Jaka wkładka T4P?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

Post autor: Wojtek »

Prawda jest taka, że wielu producentów w dobie mocowania T4P zrobiło po prostu odpowiedniki swoich wkładek 1/2'', stąd kompatybilność z igłami została zachowana.
Jak łatwo sobie można wyobrazić, było to dobre zarówno dla producentów jak i konsumentów.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
maclaw

Re: Jaka wkładka T4P?

Post autor: maclaw »

Wojtek pisze:Dobrze, że nie o wygląd :morda:

Nie mam pojęcia czego Tobie brakuje w obecnej, czego w ogóle używasz obecnie ani po co w ogóle chcesz zmieniać na coś innego, nie mówiąc już o Twoich własnych oczekiwaniach brzmieniowych.

To utrudnia sensowne doradzanie. No chyba że mamy sobie tak strzelać zupełnie na oślep. Rzuć w takim razie monetą.

Z drugiej strony, po co się powtarzać?
Ten wątek ma ponad 100 wpisów. Przewinęły się tu już praktycznie wszystkie sensowne i dostępne typy, niektóre po parę razy.
Przeczytałeś całość i nadal nic nie wiesz czy przypalasz głupa i czekasz aż ktoś Ci pokaże gdzie masz rzucić pieniądze?

Na ślepo to ja bym uderzył albo w Ortofon OMP 20 albo w Shure M92E + N97xE albo w Digitrac 300 SE, jeśli jest jeszcze gdzieś do dostania.
Z Grado bywa różnie.
Obecnie mam Audio-Technikę AT382P. Chcę ją wymienić, bo już wyraźnie słychać zużycie igły, a oryginalne są już nie do dostania. Słucham głównie rocka oraz hiphopu.
Awatar użytkownika
restimek
Gramofon: Technics SL-Q33

Jaka wkładka T4P?

Post autor: restimek »

Nadszedł czas by w końcu "pozbyć się" oryginalnej EPS24CS. Zastanawiam się między Digitrac300SE od Wamatu a Realistic RXP3 od Thakkera (wamat ma oryginalne igły w nowych wkładkach prawda ? (głupie pytanie ale już nie takie "cuda" się zadarzały w tym pięknym kraju więc wolę dopytać :D ) )
Pytanie która z nich była by lepsza? Wiem że Shure ogólnie bardziej faworyzuje dół pasma a z racji tego że mój wzmacniacz też ma tendencję do faworyzowania dołu zastanawiam się czy oby napewno, byłoby to dobre połaczenie. Z drugiej strony ciekaw jestem jakim brzmieniem charakteryzuje się Digitrac? (fajnie by było jakby jakiś użytkownik tej wkładki się wypowiedział)
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

restimek pisze:(wamat ma oryginalne igły w nowych wkładkach prawda ? (głupie pytanie ale już nie takie "cuda" się zadarzały w tym pięknym kraju więc wolę dopytać :D ) )
Tak, choć są fani teorii spiskowych, które twierdzą inaczej ;)
restimek pisze:Z drugiej strony ciekaw jestem jakim brzmieniem charakteryzuje się Digitrac?
Na forum chyba są już jakieś opinie.

Ten Digitrac to tak naprawdę coś w stylu Ortofon OM(P) 20, z tym że niestety body nie jest kompatybilna z igłami OM bez przeróbek.

Realistic/Shure byłby bardziej wszechstronnym wyborem.
Realistic RXP3 to to samo co Shure M104E. Body takie samo co M92E czy M97xE. Różnica leży w igle.

Dobrym pomysłem byłby też zakup starej dobrej wkładki T4P pierwszej generacji od Audio Technici... np. aktualnie dostępne:
PM7000 (chyba to samo co AT-102EP) - http://www.ebay.com/itm/AUDIO-TECHNICA- ... 1276593867
AT-402EP - http://www.ebay.com/itm/Audio-Technica- ... 1336337272

Będą do nich pasowały zarówno igły EP/LP od ATN-102EP po ATN-152EP jak i te od ATN-120E, aż po ATN-160ML (w tym ATN-140LC czy też dzisiejsza ATN-440MLa).
Generalnie bardzo fajne body.

Pójście w Shure bądź AT daje jak widać multum różnych kombinacji, tak ze starymi jak i nowymi igłami, z różnych klas i przedziałów budżetowych.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
restimek

Jaka wkładka T4P?

Dzięki Wojtku za informację.
Digitrac w takim wypadku odpada.
Będę śledził te aukcje - choć nie sądze żeby cena samych wkadek AT jakoś drastycznie podskoczyła (chyba że się mylę)
Zastanawiam się tylko w którą stronę pójśc - Shure czy AT.
Co byś Ty na moim miejscu wybrał ?
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

restimek pisze:Będę śledził te aukcje - choć nie sądze żeby cena samych wkadek AT jakoś drastycznie podskoczyła (chyba że się mylę)
Tendencja jest taka, że jakoś nikt się na nie nie rzuca, ale to chyba dobrze. Z dostępnością tych wkładek jest coraz trudniej.
restimek pisze:Zastanawiam się tylko w którą stronę pójśc - Shure czy AT.
Co byś Ty na moim miejscu wybrał ?
Ciężko powiedzieć.

