Proste, mozliwosci discogs bez opcji sprzedazy lub z, plus aplikacje mobilne. Discogs ma wszystko co potrzeba tylko brak aplikacji. Nie bez powodu nikt sie nie wychyla z inwestycjami. Discogs jest najwieksza baza i jak im ktos zagrozi to po prostu zrobia owe apki i pozamiataja.chudy_b pisze:Może jakaś analiza funkcjonalna?KasparHauser pisze: Najbardziej ciekawi mnie wygląd UI
Aplikacja do katalogowania płyt - koncert życzeń
- falon
Re: Aplikacja do katalogowania płyt - koncert życzeń
Dual CS 704; Denon PMA-355UK; Infinity Reference 30; CD Marantz CD6000OSE; Tape Sony TC-KB820S QS
- chudy_b
Średnio mi się widzi porywanie na discogs na dzień dobry. Trzeba sypać swoją kupkę powoli we własnej piaskownicy niekoniecznie wzorując się na gigantach, którzy być może popełnili błędy na początku i teraz ich to hamuje.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Na to jeszcze zdecydowanie za wcześnie.KasparHauser pisze:Najbardziej ciekawi mnie wygląd UI.
Tak.falon pisze:czy po prostu takowej nie bedzie i kazdy mialby tworzyc wlasne tytuly i inne dane jednorazowo dla siebie?
Jest wiele baz z darmowym dostępem do danych.chudy_b pisze:Zaciągnięcie obcej bazy jest wątpliwe prawnie.
Powtarzam dla tych, którzy chyba czegoś nie zrozumieli: nie zamierzam robić konkurencji dla discogs.
Ergo: nie planuję tworzyć w ramach tego projektu ogólnej bazy fonograficznej, jak discogs.
Ja akurat jestem jednym z tych, którzy nie przepadają za Discogs i nie używają tego serwisufalon pisze:Discogs ma wszystko co potrzeba tylko brak aplikacji.

Tym bardziej nie ma sensu robić kolejnego klona.falon pisze:Discogs jest najwieksza baza i jak im ktos zagrozi to po prostu zrobia owe apki i pozamiataja.
O to chodzi.chudy_b pisze:Trzeba sypać swoją kupkę powoli we własnej piaskownicy niekoniecznie wzorując się na gigantach, którzy być może popełnili błędy na początku i teraz ich to hamuje.
Ja tą aplikację widzę bardziej jako podręczne narzędzie kolekcjonera. Słowem kluczowym będzie dowolność zarządzania danymi.
Chcesz dodać kolejną pozycję ręcznie? Nie ma sprawy, uzupełniaj pola, dodaj jakie chcesz notatki i zapisuj.
Chcesz się posiłkować danymi z otwartych baz? Nie ma sprawy, wyszukaj sobie coś co najbardziej przypomina to co masz, program zassa dane i uzupełni pola. Potem Ty decydujesz czy te dane tak zostawiasz czy też je sobie edytujesz pod siebie.
Synchronizacja danych z zdalnym serwerem (to także byłaby funkcjonalność opcjonalna) miałaby na celu głównie eksponowanie swojej kolekcji (np. podając link w stopce forum) i kwestia kopii zapasowej czy też wygodny sposób przenoszenia danych między własnymi urządzeniami mobilnymi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- falon
Juz jasniej. Teraz ma to sens.
Ale musi miec mozliwosc zaciagania danych z discogs bo inaczej ni h....a usiade tyle dni zeby dodac 100% recznie.
Ale musi miec mozliwosc zaciagania danych z discogs bo inaczej ni h....a usiade tyle dni zeby dodac 100% recznie.

