Zmiana okablowania DUAL 621
- szy_a
Właśnie kupiłem. Teraz czekam. Zastanawiam się czy czasami rozsądnej by ni było z samego 0,05 o większej ilości zrobić pojedynczą wiązkę niż mieszać z 0,071 (innych małych średnic nie było w rozsądnej cenie). Bo chodzi o to żeby zmniejszyć opór. Z powyższych wpisów wynika że otrzymujecie w okolicy 0,5 ohma na 0,5 m.b.
Dual CS 621 / Shure M75 D / Shure N75 ED / MingDa MC-88PL
Yamaha RX-V 671 jako odtwarzacz sieciowy / IC - Atlas Voyager / Monitor Audio BX2
Yamaha RX-V 671 jako odtwarzacz sieciowy / IC - Atlas Voyager / Monitor Audio BX2
- Reymont
Re: Zmiana okablowania DUAL 621
Też muszę przeprowadzić tę operacje w Technicsie 1710mk2. Mam dwa pytania:
1. Z jednej strony będę lutował, ale z drugiej wkładał pierw we wtyki wchodzące na piny więc raczej przydałoby się tę emalię zdjąć. Jak to zrobić?
2. Jak skręcić tak cienkie kabelki? Złapać je bezpośrednio uchwytem wkrętarki przecież się chyba nie da
1. Z jednej strony będę lutował, ale z drugiej wkładał pierw we wtyki wchodzące na piny więc raczej przydałoby się tę emalię zdjąć. Jak to zrobić?
2. Jak skręcić tak cienkie kabelki? Złapać je bezpośrednio uchwytem wkrętarki przecież się chyba nie da

-
Ad. 1 Najlepiej pobielić końcówki cyną.
Ad. 2 Ja zakładam haczyk do uchwytu wkrętarki. Potem na haczyku wieszam druciki, ściągam je wszystkie razem palcami i zaczynam kręcić. Po skręceniu trzeba powoli odpuszczać gotowy przewód, żeby się nie zrobił kołtun (Będzie się odkręcać w palcach).
Ad. 2 Ja zakładam haczyk do uchwytu wkrętarki. Potem na haczyku wieszam druciki, ściągam je wszystkie razem palcami i zaczynam kręcić. Po skręceniu trzeba powoli odpuszczać gotowy przewód, żeby się nie zrobił kołtun (Będzie się odkręcać w palcach).
- Reymont
Rozumiem, że wszystkie żyły skręcamy jednocześnie. Jak długie je przygotować na pożądane ok 30 cm gotowego kabla. 1m starczy?
Co to znaczy?trzeba powoli odpuszczać gotowy
-
Trzymasz za koniec palcami w czasie kręcenia. Jak już jest skręcony, to musisz powoli puszczać i pozwolić mu się trochę odkręcić. Inaczej się zwinie w kołtun i zaczynasz od nowa.
1m złożony w połowie (na haczyku) wystarczy w zupełności.
1m złożony w połowie (na haczyku) wystarczy w zupełności.
- Reymont
Dzięki za wskazówki. Spróbuję coś ukręcić
na razie 1210mk2 wraca do gry.

- Reymont
-
Lakier do paznokci jest elastyczny 
Lepiej jednak nie malować. Ja raz pomalowałem, a potem chciałem mini palnikiem obkurczyć koszulki termokurczliwe na lutach. Zapłonęło wszystko jak pochodnia.

Lepiej jednak nie malować. Ja raz pomalowałem, a potem chciałem mini palnikiem obkurczyć koszulki termokurczliwe na lutach. Zapłonęło wszystko jak pochodnia.
-
Do obkurczania koszulek termo lepiej nadaje się opalarka niż palnik(chodzi o gorące powietrze).
-
- szy_a
Noooo. Kręcę
kołtuny.

- Pawelec
- Gramofon: Składak
Zrób foty dla potomnych i pisz o kłopotach i sukcesach
. Jak masz dostęp do miernika to mógłbyś pomierzyć 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- szy_a
Więc zakończyłem wymianę okablowania. Wszystko spięte bez żadnych pośredniczących styków bezpośrednio do wkładki i zlutowane do kabla z RCA.
Polecam metodę splatania drucików za pomocą wkrętarki - efekt na zdjęciach.
Wykorzystałem drut 0,05 mm w ilości 25 szt skręcanych ze sobą dodatkowo dodałem przędzę która dała widoczny na zdjęciach kolor i tak całość skręciłem.
Wymiana w samym ramieniu nie taka trudna jakoś dałem radę.
Całość działą bezproblemowo.
A teraz idę przetestować różnice w dźwięku bo już słychać na 100 % że jest takowa
Polecam metodę splatania drucików za pomocą wkrętarki - efekt na zdjęciach.
Wykorzystałem drut 0,05 mm w ilości 25 szt skręcanych ze sobą dodatkowo dodałem przędzę która dała widoczny na zdjęciach kolor i tak całość skręciłem.
Wymiana w samym ramieniu nie taka trudna jakoś dałem radę.
Całość działą bezproblemowo.
A teraz idę przetestować różnice w dźwięku bo już słychać na 100 % że jest takowa
-
25 drucików na przewód to całkiem sporo. Nie wiem czy nie będą zbyt sztywne. Ciekawy patent z tą kolorową nitką.
- szy_a
Chyba są nieco za sztywne. Polecam niejszą ilość żył, myślę ze około 15 by wystarczyło. Ja się połaszczyłem na zmniejszenie oporu. Na razie testuje.
Co słychać od razu?
Większa dynamika, więcej wysokich jak również basu też przybyło. Chyba całe pasmo równiejsze nareszcie da radę słuchać.
Rezystancja calości przewodu mierzona od RCA do konektorka przy wkładce 1,3 Ohma
Co słychać od razu?
Większa dynamika, więcej wysokich jak również basu też przybyło. Chyba całe pasmo równiejsze nareszcie da radę słuchać.
Rezystancja calości przewodu mierzona od RCA do konektorka przy wkładce 1,3 Ohma