Technics SL 1210 - ramię zatrzymuje się w polowie plyty
-
Witajcie! Proszę o pomoc. Nie mogę skalibrować gramofonu Technics SL 1210. Założyłem wkładkę, ustawiłem wg. szablonu, reszta wg. instrukcji gramofonu. Rzecz w tym, że na płycie testowej HI-FI Sound ramię z wkładką dochodzi do mniej więcej połowy płyty. Na początku jest dobrze. Potem sygnał zanika. Gdy patrzę na igłę wkładki widać, że w momencie przerwania nie styka się z powierzchnią płyty. Kombinowałem z VTA, mierzyłem wysokość wkładki, sprawdzałem nacisk igły na wadze, wygląda OK. Co jest nie tak? Żle ustawiona wkładką, niewłaściwy szablon? Antyskating na 1.5, dałem na 1 i też nie pomaga. Dodam, że mam założony ciężarek pomiędzy headshell a wkładkę.
- chudy_b
Ramie zatrzymuje sie w polowie plyty
W połowie płyty igła podnosi się nad płytę? Wydaje mi się, że jedyną przyczyną może być za wysoko ustawiona winda. Ale to wskazywałoby też, że ta winda jest krzywa, lub co gorsza ramię. Windę reguluje się śrubką na jej trzpieniu, w pozycji podniesionej. Windę trzeba dość mocno nacisnąć, tak by śrubka regulacyjna wyszła z otworu i dała się przekręcić.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja zakładam że kolega nie próbował odtwarzać płyty z podniesioną, ale bardzo nisko ustawioną windą 
Szkoda, że nie ma żadnego zdjęcia.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to weź jeszcze poziomicę do ręki.

Szkoda, że nie ma żadnego zdjęcia.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to weź jeszcze poziomicę do ręki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofon został wypoziomowany podczas czynności, o których mowa na wstępie. Poziomicą do gramofonu i na wszelki wypadek zwykłą poziomicą
Windę sprawdzę wieczorem. Wysokość mocowania ramienia dobrałem wg. instrukcji dołączonej do gramofonu, tj. stosownie do wysokości wkładki.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nawet jakbyś ustawił maksymalne możliwe VTA to takie zjawisko nie powinno się zdarzyć, więc to nie tutaj.
Gdyby było źle wyważone i za mały nacisk to tez byś raczej zauważył, przez inne objawy.
Bardziej wygląda to na jakieś skrzywienie. Azymut jest OK?
Jak podniesiesz windę (cueing) i przesuwasz ramię nad płytą to czy ramię zmienia wysokość w zależności od pozycji nad płytą czy płaszczyzna jest równa?
Możesz to samo zbadać z opuszczoną windą, ale musisz zdjąć talerz i chyba odłączyć gramofon od prądu (nie pamiętam czy SL-1200 mk2 ma włącznik sieci czy nie).
Może jednak załatwisz nam jakieś zdjęcia przedstawiające problem?
Gdyby było źle wyważone i za mały nacisk to tez byś raczej zauważył, przez inne objawy.
Bardziej wygląda to na jakieś skrzywienie. Azymut jest OK?
Jak podniesiesz windę (cueing) i przesuwasz ramię nad płytą to czy ramię zmienia wysokość w zależności od pozycji nad płytą czy płaszczyzna jest równa?
Możesz to samo zbadać z opuszczoną windą, ale musisz zdjąć talerz i chyba odłączyć gramofon od prądu (nie pamiętam czy SL-1200 mk2 ma włącznik sieci czy nie).
Może jednak załatwisz nam jakieś zdjęcia przedstawiające problem?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Technics SL 1210 - ramię zatrzymuje się w polowie plyty
Frycowe trzeba zapłacić. I czytać instrukcję użytkowania płyty testowej. Otóż pomiędzy dalszymi testami są czyste odcinki płyty bez ścieżki prowadzącej. Trzeba unieść ramię i opuścić na kolejną ścieżkę. Wstyd... Dziękuję za pomoc.
Teraz realny problem - płyta testowa wykazuje przewagę kanału lewego nad prawym. Co jest powodem? Antyskating, azymut igły, nierówno dociśnięte kable wkładki do ramienia, czy jeszcze coś innego?
I ostania rzecz - mam założony ciężarek do wkładki, tę blaszkę, która znajduje się pomiędzy headshellem a wkładką. Ma ona grubość 1 - 2 mm. Czy mam ją uwzględnić do wysokości wkładki aby prawidłowo nastawić VTA?
Teraz realny problem - płyta testowa wykazuje przewagę kanału lewego nad prawym. Co jest powodem? Antyskating, azymut igły, nierówno dociśnięte kable wkładki do ramienia, czy jeszcze coś innego?
I ostania rzecz - mam założony ciężarek do wkładki, tę blaszkę, która znajduje się pomiędzy headshellem a wkładką. Ma ona grubość 1 - 2 mm. Czy mam ją uwzględnić do wysokości wkładki aby prawidłowo nastawić VTA?
- Reymont
bojaco pisze: Gdy patrzę na igłę wkładki widać, że w momencie przerwania nie styka się z powierzchnią płyty.
O co tutaj Ci chodziło?
- tollo
Że jak dźwięk "przerywa" to igła nie ma kontaktu z płytą. Chyba o to autorowi chodziło.Reymont pisze:O co tutaj Ci chodziło?

Antyskating, azymut - sprawdź to. Są to główne problemy z różnicami w odtwarzania kanałów.bojaco pisze:Teraz realny problem - płyta testowa wykazuje przewagę kanału lewego nad prawym. Co jest powodem?
Tak, zwiększa ona realną wysokość zespołu: wkładka, headshel. Wkładasz dodatkowy element w zespół. Zwróć też uwagę czy jest ona prawidłowo zamocowana - mam na myśli sprawę azymutu.bojaco pisze:I ostania rzecz - mam założony ciężarek do wkładki, tę blaszkę, która znajduje się pomiędzy headshellem a wkładką. Ma ona grubość 1 - 2 mm. Czy mam ją uwzględnić do wysokości wkładki aby prawidłowo nastawić VTA?
- chudy_b
Najprawdopodobniej antyskating. Jak masz płytę testową, to możesz swobodnie poeksperymentować.bojaco pisze: Antyskating, azymut igły, nierówno dociśnięte kable wkładki do ramienia, czy jeszcze coś innego?
Jeśli masz poziomicę gramofonową, to VTA i azymut najłatwiej ustawić poziomując najpierw sam gramofon (talerz) a potem headshell.bojaco pisze:I ostania rzecz - mam założony ciężarek do wkładki, tę blaszkę, która znajduje się pomiędzy headshellem a wkładką. Ma ona grubość 1 - 2 mm. Czy mam ją uwzględnić do wysokości wkładki aby prawidłowo nastawić VTA?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Eh, od początku myślałem że ten problem występuje na każdej płycie, a teraz wychodzi że tylko na jednej, testowej, w dodatku opis problemu nawet nie pasuje do właściwego zjawiska (bo jednak igła nie unosi się magicznie nad połową płyty).
Co to za wkładka i czy jesteś pewien że potrzebujesz blaszki w celu poprawnego ustawienia VTA?
Tak.bojaco pisze:I ostania rzecz - mam założony ciężarek do wkładki, tę blaszkę, która znajduje się pomiędzy headshellem a wkładką. Ma ona grubość 1 - 2 mm. Czy mam ją uwzględnić do wysokości wkładki aby prawidłowo nastawić VTA?
Co to za wkładka i czy jesteś pewien że potrzebujesz blaszki w celu poprawnego ustawienia VTA?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wkładka to Ortofon 510 MK II. Nowa. Założyłem blaszkę ponieważ waży 5 gr, a w instrukcji gramofonu jest napisane, aby do wkładek o wadze poniżej 6 gr montować tę blaszkę.
- Waluch
bojaco, skąd jesteś, może ktoś z forum pomoże Ci osobiście rozwiązać zagadkę
z tyłu ramienia masz dokręcony ciężarek do przeciwwagi ?

- chudy_b
A w czym tu pomagać? Moim zdaniem bojaco wszystko robi prawidłowo, poza małą wpadką z płytą testową. Pewnie już mu wszystko hula. Ciężarek z tyłu przeciwwagi potrzebny jest raczej do ciężkich wkładek, nie do lekkich.Waluch pisze:bojaco, pomoże Ci osobiście rozwiązać zagadkę
- Waluch
dziwię się ,że musiał dociążać blaszką headshell, dlatego pomyślałem ,że ma zamontowaną dodatkowe dociążenie przeciwwagi
-
Dodatkową przeciwwagę wykręciłem na wstępie przed kalibracją. wkładkę dociążyłem, bo tak sugerowała instrukcja gramofonu. Uznałem, że skoro tak jest napisane to nie będę robił po swojemu. Powalczę z antyskatingiem i dam znać. Dopiero wróciłem do domu. Ale był upał!