Unitra WS-332 a głośniki o impedancji 6Ω

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamimak

Post autor: kamimak »

Witam.

Mam pewien problem. Nie mam aktualnie funduszy na zakup lepszego sprzętu, więc jestem zmuszony do korzystania ze wzmacniacza Unitra WS-332. W instrukcji przeczytałem następujace informacje:
Do wzmacniacza należy podłączyć zestawy głośnikowe o impedancji znamionowej 8Ω i mocy znamionowej co najmniej: dla WS-432, WS-433 60W, dla WS-332 30W. Wyjątkowo można stosować zestawy głośnikowe o impedancji 4Ω i mocy znamionowej: dla WS-432, WS-433 30W, dla WS-332 15W jedynie dla pracy przy wciśniętych obu przyciskach przełącznika obciążeń 3 (szeregowe połączenie zestawów A i B).
Posiadam zestaw głośnikowy Panasonic SB-AK22
Na kolumnach znajdują się następujące informacje:
Impedance: 6Ω
Input: 100W (Music)

Chciałbym się dowiedzieć czy mogę bezpiecznie podłączyć te głośniki do Unitry?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Skoro WS-332 da radę pociągnąć impedancję 4 ohm dla jednej pary to da sobie radę i z 6 ohm.
100W Twoich kolumn to moc muzyczna. Moc znamionowa to mniej więcej 50W w tym przypadku.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
kielek

Post autor: kielek »

Tak jak wyżej napisał Admin te Twoje kolumny mają 50 W mocy znamionowej(w.g tabliczki znamionowej) a rzadko,który producent podaje faktyczną impedancję to potraktowałbym te 6 ohm(po spadku na pewno) jako 4 ohmowy zestaw.
Awatar użytkownika
kamimak

Ok, dzięki, uspokoiliście mnie :)

Rozumiem, że w przypadku zastosowania głośników o mniejszej wartości impedancji mam tylko nie przesadzać z pokrętłem volume...?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tak.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Krzysztof_67

Re: Unitra WS-332 a głośniki o impedancji 6Ω

Post autor: Krzysztof_67 »

Wojtek pisze:Skoro WS-332 da radę pociągnąć impedancję 4 ohm dla jednej pary to da sobie radę i z 6 ohm.
100W Twoich kolumn to moc muzyczna. Moc znamionowa to mniej więcej 50W w tym przypadku.
WS-322 NIE DA RADY pociągnąć zestawów 4Ω:
kamimak pisze:Witam.
Do wzmacniacza należy podłączyć zestawy głośnikowe o impedancji znamionowej 8Ω. Wyjątkowo można stosować zestawy głośnikowe o impedancji 4Ω jedynie dla pracy przy wciśniętych obu przyciskach przełącznika obciążeń 3 (szeregowe połączenie zestawów A i B).
chyba. że obie kolumny podłączysz szeregowo do jednego kanału. Radzę więc bardzo uważać na ustawianie głośności we wzmacniaczu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Krzysztof_67 pisze:do jednego kanału.
Dlaczego tylko do jednego kanału?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kamimak

Wzmacniacz ma wejścia na dwa zestawy głośników (A i B). Czy mam zrobić tak, że do wejść A podepnę tylko lewy głośnik, kanał prawy pozostawiając pusty, a do wejść B podepnę głośnik prawy, lewy zostawiając pusty. Następnie jednocześnie włączę tryb A i B i powinno zagrać w stereo?
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Strasznie kombinujesz. Podepnij te kolumny pod wejście A i nie przesadzaj z głośnością. Rady typu podłącz szeregowo dwie kolumny są teoretycznie prawidłowe, praktycznie bezużyteczne. Podpinanie jednego zestawu pod wejście A, drugiego pod B nie ma raczej sensu, bo ten wzmacniacz nie ma 4 końcówek mocy, a nawet jakby miał, to pod kolumnami 4 om padną jak podkręcisz. Dym ze wzmacniacza to niezapomniane wrażenie - taka adrenalina elektronika :D Ostatnio często doświadczam.
Awatar użytkownika
kamimak

No to teraz trochę nie rozumiem. W instrukcji jest napisane, żeby przy kolumnach 4Ω włączyć obydwa wejścia. Skoro kolumny 6Ω mam potraktować jak 4Ω, to nie ma ryzyka spalenia zestawu podpinając pod jedno wejście?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Powinieneś przynajmniej spróbować zrobić to tradycyjnie, czyli wpiąć obydwie kolumny do dwóch kanałów A.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Po prostu podepnij kolumny po wejście A. Głosność początkowo na minimum. I lekko odkręcaj. Gwarantuję, że jeśli nie chcesz wkurzać sąsiadów hałasem, to wszystko będzie dobrze. Jakieś ryzyko jest, jak odkręcisz na maksa, ale po co?
ODPOWIEDZ