Igła-Agonia- czyli jak zdiagnozować koniec żywota igły?
-
To jeszcze takie pytanie:
Zakładamy przeciętny żywot na 1000h przy igłach o nacisku 1,5-2,5g, a jaki jest przy 2,5 w górę?
Teoretycznie większy nacisk powinien mieć wpływ !
Zakładamy przeciętny żywot na 1000h przy igłach o nacisku 1,5-2,5g, a jaki jest przy 2,5 w górę?
Teoretycznie większy nacisk powinien mieć wpływ !
-
Hej, mam pytanie;) Przyszedł właśnie do mnie siemens rw666, gra lewy kanał, prawy ledwo słychać, praktycznie wcale. Co zaobserwowałem, to, że na pewno wzmak/przedwzmak jest ok, bo po zamianie przewodów we wkładce odzywa się prawy głośnik a lewy wtedy milczy. Wkładka to jakaś audiotechnica. Igła wydaje się odrobinę, serio milimetr może pół przesunięta w prawo patrząc od przodu wkładki. Czy to możliwe, że to właśnie sama igła jest powodem braku sygnału? Czy może jest szansa, że to coś z wkładką i nie idzie sygnał na prawy pin? Szorując miekką szczoteczką do rzęs słyszę, że szumi wtedy (przy czyszczeniu) tylko ten lewy kanał. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- chudy_b
-
Tak też po dłuższym zastanowieniu myślę.. czy jest coś co mogę spróbować zrobić aby ożywić drugi kanał?
- tollo
-
Najłatwiej kupić wkładkę;) Rozebrałem jednak wkładkę, ściągnąłem igłę i moim oczom ukazał się kawałek ułamanego drucika który łączy igłę z wkładką, drugi po lewej stronie (czyli po stronie działającego pinu) ładnie styka się z blaszką wkładki po włożeniu. Tzn nie wiem czy się styka, chyba ma drgać między blaszkami. Dopiero zaczynam czytać o gramofonach;) Tak czy inaczej drugi "drucik" odchodzący z igły jest ułamany. Tak więc winowajca znaleziony. Dzięki za posty
- chudy_b
No nie podejrzewam, że winowajca znaleziony. Ta wkładka to 99% MM , czyli żaden "drucik" nie łączy igły z wkładką. No chyba, że nieprecyzyjnie opisujesz.
Mimo wszystko, kupno nowej wkładki to lepszy pomysł niż reanimowanie pokancerowanego trupa.
Mimo wszystko, kupno nowej wkładki to lepszy pomysł niż reanimowanie pokancerowanego trupa.
-
Bo źle napisałem;) Odchodzą dwa magnesy od igły pod kątem na oko 30-45 stopni, je mam na myśli. Jeden jest ułamany. Dlaczego więc wymieniać wkładkę;)
Jak na zdjęciu poniżej:

Jak na zdjęciu poniżej:

- chudy_b
A to co innego. Nie widziałem takiego rozwiązania, ale ja mało widziałem. Dostępna jest taka igła?
- tollo
chudy_b, przecież zdjęcie nawet z WAMATu.chudy_b pisze: Dostępna jest taka igła?

- chudy_b
No tak mi to wyglądało. Mimo wszystko zastanawiałbym się, czy warto cokolwiek inwestować w tą wkładkę.
-
Podstawowy model z tego co czytam, jak to Wojtek napisał "Coś pomiędzy AT-91, a AT-95". Z racji takiej, że to mój pierwszy gramofon za który zapłaciłem 81 zł a igła kosztuje 39zł, to już ją zamówiłem;P Od tego zacznę, a w przyszłości nic nie będzie stało na przeszkodzie zmienić ją na coś lepszego.
-
http://www.discogs.com/Various-Stereoph ... se/1878735
Plyta testowa Eterny. Roznice w brzmieniu tego samego utworu nacietego na poczatku i na koncu 2 strony daja znac kiedy trzeba zmienic igle na nowa. Bardzo przydatny test.
Plyta testowa Eterny. Roznice w brzmieniu tego samego utworu nacietego na poczatku i na koncu 2 strony daja znac kiedy trzeba zmienic igle na nowa. Bardzo przydatny test.
-
- Kontakt:
Z mojego własnego doswiadczenia wiem, że jest tak iż dźwięk staje się dudniący , nie ma głębi, i leci średnicą, przychylam się też do tezy o kurzu ... nawet na świeżo umytej znajdzie co nie co .
Igła "pracuje" w bardzo trudnych ...czasem nawet ekstremalnych warunkach dlatego warto poświęcić trochę czasu na kalibrację , która pomaga , nam w odsłuchu , igle w "pracy".
Kto kalibruje temu gra dłużej
http://www.optics.rochester.edu/workgro ... r05/chris/
Igła "pracuje" w bardzo trudnych ...czasem nawet ekstremalnych warunkach dlatego warto poświęcić trochę czasu na kalibrację , która pomaga , nam w odsłuchu , igle w "pracy".
Kto kalibruje temu gra dłużej

http://www.optics.rochester.edu/workgro ... r05/chris/
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Re: Igła-Agonia- czyli jak zdiagnozować koniec żywota igły?
Słuchajcie, czy z tych zdjęć igły eliptycznej da radę stwierdzić w jakim jest stanie? Lepszych zdjęć nie dam rady zrobić, bo aparat już nie domaga przy większym powiększeniu. Lupy też nie mam na stanie żeby to dokładniej zweryfikować.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever