Wzmacniacz/amplituner do 700zł
-
Z mojej strony jeśli chodzi o ciężki rock to raczej nie. Nie przerzuciłem tony wzmacniaczy,ale z tego co słyszałem to potwierdzam opinie panujące w sieci,że w takich gatunkach muzycznych sprawdzają się bardzo dobrze produkty firm Nad i Rotel.
Nie wiem może ktoś inny coś Ci dorzuci do rozpatrzenia.
Nie wiem może ktoś inny coś Ci dorzuci do rozpatrzenia.
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
ROTEL RA-960 BX
ROTEL RA-931 MKII
ROTEL RA-935BX
NAD 3020
ROTEL RA-920AX
MARANTZ model PM 4200
SANSUI AU-317
Cambridge Audio Azur 640a
Rotel RC-970BX
na razie tyle.szukam dalej
ROTEL RA-931 MKII
ROTEL RA-935BX
NAD 3020
ROTEL RA-920AX
MARANTZ model PM 4200
SANSUI AU-317
Cambridge Audio Azur 640a
Rotel RC-970BX
na razie tyle.szukam dalej
- ROCHO
-
ROCHO do ciężkiego rocka to CA i tego słabego Marantza bym sobie darował.Te Rotele brzmieniem jakoś wyraźnie też nie odstają od siebie.
- ROCHO
więc na chwilę obecną chyba odpuszczę szukanie.Wiadomo, suma niewielka na dobry wzmacniacz a wymogi nie wiadomo jakie.Jak u większości.Zastanawiałem się jeszcze nad Rotel 970 i 980 ale ...
No chyba , że kupię i będę żałował albo będę zadowolony.Ale musi być lepsze od obecnego, które posiadam.
No chyba , że kupię i będę żałował albo będę zadowolony.Ale musi być lepsze od obecnego, które posiadam.
-
To tak nie działa.Tak jak pisaliśmy niejednokrotnie gra cały system plus akustyka pomieszczenia.Ostatnio się o tym przekonałem kolejny raz,otóż kupiłem siostrze zestaw nowego Rotela z Elacami i na prezentacji w salonie audio opadła mi tzw.kopara,u mnie w domu natomiast już nie było tak słodko,nawet pewien zawód. Sprzęt wyjechał w miejsce docelowe w calkiem inne warunki mieszkaniowe i gra super,więc wniosek nasuwa się sam,że akustyka mojego pokoju nie stwarzała odpowiednich warunków dla tego zestawu.
Często naprawdę bardzo dobry wzmacniacz ze źle dobranymi kolumnami albo źle ustawionymi może zabrzmieć słabiutko,dlatego dobór odpowiedniego audio nie jest takie proste a odczucia,opinie potrafią być subiektywne.
Często naprawdę bardzo dobry wzmacniacz ze źle dobranymi kolumnami albo źle ustawionymi może zabrzmieć słabiutko,dlatego dobór odpowiedniego audio nie jest takie proste a odczucia,opinie potrafią być subiektywne.
- ROCHO
Zacznę od kupna wzmacniacza a potem dobiorę kolumny.Dzięki Kielek
- ROCHO
http://allegro.pl/cambridge-audio-azur- ... 83434.html
ma dobre opinie,dobry do mocnego rocka.Jeśli chodzi o Rotel to odradzają modele serii 9 ? Wydawało mi sie ,że Rotel serii 9 będą lepsze ?
ma dobre opinie,dobry do mocnego rocka.Jeśli chodzi o Rotel to odradzają modele serii 9 ? Wydawało mi sie ,że Rotel serii 9 będą lepsze ?
