Odświeżanie okładek płyt.

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
Awatar użytkownika
łysy

Zapach stęchlizny ze sklepu internetowego

Post autor: łysy »

Zapach stęchlizny minie, nie przejmuj się ;) . To kwestia tego gdzie płyta była przechowywana. Ludzie często trzymają od wielu lat nie używane kolekcje płyt w garażach, wilgotnych strychach itp. Tekturowa okładka płyty wciąga zapach jak gąbka i jak postawisz płytę na swojej półce to nabierze ona zapachu nowego otoczenia ;)
muzyka, trawa, wódka, zabawa...
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Odświeżanie okładek płyt.

Post autor: JacK »

Takich śmierdzących okładek nie należy też wciskać w folie tylko swobodnie wietrzyć. Niby oczywistość, jednak nie dla każdego, bo jak widzę zafoliowane stare okładki w komisie płytowym, do tego ściśnięte na regale to mnie szlag trafia i odechciewa zakupów.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
mrdanny

Post autor: mrdanny »

Ma ktoś pomysł jak usunąć ślad po długopisie na laminowanej okładce?
Awatar użytkownika
JacK

IPA zwykle pomaga, jednak sam odcisk długopisu oczywiście zostanie, trzeba z tym żyć :)
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
mrdanny

Post autor: mrdanny »

OK, spróbuję, dzięki.
Awatar użytkownika
KathleenAnn

Post autor: KathleenAnn »

JacK pisze:Jeżeli kupuję płytę używaną, to prawie każdą okładkę w celu jej odświeżenia przecieram płynem do czyszczenia plastików. Bardzo ładnie czyści z paprochów, odcisków palców i zostawia delikatny, przyjemny zapach.
Gdzie kupiłeś ten spray? Nie cierpię kiedy na okładkach zostają ślady linii papilarnych i chciałabym kilka okładek "umyć". ;) Ten środek nie niszczy okładek?
Awatar użytkownika
JacK

Nie niszczy okładek, łagodny ale skuteczny. Kupowałem bezpośrednio u dystrybutora, bo niedaleko ich firmy pracuję. Jak chcesz to też Ci mogę kupić i wysłać.

http://nanomax.pl/nanomax/
Awatar użytkownika
Acia

Post autor: Acia »

Czy uzupełniacie brakujące kolory pisakami albo farbą? Ja kupiłam raz płytę, Fletwood Mac"Tango in the night" okładka prawie cała czarna i oblepiona milionem naklejek, 3 cenami, kodem kreskowym, plus jakieś brytyjskie promocje.Odklejanie tego oczywiście poskutkowało oderwaniem naklejki z wierzchnią częścią okładki:( Nawet parowanie nie pomogło, ten klej wsiąkł jakoś mocno w okładkę. Odklejacie takie rzeczy czy zostawiacie? TU ubytki oczywiście uzupełniłam markerem, wygląda lepiej ale wkurza mnie to naklejanie cen na wierzch.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jak widzę że papier z okładki odkleja się razem z nalepką, a żaden środek odklejający temu nie pomaga (dość rzadka historia) to zwyczajowo nalepkę zostawiam. Nie naprawiałem okładek poprzez uzupełnienie kolorów farbą.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kaf

Post autor: kaf »

A jest jakiś sposób na mycie, odświeżanie okładek, które nie są laminowane?
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
bartek3033
Gramofon: Rp 2000, 2x Rp5000

Post autor: bartek3033 »

A jak i czym kleicie okładki? Ja na próbę w empiku kupiłem klej introligatorski. Zobaczymy jak się spisze.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Ogólnie to szukam lepszego egzemplarza ale jeżeli zajdzie taka potrzeba i trzeba skleić grzbiet okładki to taśmą obustronną

Co do mycia okładki to lekko przecieram namoczoną ściereczką aby ew. kurz zetrzeć zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Wszelkie niepotrzebne metki suszarką traktuję, przeważnie schodzą. Okładki które śmierdzą i noszą ślady grzyba staram się wyrzucać chyba że jakieś białe kruki to faktycznie jest problem, odseparowuje je w blake sleeves
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
KathleenAnn

Post autor: KathleenAnn »

Jaki polecacie środek "wspomagający" odklejanie nalepek, cen itp.?
Awatar użytkownika
Ramirez
Gramofon: Sony PS-4300

Post autor: Ramirez »

Gorące powietrze - czyli tzw. elektryczna "opalarka" ewentualnie suszarka do włosów z b. mocnym grzaniem.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Jest taki płyn w sklepach chemicznych do usuwania naklejek, spray, cena 36 duże opakowanie, nie ma w małych. Robi robotę jak należy.

BTW mam taki kłopot. Jakieś sugestie na naprawę niemal identycznie uszkodzonego brzegu jak w tej przykładowej, otarcie z przetarciem do drugiej strony i tylko w tym miejscu, reszta OK.
(chodzi o inną płytę, nie mam w tej chwili fotki, tej nie planuję naprawiać)
Przykładowa (nie chodzi o naprawę odciętego rogu).
Jakieś pomysły? Zakleić jakąś nakładką? Czy coś? Ktoś się w tym paprał, czy jest w ogóle sens?
Załączniki
IMG_1041.JPG
IMG_1042.JPG
ODPOWIEDZ