Gramofon do 500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
masiakens

pomoc w wyborze gramofonu

Post autor: masiakens »

Siema,
zapisałam się na forum, bo zauważyłam, że jest tu dużo osób, które potrafią doradzić w sprawie kupna gramofonu, a nie za bardzo się na tym znam, więc bardzo liczę na pomoc ;)
Mój chłopak ma urodziny i chciałabym mu sprawić taki właśnie prezent. ma kilka winyli swoich ulubionych kapel, ale nigdy ich nie puszczał, bo nie ma na czym. Stoją sobie spokojnie nieużywane w jego pokoju i obrastają kurzem.
Zażyczył sobie na prezent nową płytę Rootsów i pomyślałam, że fajnie byłoby kupić winyl i gramofon do tego ; )
nie mogę znaleźć tego, co tu było polecane w którymś z wątków na allegro. znalazłam takie sprzęty:
http://www.ceneo.pl/107050
http://www.ceneo.pl/25434640#tab=click_scroll
http://www.ceneo.pl/1859075?gclid=CIvkv ... wwodjgcA8A

nie wiem czy coś z tego jest ok. moglibyście mi doradzić albo podesłać jakiś link, jeśli macie coś na oku? : ) będę wdzięczna.
Nie wiem czy sam gramofon wystarczy i czy później można jakiekolwiek głośniki pod niego podpiąć? Jak to wygląda?
Myślałam o czymś w cenie do 450zł, ale jak widać w linkach mam nieco droższe gramofony, więc ewentualnie mogłabym przeznaczyć ciut więcej ;)
kielek

Re: pomoc w wyborze gramofonu

Post autor: kielek »

Witaj.
Piszesz w nieodpowiednim wątku,gdyż do tego typu spraw mamy wątki zakupowe.Poruszaliśmy już nie raz te modele,które wymieniałaś i ogólnie je odradzamy,gdyż bliżej im do produktów gramofonopodobnych niż do faktycznego gramofonu,czyli jest to plastikowa chińska tandeta z uznanym logiem producenta sprzętu RTV.
W budżecie,który posiadasz na sam gramofon kupisz już fajny gramiak,ale...używany.Jeśli koniecznie,ale tak bardzo,baaaardzo mocno musi to być "nówka" to lepiej rozejrzyj się za czymś w stylu Reloop 1000 mk III.
Ogólnie ( w drobnych wyjątkach) gramofon podłączamy do wzmacniacza,który powinien mieć wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy,jeśli takowego nie ma to trzeba dokupić a to kolejne koszty.
Wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania są na forum,tylko trzeba sobie poczytać ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Post autor: Wojtek »

Dyskusja została przeniesiona tam gdzie trzeba :)

masiakens:
Jeśli chłopak ma jakąś wieżę czy kino domowe to już jest coś, ale jeśli nie ma nic to tak jak wspomniał kielek, dojdą dodatkowe koszta.
Tradycyjny gramofon sam "nie zagra".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
PanLyzwa

Re: Gramofon do 500 zł

Post autor: PanLyzwa »

Cześć,
Chcę zacząć przygodę ze słuchaniem płyt winylowych. Nie znam się zbytnio na wyborze sprzętu i chciałbym prosić o pomoc.

Co sądzicie o takich ofertach:
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 16324.html

http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 19484.html
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Dobre gramofony. W tym wypadku lepszą ofertą jest ten SL-3310, mimo uszkodzonego zawiasu pokrywy, ze względu na wkładkę.
Wsparcie finansowe forum
PanLyzwa

Warty takiej ceny? Za takie pieniądze można kupić coś lepszego? Ładnie będzie grać? Wkładkę w sumie osobno mogę dokupić, coś koło 200 złotych pewnie taka przyjemność będzie kosztować?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Warty. Nie wiem co w tej chwili leży w ofertach, ale chyba byłoby ciężko. Powinien. Zależy o jakiej klasie wkładki myślimy.

