nad 310 a gramofon

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Szuwarrek

nad 310 a gramofon

Post autor: Szuwarrek »

Witam,
to mój pierwszy post, mam konkretne pytanie - czy nad 310, mimo że pozbawiony wejścia phono, sprawdzi się jako wzmacniacz do gramofonu Daniel G-1100 fs (przez aux)?
ewentualnie ktoś posiada ten gramofon i jest zadowolony z jego pracy z jakimś innym wzmakiem?
Z góry dziękuję, pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

nad 310 a gramofon

Post autor: Sindsoron »

nie sprawdzi się, ponieważ sygnał nagrany na płycie winylowej jest zmodyfikowany wg zaleceń RIAA przez co potrzebujesz sygnał najpierw przepuścić przez przedwzmacniacz gramofonowy a dopiero potem przez normalny wzmacniacz
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Szuwarrek

Re: nad 310 a gramofon

Dzięki serdeczne, pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

nad 310 a gramofon

Post autor: Obywatel »

Szuwarrek pisze:ewentualnie ktoś posiada ten gramofon i jest zadowolony z jego pracy z jakimś innym wzmakiem?
To jest najlepszy polski gramofon. Dołóż mu dobrą wkładkę, podłącz do dobrego wzmacniacza i ciesz się dźwiękiem.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Szuwarrek

nad 310 a gramofon

Z pracy Daniela jestem bardzo zadowolony, niestety ostatnio zaczął szwankować - po ponad roku dość intensywnego użytkowania (a zdobyty był od pierwszego właściciela, który naprawdę dbał o niego) nagle zwariowały obroty. Wcześniej działał stabilnie, teraz po krótkim czasie odtwarzania bardzo przyśpiesza. Dzieje się tak za każdym razem. Nie jestem specem od gramofonów, myślałem że to wina paska (wcześniej był problem z ramieniem, po wymianie paska wszystko działało jak złoto) - wymiana nie pomogła. Poszperałem, takie objawy daje też fotorezystor - po wymianie dalej to samo... Spec od sprzętu audio męczy się nad nim od jakiegoś czasu, podejrzewa usterkę mechaniczną (talerz jest w złej wysokości w stosunku do napędu, pasek zmienia położenie po jakimś czasie pracy).

Wracając do tematu - NAD poszedł, zapoluję na coś, co nie wymaga przedwzmacniacza (łomoce mi po głowie coś TEAC'a czy Rotela, jednak w miarę okazyjnej cenie, a to nie takie proste;-)).

Aha, wkładkę mam Ortofona, z czasem pokombinuję, dzięki za radę.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