To że Shure "faworyzuje dół" to chyba za mocno powiedziane. Wkładki Technicsa potrafią tak robić ;)
Za to "brzmienie AT" generalnie słychać w górze. AT-120E to taki "dobry kompromis".
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
restimek

Zadecydowalem że kupię jednak Shure
Jeśli to technics mocniej faworyzuje dół od Shura. A obecnie do szcześcia potrzeba mi właśnie ciutek mniej dołu i wiecej szczegółów to myślę że właśnie Shure będzie dla mnie odpowiedni.
dodatkowo zalicytuję te drugą wkładke AT by mieć na zapas - jakby shure mi sie nie spodobało... ;) (zwłaszcza że tak jak Wojtek powiedział - coraz ciężej o używane wkładki t4p)
Za tydzien zamówię jak u thakkera. Jak już do mnie przyjdzie i mocno ją przetestuję to oczywiście podziele się wrazeniami ;)

ps. długo czeka się na realizację zamówienia i przesyłkę w tym sklepie?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

Te AT wychodzą tanio więc naprawdę nie szkodzi taką nabyć. Nawet jeśli nie ma się gramofonu T4P :)
restimek pisze:ps. długo czeka się na realizację zamówienia i przesyłkę w tym sklepie?
Raczej nie.

Czyli to będzie jednak ta M104?
To spoko, bo w przypadku M92E to igła tam jest na tyle podstawowa, że radziłbym od razu jej wymianę na coś lepszego :)
Przy M104 oczywiście nie ma tego "problemu".
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Boozer

Jaka wkładka T4P?

Post autor: Boozer »

Podepne sie pod temat. Tez mam SL QD33 z oryginalna wkladka. Jako ze dzwiek jest bardzo przytlumiony (duzo basu, taki kluch) to na poczatku ustawialem brzmienie na korektorze. Jednak to nie rozwiazuje przeciez problemu i postanowilem wymienic. Padlo na Grado Black albo Shure m92. Jednak slyszalem, ze Grado z niektorymi Technicsami direct drive sie nie lubi i powstaja jakies szumy (chodzi o kwestie materialu na obudowie wkladki, wyczytalem na jakims zagranicznym forum). Prawda li to? I czy Grado Black to rzeczywiscie dobry wybor? Jesli chodzi o budzet, to powiedzmy do 250-300, ale jezeli dorzucenie 100zl do kwoty spowoduje skok cywilizacyjny, to moge sie pokusic...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

Boozer pisze:Tez mam SL QD33 z oryginalna wkladka.
Tzn. jaki model wkładki?
Boozer pisze:Jednak slyszalem, ze Grado z niektorymi Technicsami direct drive sie nie lubi i powstaja jakies szumy (chodzi o kwestie materialu na obudowie wkladki, wyczytalem na jakims zagranicznym forum). Prawda li to?
Tu nie chodzi generalnie o Technicsy czy direct drive, ale po prostu Grado Prestige mogą brumić na czymkolwiek, ze względu na sposób ekranowania wkładki. Ktoś gdzieś chyba nawet prowadzi tabelkę modeli gramofonów gdzie ww. problem występuje bądź nie.
Boozer pisze:Jesli chodzi o budzet, to powiedzmy do 250-300, ale jezeli dorzucenie 100zl do kwoty spowoduje skok cywilizacyjny, to moge sie pokusic...
Przy Shure M92E + igła N97xE powinieneś się zmieścić.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kebabożerca

Post autor: kebabożerca »

Wojtek pisze:
Boozer pisze:Jednak slyszalem, ze Grado z niektorymi Technicsami direct drive sie nie lubi i powstaja jakies szumy (chodzi o kwestie materialu na obudowie wkladki, wyczytalem na jakims zagranicznym forum). Prawda li to?
Tu nie chodzi generalnie o Technicsy czy direct drive, ale po prostu Grado Prestige mogą brumić na czymkolwiek, ze względu na sposób ekranowania wkładki. Ktoś gdzieś chyba nawet prowadzi tabelkę modeli gramofonów gdzie ww. problem występuje bądź nie.
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... uUFE#gid=0
Też dygałem czy Grado mi zabrumi ale wg tabelki z większością Technicsów nie ma problemu. Kupiłem i jestem zadowolony.
Aj du not baj dys rekord, it is skraczt.
Awatar użytkownika
Boozer

Wojtek pisze:
Boozer pisze:Tez mam SL QD33 z oryginalna wkladka.
Tzn. jaki model wkładki?
Model wkladki oryginalnej to P30.

Dodatkowo uziemienie mam podpiete pod preamp (NAD PP2i). Calosc podlaczona pod amplituner Onkyo LS-A7.

To jak myslicie? Grado Black czy Shure m92?
Awatar użytkownika
Boozer

Jaka wkładka T4P?

A konkretnie mam do kupienia jeden egzemplarz Shure'a:

http://allegro.pl/shure-m-92e-uniwersal ... 07615.html

Grado w wiekszosci to Prestige Black, ktore jak zostalo stwierdzone wyzej, czasem brumia.

A ten? http://allegro.pl/grado-black-montaz-ka ... 67003.html
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

Powtarzam:
Wojtek pisze:Przy Shure M92E + igła N97xE powinieneś się zmieścić.
Razem wyjdzie jakieś 400 złotych za komplet, a igła N92E zostanie w zapasie lub na sprzedaż.

Nie wiem jakiej muzyki słuchasz. Shure nada się lepiej do rocka, a Grado bardziej do jazzu czy klasyki.
Jeśli już mamy patrzeć na porównywalny model Grado Prestige do Shure M97xE to nie na podstawowy Black, ale co najmniej na model Blue.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Boozer

No wlasnie slucham zarowno rocka jak i jazzu (glownie polskiego). Sporo starego akustycznego pop-folku, typu Paul Simon, elektroniki typu Kyoto, klimatow w stylu Dead Can Dance... No wlasnie, czyli ogolnie wszystkiego. Grado Blue wychodzi ok 380zl, natomiast Shure m97 ponad 400zl. Tak samo m92 z igla 97. Z tego wynika, ze tanszy jest Grado. I chyba w te strone pojde...
ODPOWIEDZ