Ortofon VMS 20 to dość wysoki model. Oryginalne igły do niego są nadal dostępne, ale dość drogie.
Na szczęście istnieją też pasujące igły zamienne (tańsze).
Ten egzemplarz SL-Q202 ma na swoim pokładzie dość podstawową wkładkę Technicsa.
Wsparcie finansowe forum
PanLyzwa

Możesz pokazać mi jakieś zamienniki, bardzo ciężko odszukać oryginalne igły i chodzą po 500pln. Chyba trochę mija się z celem kupić gramofon za 500pln żeby w tej samej cenie dokupować igły.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

PanLyzwa pisze:Możesz pokazać mi jakieś zamienniki
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=48&t=4540
Wamat sprzedaje tanie igły do FF 15 mk2, które powinny pasować.
PanLyzwa pisze:bardzo ciężko odszukać oryginalne igły i chodzą po 500pln.
No to chyba nie ciężko skoro nawet wiesz po ile mogą chodzić :)
PanLyzwa pisze:Chyba trochę mija się z celem kupić gramofon za 500pln żeby w tej samej cenie dokupować igły.
Dlaczego?
Jak nie masz pieniędzy na dobrą igłę do tej wkładki to najwyżej chowasz ją do szuflady na "lepsze czasy" i kupujesz coś tańszego.
Wsparcie finansowe forum
PanLyzwa

Dzięki za pomoc. Mam jeszcze pytanie, ile "żyje" taka igła? W jakiej cenne mogłaby być sensowna wkładka do tego gramofonu? Nie wiem czy 500 złotych za igłę to dużo czy też mało stąd moje pytanie.
Awatar użytkownika
tollo

Gramofon do 500 zł

Post autor: tollo »

PanLyzwa pisze: Mam jeszcze pytanie, ile "żyje" taka igła?
Wszystko zależy od stanu płyt, od użytkowania. Około 1000h.
PanLyzwa pisze:W jakiej cenne mogłaby być sensowna wkładka do tego gramofonu?
Za 400zł kupisz już naprawdę fajną wkładkę.
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Igła "żyje" kilkaset godzin odsłuchu, nie da się określić dokładnie jak długo (200, 300 czy więcej). Wpływa na to także w jakim stanie są płyty, których słuchasz, czy masz prawidłowo skalibrowaną wkładkę itp.

Co do wątpliwości czy warto kupować gramofon, do którego igła kosztuje 500 zł - weź pod uwagę, że podobnej klasy nowy gramofon kosztowałby kilka razy 500 zł. Zawsze też możesz zamontować tańszą wkładkę ;), a tak serio to jeśli 500 zł przekracza obecnie możliwości finansowe to kupujesz tańszy zamiennik a w lepszych czasach lepszą igłę i po sprawie.
PanLyzwa

Dzięki za pomoc. Widzę, że te typy wkładek różnią się od siebie. Czym się charakteryzuje wkładkę do tego konkretnego modelu? Byłoby super jakbym dostał jakiś przykład z WAMATU.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

krolix pisze:(200, 300 czy więcej).
Igieł szafirowych w tym wypadku raczej nie poruszamy :)
PanLyzwa pisze:Widzę, że te typy wkładek różnią się od siebie. Czym się charakteryzuje wkładkę do tego konkretnego modelu? Byłoby super jakbym dostał jakiś przykład z WAMATU.
Szczerze mówiąc to nie wiem o co pytasz. Przykład czego z Wamatu?
Jeśli chodzi Tobie o kwestię specyficzną dla tej serii Ortofonów czyli typ mocowania igły (prostokąt, klepsydra, itd.) to dowiesz się dopiero jak zdejmiesz igłę.
Wsparcie finansowe forum
PanLyzwa

Chodzi mi o całą wkładkę która będzie pasowała do technicsa 3310
ODPOWIEDZ