Mija kolejny miesiąc, a ramienia 12-to calowego ani na brązowym, ani czarnym gramofonie nie ma

. Doszedłem jednak do wniosku, że nie będę teraz kupował (może kiedyś jak się trafi okazja) tylko po prostu je zrobię

. Wstępny projekt już mam. Kilka tygodni rysowania, przymiarek prób, wyliczanek i jest. Mam świadomość, że zabawa nie jest prosta i efekt końcowy nieznany ale każdy kolejny krok sprawia mi dużo frajdy. W przyszłym tygodniu wybieram się na urlopik lecz udało mi się wykonać pierwszy element który załączam na zdjęciu na dobry początek. Konstrukcja całosci jest prosta i skomplikowana zarazem - nie będę się wdawał w szczegóły by nie było nudno, wszystko wyjdzie w swoim czasie. Zainteresowanych którzy mają (i nie mają) w tym zakresie doświadczenie proszę o uwagi i podpowiedzi. Może uda się uniknąć podstawowych błędów.

Zacząłem od "baryłki" - elementu obrotowego osi ramienia, który został wykonany ze stopu aluminium. Celowo jest to stop niemagnetyczny gdyż magnesy będą służyły do regulacji AS i zastąpią jedno łożysko pionowej osi obrotu.