-
To zapewne dobry wzmacniacz,ale czy do ciężkiego rocka? Skoro go Ci polecają na AS to pewnie wiedzą:-) Szukasz złotego środka,ale nie wiem czy znajdziesz.Tak czy siak za efekt końcowy jaki chcesz osiągnąć odpowiadają kolumny,więc jest możliwość dużo poprawić lub zepsuć w poszukiwaniu swojej ''nirwany'':-)
Zresztą obojętnie jaki weźmiesz wzmacniacz będziesz zadowolony,bo raczej nie będziesz miał go okazji porównać z innymi swoimi typami w identycznych warunkach,a polegasz jedynie na recenzjach i poradach z netu i tu trzeba pamiętać,że zawsze są one subiektywne,bo każdy inaczej odbiera dźwięk,czego innego oczekuje ,inne warunki odsłuchu etc.można wymieniać niemal w nieskończoność.Na czymś trzeba się jednak w poszukiwaniachoprzeć,więc pozostają suche dane techniczne oraz te nieszczęsne opinie użytkowników,które nieraz sięgaja ''od Sasa do lasa''.
Moja rada jest taka by brać egzemplarz w miarę atrakcyjny cenowo,zadbany i w miarę z pewnego źródła,bo klasa tych wzmacniaczy jest zbliżona(dalej budżetówka) i różnice w brzmieniu są,ale nie tak diametralne by odpowiednim doborem kolumn ich nie zniwelować.
Na koniec opiszę ( subiektywnie oczywiście) jakie ja zauważyłem róznice w brzmieniu zestawów stereo Nad,CA,Rotel mając pierwszy na stałe,drugi niespełna tydzień a trzeci ponad miesiąc.Odsłuchiwałem te zestawy w identycznych warunkach i przemiennie na kolumnach Roth Oli 50 oraz Elac fs 217.
Nad C352+ Nad C542,CA 651A+CA 651C,Rotel Ra-12+Rcd-12,a więc nieco starszy Nad i nowe propozycje CA i Rotela.
Nad ma stosunkowo najszerszą scenę,schodzi najniżej basem i ma chyba największą dynamikę,za minus można uznać najmniej kontrolowany bas,nieco rozlazły.
Rotel gra dość szczegółową górą,ale lekko mniej przejrzystą niż pozostali,bas dobrze kontrolowany,ogólnie panuje opinia,że Rotel z modelu na model łagodnieje i ja się z tym zgadzam.
CA tu scena wydaje się nieco szczuplejsza niż u konkurencji,ale za to szczegółowa i bardzo przejrzysta góra,bas na dobrym poziomie,ale nieco mniej dynamiczny niż u Rotela i brak mu takiego ''kopa'' jak w Nadzie.
Powtarzam to są tylko moje i wyłącznie moje spostrzeżenia na temat brzmienia w/w modeli firm jakie wychwyciły moje uszy:-)
Zresztą obojętnie jaki weźmiesz wzmacniacz będziesz zadowolony,bo raczej nie będziesz miał go okazji porównać z innymi swoimi typami w identycznych warunkach,a polegasz jedynie na recenzjach i poradach z netu i tu trzeba pamiętać,że zawsze są one subiektywne,bo każdy inaczej odbiera dźwięk,czego innego oczekuje ,inne warunki odsłuchu etc.można wymieniać niemal w nieskończoność.Na czymś trzeba się jednak w poszukiwaniachoprzeć,więc pozostają suche dane techniczne oraz te nieszczęsne opinie użytkowników,które nieraz sięgaja ''od Sasa do lasa''.
Moja rada jest taka by brać egzemplarz w miarę atrakcyjny cenowo,zadbany i w miarę z pewnego źródła,bo klasa tych wzmacniaczy jest zbliżona(dalej budżetówka) i różnice w brzmieniu są,ale nie tak diametralne by odpowiednim doborem kolumn ich nie zniwelować.
Na koniec opiszę ( subiektywnie oczywiście) jakie ja zauważyłem róznice w brzmieniu zestawów stereo Nad,CA,Rotel mając pierwszy na stałe,drugi niespełna tydzień a trzeci ponad miesiąc.Odsłuchiwałem te zestawy w identycznych warunkach i przemiennie na kolumnach Roth Oli 50 oraz Elac fs 217.
Nad C352+ Nad C542,CA 651A+CA 651C,Rotel Ra-12+Rcd-12,a więc nieco starszy Nad i nowe propozycje CA i Rotela.
Nad ma stosunkowo najszerszą scenę,schodzi najniżej basem i ma chyba największą dynamikę,za minus można uznać najmniej kontrolowany bas,nieco rozlazły.
