Gramofon do 1000 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Re: Gramofon do 1000 zł

Post autor: esdarek »

ahaja pisze: Wymiana kabla sieciowego - no tak ... skoro oryginalny został odcięty ... to nowy musi być bo wtedy gramiak lepiej działa ;-).
Dokładnie-trzeba pamiętać o tym, że w krajach cywilizowanych odcięty kabel na wystawce/śmieciowisku oznacza, że sprzęt był wywalony bo nie działał.

Co do wymiany kabli sygnałowych(ramię, interkonekt) sprawa ma się inaczej. Nie każdy audiofil/słuchacz winyli jest przy okazji majsterkowiczem. Ja z marszu w swoich gramofonach wymieniam kable. Może jednak to błąd? Zauważyłem, że tylko ja to robię. Inni ograniczają się do psiknięcia plakiem ;) Bez wymiany kabli zostawała by mi konkretna kasa no bo taniej bym nie mógł sprzedawać gdyż już niektórzy podejrzewają mnie o ciemne interesy :lol:
adler
Gramofon: Dual 604

Gramofon do 1000 zł

Post autor: adler »

zbyszek1982 pisze:Ja bym chyba brał 721 zamiast 504. Tylko postaraj się zbić trochę cenę, bo ta igła na bank nie jest nowa
Po czym wnosisz? Bo pisałem dziś ze sprzedawcą i mówi że jest nowa..
Dual CS604
Dj pre2
Rotel Rcd-951
Krell KAV300i
Heco celan xt501
ISOPHON

Gramofon do 1000 zł

Post autor: ISOPHON »

Ciekawe z tą wymianą kabli/interkonekt/.Czy myślicie że producenci wtykali kable jak leci ? Polecam zmierzenie pojemności tych "starych kabli".Np.w Dualach.Wymienianie kabli na ''pałę''/KLOTZ/.jest błędem.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Jak ma paragon za tę igłę to może być nowa. Jak nie ma, to może opowiadać dowolne bajki.

Do tej wkładki i tak warto kupić lepszą igłę, np. od Jico. Podejrzewam, że jak już, to ta "nowa" igła to jakiś najtańszy zamiennik.
ISOPHON pisze:Ciekawe z tą wymianą kabli/interkonekt/.Czy myślicie że producenci wtykali kable jak leci ? Polecam zmierzenie pojemności tych "starych kabli".Np.w Dualach.Wymienianie kabli na ''pałę''/KLOTZ/.jest błędem.
Zazwyczaj okablowanie w starszych gramofonach ma 160 pF albo i więcej, czyli zdecydowanie za dużo.
Awatar użytkownika
esdarek

Oczywiście ,że wymiana "na pałę" jest błędem, ale chyba nikt tak nie wymienia. Producenci dobierali zwykle kable dośc precyzyjnie. Mam kilka skrzynek kabli z gamofonó ktore przerabiałem i uwierzcie mi,że długość, grubość i jakość oraz sposób ekranowania i wtyki są naprawdę bardzo różne. Przecież wymieniając okablowanie mamy dane o pojemności starego układu jak i nowych kabli. Ja wymieniam na KLOTZ i inne ,ale albo zachowuję pojemność albo dostosowuję do współczesnych warunków.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2014, 23:22 przez esdarek, łącznie zmieniany 1 raz.
ISOPHON

Gramofon do 1000 zł

Pojemność ma nie być mała lub duża tylko taka jaką "lubi" wkładka.Chyba że mamy przedwzmacniacz z regulowaną pojemnością.
Kiedyś to była rzadkość i i stosowano kabel o odpowiedniej/w miarę/ pojemności by to spasować.A gramofony Np.Dual sprzedawał z określonymi wkładkami.
Awatar użytkownika
esdarek

ISOPHON pisze:Pojemność ma nie być mała lub duża tylko taka jaką "lubi" wkładka
Dokładnie tak jak piszesz!!!
MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Gramofon do 1000 zł

Post autor: MISSE »

dla MC pojemność może być nanofaradach a i tak zagra mało który kabelek 8-)

Ciekawostka dla posiadaczy wkładek Shure; jeśli poszaleliście z kablami to na wejściu przedwzmacniacza będzie trzeba wlutować kondensatorek tak około 200pF :mrgreen:

najbardziej nie pomaga, montaż ..ińskich gniazd RCA w obudowie gramofonu :naughty:
no może jeszcze zaadaptowanie kabelków RCA, wtyków RCA pochodzenia jak wyżej :pray:

Idealnie zrobił kolega wymieniając okablowanie ramienia i nie SZTUKUJĄC kabli końce wyprowadził do przedwzmacniacza :clap:
Można podziwiać i naśladować kolegę Zbyszka :violin:
pawel0777

Post autor: pawel0777 »

ISOPHON pisze:Pojemność ma nie być mała lub duża tylko taka jaką "lubi" wkładka.Chyba że mamy przedwzmacniacz z regulowaną pojemnością.
Kiedyś to była rzadkość i i stosowano kabel o odpowiedniej/w miarę/ pojemności by to spasować.A gramofony Np.Dual sprzedawał z określonymi wkładkami.
W przedwzmacniaczach w których nie ma regulacji pojemności wejścia producenci stosują pojemności często rozbieżne o 100% także jak dopasowywać to wkładka,kabel,przedwzmacniacz.
Zachowamy oryginalne 100pF kabla niby OK tylko Pan X dołoży następne 100pF na wejściu pre,a Pan Y 150 lub 200pF ;) ...może bardziej warto pobawić się z dopasowaniem C wejścia :?:
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 1000 zł

Montaż "chińskich"(no bo niby skąd mają być?) gniazd takich jak np mają Pro-Ject'y umożliwia Ci natomiast swobodne żonglowanie wkładkami do których możesz sobie dorobić interkonekty o odpowiedniej pojemności. W wielu gramofonach kabel sygnałowy wewnątrz obudowy połączony jest na wsuwkę z płytką do której wlutowane są przewody idące od wkładki więc i tak mamy "sztukowanie" i to nie koncentryczne i ekranowane jak to ma miejsce w gnieździe RCA.
MISSE

Gramofon do 1000 zł

oj coś chyba to nie mój poziom

akurat wtyków RCA i gniazd jest duży wybór i nie wszystkie są z ..in

zmianę pojemności to powinien umożliwić na przedwzmacniacz, a Pro-... to zupełnie nie moja półka

w ramieniu przewody maja naturalny ekran w postaci rurki stalowej, chyba że posiadacie plastik fantastik (stalowa rurka podłączona do ekranu, to taki inny koncentryk)

po wyjściu z ramienia przewody są zaplecione ( nie zaplątane :lol: ) co daje efekt minimalizacji wpływu zakłóceń z zewnątrz ale zmniejsza pojemność

połączenia na wsuwki są okej ale najlepiej to działa na włosach

dobre ramiona maja dedykowane kable łączone specjalnym złączem( styki mają dużą powierzchnię i są pokryte złotem), a złącze nie jest na plincie tylko w pionowej części ramienia

przykro jeśli kogoś rozczarowałem :cry:
MISSE

Gramofon do 1000 zł

Wojtek pewnie włoży nasze wypociny do nowego wątku :doh:
ISOPHON

Gramofon do 1000 zł

Tak,zrobiły się wypociny.Dobre ramiona..Regulowane przedwzmacniacze..Ale ja mówiłem o normalnych "kupowaczach" alegrowych gramofonów do..ileś tam.Ilu z nich przylutuje sobie kondensator na wejściu ?
pawel0777

Post autor: pawel0777 »

MISSE pisze: zmianę pojemności to powinien umożliwić na przedwzmacniacz, a Pro-... to zupełnie nie moja półka
Popatrz na schemat obojętnie jakiego pre. Zawsze na wejściu jest kondensatorek o wartości iluś tam piko wpięty równolegle do wejścia.Co za problem pobawić się i dobrać odpowiednią wartość na własne potrzeby .Zresztą podstawowa rezystancja 47kohm też w "lepszych" przedwzmacniaczach jest regulowana,a w tańszych po prostu wlutowany jest rezystor "na stałe".

Wątpię aby w droższych urządzeniach było to zmieniane w inny sposób niż za pomocą zmiany parametrów tych dwóch elementów ;)
Awatar użytkownika
esdarek

MISSE pisze:
przykro jeśli kogoś rozczarowałem :cry:

eee nie ma chyba takich.
ODPOWIEDZ