Wejście gramofonowe w starym lampowym radiu
- chudy_b
Witam
Zanabyłem stare lampowe radio z 1958r. Niestety sam tuner jest kompletnie rozstrojony i poza pierdzeniem nic ciekawego nie słychać. A chciałbym posłuchać jak gra taki lampowy wzmacniacz. Z tyłu jest wejście oznaczone kółkiem z kreską. To prawdopodobnie wejście gramofonowe. W tych latach stosowane były chyba tylko wkładki piezo, a te generują o ile się nie mylę sygnał liniowy o poziomie zbliżonym do współczesnych urządzeń typu CD, MP3. Czyli jakby podpiął tam np. inny zewnętrzny tuner, to powinno zagrać, dobrze kombinuję?
Zanabyłem stare lampowe radio z 1958r. Niestety sam tuner jest kompletnie rozstrojony i poza pierdzeniem nic ciekawego nie słychać. A chciałbym posłuchać jak gra taki lampowy wzmacniacz. Z tyłu jest wejście oznaczone kółkiem z kreską. To prawdopodobnie wejście gramofonowe. W tych latach stosowane były chyba tylko wkładki piezo, a te generują o ile się nie mylę sygnał liniowy o poziomie zbliżonym do współczesnych urządzeń typu CD, MP3. Czyli jakby podpiął tam np. inny zewnętrzny tuner, to powinno zagrać, dobrze kombinuję?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To radio jest beznazwowe?
Raczej dobrze kombinujesz. Spróbuj, chyba nie wybuchnie
Raczej dobrze kombinujesz. Spróbuj, chyba nie wybuchnie

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Ma nazwę, Loewe Opta Truxa 3731w, ale to chyba nie ma większego znaczenia. Chodzi o standard stosowany w tamtych latach. Cholera wie, czy nie wybuchnie, jakoś mam respekt do sprzętu w których wszędzie hula 200 - 300 V 

- kaf
Re: Wejście gramofonowe w starym lampowym radiu
Wejście dla wkładek magnetycznych to kółko z kreską i kropką w środku.
- Załączniki
-
- 123.jpg (59.8 KiB) Przejrzano 2812 razy
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
- chudy_b
U mnie jest kółko z kreską bez kropki, więc wejście wkładka ceramiczna. Zewnetrzny tuner powinien zagrać chyba.
-
- chudy_b
Znalazłem trochę czasu i spróbowałem to połączyć. Działa. Co prawda dupy nie urywa, ale gra.
Brakuje przede wszystkim niskich tonów. W zasadzie to prawie ich nie ma. Tam siedzi głośnik eliptyczny coś około 16cm + dwa wysokotonowe. Ciekawe, czy to charakterystyka wejścia, czy też ten wzmacniacz w 58r. tak został zaprojektowany, żeby specjalnie nie łomotać.
Brakuje przede wszystkim niskich tonów. W zasadzie to prawie ich nie ma. Tam siedzi głośnik eliptyczny coś około 16cm + dwa wysokotonowe. Ciekawe, czy to charakterystyka wejścia, czy też ten wzmacniacz w 58r. tak został zaprojektowany, żeby specjalnie nie łomotać.
-
Kiedyś tak nie zwracano uwagi na odtwarzanie najniższych częstotliwości.Ale po pierwsze żeby to grało trzeba przejrzeć odbiornik,stan kondensatorów sprzegających,emisję lamp itp.To będzie grało dobrze lub bardzo dobrze ale..po 50 latach nalęży się solidny,fachowy przegląd.
- chudy_b
- kaf
Spróbuj się czegoś dowiedzieć o samym radiu, w sensie parametry znaleźć, ewentualnie o samych głośnikach jakieś informacje poszukać. To nie była epoka Hi Fi, więc nie zdziwiłbym się, gdyby zakres odtwarzanych częstotliwości był tak w zakresie przykładowo 100-16000 Hz.
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
- chudy_b
kaf Ty wiesz co ja chciałem z tym zrobić. Ale łamie się. Szkoda mi go psuć. Tam jest przycisk Hi-Fi. Więc to była epoka Hi-Fi, tyle że wciskanie nic nie daje
Sam nie wiem co na ten moment chcę osiągnąć.
Kupiłem to radio jako sprawne. Sprawny sprzęt jest dla mnie kompletnie nieciekawy. Okazało się, że jest nie do końca sprawny, wiec może poświęcę mu trochę czasu, by go naprawić?

Kupiłem to radio jako sprawne. Sprawny sprzęt jest dla mnie kompletnie nieciekawy. Okazało się, że jest nie do końca sprawny, wiec może poświęcę mu trochę czasu, by go naprawić?
- kaf
To ciekawe, bo norma DIN 45500 ogłoszona została w 1966 roku, a radio masz z 1958
no ale ja podobno tylko w polskim sprzęcie jestem biegły, to co ja się znam na kapitalistycznych niemcach
co najwyżej mogę ręczyć nogą za normy PN 
Jak faktycznie chcesz się poważnie wziąć za to radio, najpierw spisz sobie ze schematu symbole lamp i zobacz jak z ich dostępnością i cenami. Bo co jak co, ale w obecnym nakręconym lampowym trendzie cała ta renowacja to mogą być drogie rzeczy. Głośniki wykręcałeś z obudowy i oglądałeś ich stan wizualno-mechaniczny? Czy membrany i zawieszenia górne całe? Mój zakres dziedzinowy nie sięga rocznikami tak daleko, więc nie wiem co było wtedy trendem w tych technologiach, ale nie wykluczam że te materiały mogły nie wytrzymać tyle czasu.

Jak faktycznie chcesz się poważnie wziąć za to radio, najpierw spisz sobie ze schematu symbole lamp i zobacz jak z ich dostępnością i cenami. Bo co jak co, ale w obecnym nakręconym lampowym trendzie cała ta renowacja to mogą być drogie rzeczy. Głośniki wykręcałeś z obudowy i oglądałeś ich stan wizualno-mechaniczny? Czy membrany i zawieszenia górne całe? Mój zakres dziedzinowy nie sięga rocznikami tak daleko, więc nie wiem co było wtedy trendem w tych technologiach, ale nie wykluczam że te materiały mogły nie wytrzymać tyle czasu.
- chudy_b
Lampy na ebay-u i częściowo na allegro są dostępne, ale wiadomo - nie są nowe. Więc można kupować w nieskończoność. Podstawowy problem to przestrojenie tunera FM, tym się na razie nie interesowałem. Na razie gra na tunerze zewnętrznym. Głośników też od środka na razie nie oglądałem, z zewnątrz wyglądają na bardzo solidne konstrukcje, choć magnes średniotonowca ma z 4-5 cm srednicy - nie za dużo. Inaczej sprzęt rozbiera się jak chcesz go na powrót złożyć, inaczej jak nie masz takiego zamiaru. A ja jeszcze nie wiem co chcę zrobić, choć kusi by go naprawić. To będzie ciekawsze.
EDIT: Nawet nie chodzi o przestrojenie Fm, a dostrojenie. Zakres kończy się na 100 MHz, ale to wystarczy.
EDIT: Nawet nie chodzi o przestrojenie Fm, a dostrojenie. Zakres kończy się na 100 MHz, ale to wystarczy.
- dalmatyn
- Gramofon: Grundig PS3500
- Kontakt:
Co do niskich tonów, to możesz podłączyć pod zewnętrzną kolumnę i będziesz miał trochę jasności. Podejrzewam, ze trafo głośnikowe nie jest tam za bogate i nie wygeneruje wystarczająco mocnego prądu do porządnego basu.
Pozdrawiam
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Re: Wejście gramofonowe w starym lampowym radiu
Siema.
Pojawiło się we mnie pytanie, pomysł generalnie zajawka. Jak wiadomo od czasu do czasu bierze mnie na wzmacniacz lampowy, ale ostatnio zacząłem wymiękać i stwierdzać że chyba jestem zbyt wygodny i te tranzystory mi leżą. Do czasu aż wpadłem na pomysł by zamiast wzmacniacza i tunera postawić w domu radio lampowe stereo i z niego zrobić centrum sprzętu audio.
Ma to sens czy zawiodę się okropnie?
Pojawiło się we mnie pytanie, pomysł generalnie zajawka. Jak wiadomo od czasu do czasu bierze mnie na wzmacniacz lampowy, ale ostatnio zacząłem wymiękać i stwierdzać że chyba jestem zbyt wygodny i te tranzystory mi leżą. Do czasu aż wpadłem na pomysł by zamiast wzmacniacza i tunera postawić w domu radio lampowe stereo i z niego zrobić centrum sprzętu audio.
Ma to sens czy zawiodę się okropnie?
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55