Rotel gra dość szczegółową górą,ale lekko mniej przejrzystą niż pozostali,bas dobrze kontrolowany,ogólnie panuje opinia,że Rotel z modelu na model łagodnieje i ja się z tym zgadzam.
CA tu scena wydaje się nieco szczuplejsza niż u konkurencji,ale za to szczegółowa i bardzo przejrzysta góra,bas na dobrym poziomie,ale nieco mniej dynamiczny niż u Rotela i brak mu takiego ''kopa'' jak w Nadzie.
Powtarzam to są tylko moje i wyłącznie moje spostrzeżenia na temat brzmienia w/w modeli firm jakie wychwyciły moje uszy:-)
- ROCHO
Będzie ciężko.Trzeba próbować.kielek pisze:Szukasz złotego środka,ale nie wiem czy znajdziesz
mam zamiar kupić po zakupie wzmacniaczakielek pisze:za efekt końcowy jaki chcesz osiągnąć odpowiadają kolumny
Aby był lepszy niż mój z Yamahy PianoCraft E 410kielek pisze:Zresztą obojętnie jaki weźmiesz wzmacniacz będziesz zadowolony
Masz tu 100% racji Kielek.kielek pisze:więc pozostają suche dane techniczne oraz te nieszczęsne opinie użytkowników,które nieraz sięgaja ''od Sasa do lasa''.
Na aukcji jest tyle modeli w tej cenie ,że naprawdę ciężko postawić na dany model.Co typuję na wzmacniacz to okazuje się potem, że nie warto zwracać na niego uwagi.Bo Rotel od serii 9.. gra kiepsko a NAD nie nadaje się do punk rocka, Marantz za miękko,Cambridge Audio NIE,Denon dać sobie spokój.Ja postanowiłem mimo wszystko szukać coś w modelach ROTEL i NAD(nie wiem czy to dobry wybór).Czytam i szukam.Wiadomo,że najprościej dla kogoś kto się nie zna jest podpowiedz. - Masz tu 3-4 modele wzmacniaczy są dobre w swojej cenie ,o wiele lepsze niż twój obecny wzmacniacz.Wybieraj.kielek pisze:Moja rada jest taka by brać egzemplarz w miarę atrakcyjny cenowo,zadbany i w miarę z pewnego źródła,bo klasa tych wzmacniaczy jest zbliżona(dalej budżetówka) i różnice w brzmieniu są,ale nie tak diametralne by odpowiednim doborem kolumn ich nie zniwelować.
-
- Gramofon: Dual 604
Trzeba kupić jakiś wzmacniacz w ciemno i wtedy ewentualnie marudzić co się podoba ,co nie..Innej drogi nie ma..
Dual CS604
Dj pre2
Rotel Rcd-951
Krell KAV300i
Heco celan xt501
Dj pre2
Rotel Rcd-951
Krell KAV300i
Heco celan xt501
-
Powtarzam po raz kolejny
nikt Ci nie da gotowej recepty,bo to jest zależne od wielu czynników,ale można odrzucić ziarno od plew.Sam słucham też sporo rocka i optuję za Nadem(ale tymi nowszymi modelami od 3020,bo to już trochę dziadek).
Nie wiem o ile gra lepiej od twojej Yamahy,bo słuchałem jej raz na ''wyjeździe'' i brak mi rzeczywistego porównania. Poza tym to nie jest tak,że dany wzmacniacz jest przeznaczony do określonego gatunku muzycznego,to kwestia całego systemu. Jedne poprzez charakter swoistego brzmienia mają predyspozycje do lepszej prezentacji pewnych gatunków,ale to nie jest tak że pozostałe z tym sobie nie radzą,a i tak najwięcej do powiedzenia mają kolumny.
Przykladasz za dużą wagę do zakupu wzmacniacza za 700 zł ,raczej to nie jest zakup do końca życia? Bedziesz mial kolumny to zobaczysz czy Ci pasuje takie zestawienie,jeśli nie to odsprzedasz i kupisz coś innego-na tym polega zabawa w audio.