Dual CS 704; Denon PMA-355UK; Infinity Reference 30; CD Marantz CD6000OSE; Tape Sony TC-KB820S QS
- Acia
dzień dobry, ja mimo wszystko oprócz funkcjonalności chciałabym aby była ładna
Chciałabym widzieć ładne okładki płyt, przemieszczać się miedzy płytami w prosty sposób, móc skanować kody i sprawdzać czy dany numer jest odzwierciedleniem oryginału. Nie znam się na tym aż tak bardzo ale używałam chyba 3 aplikacji na androida i zawsze odrzucało mnie brzydkie tło, brzydkie ikonki:)Aplikacja Discogs wydawała się miła ale nie działa offline i dodawanie do
biblioteki przez skan mimo, iż ta opcja jest wbudowana.

biblioteki przez skan mimo, iż ta opcja jest wbudowana.
- falon
Acia tego nie będzie z powodu braku wspólnej bazy tysięcy (i więcej) płyt.
Chyba, że skanowanie spowoduje wyszukiwanie w bazie discogs i zassanie danych.
Chyba, że skanowanie spowoduje wyszukiwanie w bazie discogs i zassanie danych.
- Acia
Temat powinien się nazywać Aplikacja do katalogowania płyt- wysyp marzeń 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak sobie zrobisz ładne zdjęcia to będą ładne okładkiAcia pisze: Chciałabym widzieć ładne okładki płyt

Discogs pozwala na przeszukiwanie swojej bazy kodów kreskowych więc nie widzę problemu by w taki sposób użytkownik mógł zasysać dane z zewnętrznej bazy.Acia pisze:móc skanować kody i sprawdzać czy dany numer jest odzwierciedleniem oryginału.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- falon
jak zadbasz o zasysanie także tej skromnej rzeczy to nie trzeba będzie robić zdjęć.Wojtek pisze: Jak sobie zrobisz ładne zdjęcia to będą ładne okładki![]()
Ale zrobienie przez opcję wbudowaną w aplikację zajmie wcale nie więcej czasu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z tego co pamiętam z opisów w wątku o aplikacjach to Discogs nie pozwala na ściąganie okładek.falon pisze:ak zadbasz o zasysanie także tej skromnej rzeczy to nie trzeba będzie robić zdjęć.
Zresztą, okładka z wpisu Discogs niekoniecznie musi się zgadzać z naszym egzemplarzem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- falon
No problemu nie widze bo jak pisalem twoja apka pewnie pozwoli na zdjecie w trakcie robienia wpisu.
Ogolnie to ty na powaznie czy skonczy sie na marzeniach? Jaki przewidujesz termin wykonania?
Ogolnie to ty na powaznie czy skonczy sie na marzeniach? Jaki przewidujesz termin wykonania?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak.falon pisze:No problemu nie widze bo jak pisalem twoja apka pewnie pozwoli na zdjecie w trakcie robienia wpisu.
Szkoda słów na takie pytania.falon pisze:Ogolnie to ty na powaznie czy skonczy sie na marzeniach?
Nawet nie wiem kiedy zacznęfalon pisze:Jaki przewidujesz termin wykonania?

Trzeba jakoś stanąć na nogi, a ta aplikacja mi tego raczej nie zapewni, więc póki co mogę to co najwyżej traktować jako coś pobocznego.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Acia
dokładnie tak, w wersji mobilnej okładki nie są widoczneWojtek pisze:Z tego co pamiętam z opisów w wątku o aplikacjach to Discogs nie pozwala na ściąganie okładek.
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Chciałbym aby taka aplikacja była na urządzenia mobilne i koniecznie aby stan moich płyt wraz z okładkami działał offline. Do szału mnie doprowadza brak zasięgu sieci komórkowej gdy staram się zrobić jakieś zakupy z komisu mieszczącego się w piwnicy czy jak ostatnio pojechałem na zakupy do kolekcjonera mieszkającego w kaczej dupie, a tam brak zasięgu. Nie jestem w stanie spamiętać wszystkiego co mam, poszczególnych wydań, więc taka aplikacja wspomoże mi pamięć.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak JacK, o to głównie chodzi by była to aplikacja offline.
Funkcje online byłyby jedynie wspomagające (ściąganie danych z publicznych katalogów, synchronizacja, itp.).
Zbadałem ostatnio temat biblioteki Qt i okazuje się że będę mógł z niej skorzystać nieodpłatnie, co jest dobrą wiadomością, bo niezmiernie ułatwi to robotę.
Funkcje online byłyby jedynie wspomagające (ściąganie danych z publicznych katalogów, synchronizacja, itp.).
Zbadałem ostatnio temat biblioteki Qt i okazuje się że będę mógł z niej skorzystać nieodpłatnie, co jest dobrą wiadomością, bo niezmiernie ułatwi to robotę.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum