Piraty?

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Robertson

Piraty?

Post autor: Robertson »

Wczoraj w Hybrydach była tego masa ..a w szczególności na jednym stoisku. Ważna jest jeszcze jedna kwestia ..czy sprzdawca informuje Cie o tym czy ...najzwyczajniej w świecie okrada ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Post autor: Wojtek »

Jeśli taka płyta jest tańsza to czemu "okrada"? Wytworzenie pirata też coś kosztuje :)
Jeszcze jedna opcja: sprzedawca może najzwyczajniej w świecie nie wiedzieć co sprzedaje i sam myśli że to jakaś oficjalna reedycja ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

Re: Piraty?

Post autor: grummer »

Kompletnie nie mogę zrozumieć kupowania piratów w celu ich późniejszego odsłuchiwania, kiedy dostępne są oficjalnie lepsze płyty CD jakościowo i brzmieniowo.
kielek

Piraty?

Post autor: kielek »

Ale tu chodzi raczej o przypadek nieświadomego zakupu pirata.
ankanka

Piraty?

Post autor: ankanka »

Kupiłam właśnie pod koniec giełdy w hybrydach, była już tylko jedna i nie przyszło mi do głowy że może być piracka. Sprzedawca też nie zasugerował, a podejrzewam że wiedział co sprzedaje. Myslałam że trafiła mi się okazja bo winyl naprawdę trudno dostać. Zła jestem, do tego jedna z płyt przeskakuje na jednej piosence. No nic, nauczka na przyszłość.
Awatar użytkownika
grummer

Post autor: grummer »

ankanka pisze:Kupiłam właśnie pod koniec giełdy w hybrydach, była już tylko jedna i nie przyszło mi do głowy że może być piracka. Sprzedawca też nie zasugerował, a podejrzewam że wiedział co sprzedaje. Myslałam że trafiła mi się okazja bo winyl naprawdę trudno dostać. Zła jestem, do tego jedna z płyt przeskakuje na jednej piosence. No nic, nauczka na przyszłość.
Ach, to przepraszam. Myślałem, że pirat został świadomie kupiony :) Przykro z powodu płyty.
Robertson

Post autor: Robertson »

Wojtek pisze:Jeśli taka płyta jest tańsza to czemu "okrada"? Wytworzenie pirata też coś kosztuje :)
Jeszcze jedna opcja: sprzedawca może najzwyczajniej w świecie nie wiedzieć co sprzedaje i sam myśli że to jakaś oficjalna reedycja ;)
działanie od początku do końca świadome sprzedawcy .... celowe wprowadzanie w błąd kupującego ...to jest okradanie ..jego jak tez i wykonawcy !!! bez wzgledu na cenę .Natomiast........... jeśli kupujesz świadomie i dużo taniej ...to jest okradanie tylko wykonawcy .
Awatar użytkownika
falon

Piraty?

Post autor: falon »

Bootlegi tylko jesli nie ma takowego orginalu, czyli zazwyczaj nieoficjalne wydania koncertow.
Dual CS 704; Denon PMA-355UK; Infinity Reference 30; CD Marantz CD6000OSE; Tape Sony TC-KB820S QS
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

falon pisze:Bootlegi tylko jesli nie ma takowego orginalu, czyli zazwyczaj nieoficjalne wydania koncertow.
Tylko że taki bootleg to nie podróbka :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
falon

Post autor: falon »

Wojtek pisze:
falon pisze:Bootlegi tylko jesli nie ma takowego orginalu, czyli zazwyczaj nieoficjalne wydania koncertow.

No iiiii?
Dual CS 704; Denon PMA-355UK; Infinity Reference 30; CD Marantz CD6000OSE; Tape Sony TC-KB820S QS
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

falon pisze:
Wojtek pisze:

No iiiii?
No i że temat jest o podróbkach, hehe.
Awatar użytkownika
Acia

Piraty?

Post autor: Acia »

jak to jest z discogs czy jeżeli znajduje się tam dany album to znaczy to, że jest oryginalny? Jeżeli numery się zgadzają? Tam chyba każdy może dodać album?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Acia pisze:jak to jest z discogs czy jeżeli znajduje się tam dany album to znaczy to, że jest oryginalny? Jeżeli numery się zgadzają?
Z totalną pewnością? Chyba nie.
Piraty też mogą mieć te same numery.
Acia pisze:Tam chyba każdy może dodać album?
Tak.

Discogs to nie wyrocznia, choć są naiwne osoby, które tak uważają.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Waluch

Piraty?

Post autor: Waluch »

discogs nie jest wyrocznią, chociażby dlatego ,że tak jak piszesz każdy tam może dodać album

Najlepiej poszperać na forach jeśli mamy wątpliwości , często jest tam dużo danych potrzebnych do identyfikacji oryginalnego wydania.

edit. - z postem Wojtka się trochę zgrałem :)
Awatar użytkownika
Acia

Piraty?

Post autor: Acia »

wiem, szukam płyty 2paca all eyez on me, są bardzo różne ceny i wydania. Jedne są 4 płytowe inne 2. Jedne mają rok wydania 2001 inne 2010 a jeszcze inne napisane,że 1996 tylko, że tej która wydana niby w 96 nie ma akurat w discogs i nie wiem, która z nich będzie najlepsza, wszystkie mają opisy wytwórni Death Row i to się zgadza ale nie wiem jak dalej szukać. Jest też taka wyszukiwarka oparta na discogs ale podejrzewam, że działa tak samo
http://www.originalpressing.com/
ODPOWIEDZ