Żona takich dylematów nie miała:-) kupiła Ci Reloopa i gra,zmieniłeś pre,wkładkę i jest ok. Tutaj podobnie ,coś nie przypasuje to wymienisz element i po sprawie. Jak dla mnie za bardzo rozmyślasz,bo jak pisałem te wszystkie wzmacniacze to zbliżona klasa i uwierz nie ma różnic rzucających na kolana,bardziej bym się skupił na doborze kolumn,

Nie wiem o ile gra lepiej od twojej Yamahy,bo słuchałem jej raz na ''wyjeździe'' i brak mi rzeczywistego porównania. Poza tym to nie jest tak,że dany wzmacniacz jest przeznaczony do określonego gatunku muzycznego,to kwestia całego systemu. Jedne poprzez charakter swoistego brzmienia mają predyspozycje do lepszej prezentacji pewnych gatunków,ale to nie jest tak że pozostałe z tym sobie nie radzą,a i tak najwięcej do powiedzenia mają kolumny.
Przykladasz za dużą wagę do zakupu wzmacniacza za 700 zł ,raczej to nie jest zakup do końca życia? Bedziesz mial kolumny to zobaczysz czy Ci pasuje takie zestawienie,jeśli nie to odsprzedasz i kupisz coś innego-na tym polega zabawa w audio.
Żona takich dylematów nie miała:-) kupiła Ci Reloopa i gra,zmieniłeś pre,wkładkę i jest ok. Tutaj podobnie ,coś nie przypasuje to wymienisz element i po sprawie. Jak dla mnie za bardzo rozmyślasz,bo jak pisałem te wszystkie wzmacniacze to zbliżona klasa i uwierz nie ma różnic rzucających na kolana,bardziej bym się skupił na doborze kolumn,
-
- Gramofon: Dual 604
Święte słowa. W tej cenie większość wzmacniaczy gra na tym samym poziomie,chodzi o to żebyś z te 700zł nie kupił jakiegoś chłama.Czytaj niskie modele sony czy pionnera.Nie daj bóg Technicsa...
Dual CS604
Dj pre2
Rotel Rcd-951
Krell KAV300i
Heco celan xt501
Dj pre2
Rotel Rcd-951
Krell KAV300i
Heco celan xt501
- ROCHO
Nie oczekuję gotowej recepty tylko rady.kielek pisze:Powtarzam po raz kolejny nikt Ci nie da gotowej recepty
O to mi właśnie chodzi.Bo na razie Z tych modeli NAD i ROTEL , które mnie interesują wychodzi na to żebym nie zawracał sobie głowy( np:NAD C320 ) .Nie chcę aby znowu wywiązała się dyskusja jak z wkładką i preampem. Najprościej wymienić wszystkie modele powyższych wzmacniaczy i zapytać , który wart jest zainteresowania.Bo tak to można wrzucać linki, czekać na odpowiedz TAK ,NIE. NIE ZAWRACAJ GŁOWY.Wiem ,że nikt nie zagwarantuje mi ani nikomu że wybrany wzmacniacz spełni oczekiwania.Dzięki kielek za poświęcony czas.kielek pisze:można odrzucić ziarno od plew
-
ROCHO co z tego,że ja Ci doradzę NAD 352,350 jak wejdziesz na AS to cię wyśmieją i powiedzą,że to badziew a ja wiem po sobie i znajomych(choćby jeszcze nie tak dawno udzielający się tu Pilot),że to za tą kasę dobry wzmak. Porównywałem go z wiele droższymi Vincentami,Audio Analogue,które brzmiały trochę lepiej,ale nie na tyle żeby dopłacać dwa razy tyle.Z tego co wiem Nad 320 bee to też nie był by zły wybór i wszystkie mieszczą się w twoim budżecie.Nie wiem też skąd aż tak negatywna opinia fachowców z AS o Rotelach z serii 9? Poczytaj może trochę zagranicznych for,tam opinie na temat sprzętu są trochę bardziej obiektywne.
Do rocka dobre są Creek czy Naim ,ale to inna półka cenowa.
Do rocka dobre są Creek czy Naim ,ale to inna półka cenowa.