"Materiał na pierwszy krążek formacji Mott The Hoople został zarejestrowany w rekordowym tempie 7 dni, na przełomie maja i czerwca 1969 roku w Morgan Studios w Londynie. Producentem płyty był Guy Stevens - autor m.in. nazwy kapeli.
Poza pięcioma autorskimi kompozycjami, na krążek trafiły trzy piosenki innych wykonawców: "At the Crossroads" Douga Sahma, "Laugh at Me" Sonny'ego Bono oraz "You Really Got Me" z repertuaru formacji The Kinks. Ostatnia z wymienionych piosenek, na płycie znalazła się w wersji instrumentalnej - wokalna trafiła na wydaną w 1980 roku składankę, pod tytułem "Two Miles from Heaven". Longplay okazał się komercyjną klapą - w Wielkiej Brytanii dotarł do 66. miejsca zestawień, na amerykańskim rynku radził sobie jeszcze gorzej - zaledwie 185. lokata.
W Stanach Zjednoczonych dzieło ukazało się w 1970 roku nakładem Atlantic Records. Wydana wiele lat później kompaktowa reedycja płyty zawierała dwa dodatkowe kawałki: "Ohio" (przeróbka piosenki Neila Younga) oraz "Find Your Way".
Na okładkę płyty trafiła kolorowa reprodukcja litografii M.C. Eschera, pod tytułem "Reptiles". W roku premiery dzieła, o artystę zabiegali także muzycy The Rolling Stones, którzy chcieli, aby jego praca ozdobiła ich album "Let It Bleed", ten jednak odmówił."
PS. nie mam płyty wiec się posiliłem siecią