione Eltaxy spokojnie wystarczą:-)
-
Kolumny do 700 zł
Ano jak to audiofile:)
Dzięki, widzę, że nawet co nieco by zostało na oblewanie:)
W wolnej chwili możesz mi podesłać parę linków, np. jeśli cena ciut przekroczy budżet a warto, to też.
Może mi cos kolorystycznie bardziej podpasuje, a na te Eltaxy będę polował w kolorze czarnym:)
Dzięki, widzę, że nawet co nieco by zostało na oblewanie:)
W wolnej chwili możesz mi podesłać parę linków, np. jeśli cena ciut przekroczy budżet a warto, to też.
Może mi cos kolorystycznie bardziej podpasuje, a na te Eltaxy będę polował w kolorze czarnym:)
-
Kolumny do 700 zł
Możesz polować na jakieś np.: Elac,Tannoy M3,Dali itd(jest tego sporo czasami).,które powinny zmieścic się spokojnie w tym budżecie,choć te Eltaxy zrobione są naprawdę na dobrych przetwornikach.Yamaha słynie z dość ostrej(jasnej ) góry,więc musisz szukać kolumn z nieco niezbyt wyostrzonymi wysokimi,dlatego z Bowersami bym uważał,gdyż niektóre modele słyną bardzo przejrzystej ''góry''.
-