Szumy, trzaski - Yamaha AX-430
-
Szumy, trzaski - Yamaha AX-430
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość jeśli czegoś nie załapię za pierwszym razem.
Ostatnio zrobiło mi się szkoda pięknych winyli, które kurzyły się u mnie w szafie, bo stara Unitra wysiadła jakiś czas temu. Postanowiłem więc ożywić je i zaopatrzyłem się w Technics'a SL-BD22d i Yamahę AX-430. Zadowolony (choć nie jest to jakiś magiczny sprzęt, ale zawsze) podpiąłem wszystko jak się patrzy. Włączam wzmacniacz. Yamaha chwilę rusza a potem włącza się z dość głośnym "Bzyyt" (dziecinnie to brzmi, ale taki dźwięk wydaje) i zaczyna generować niemiły przydźwięk, który ma stałą głośność - nie zależy od zmian w EQ ani poruszania pokrętłami loudness i master. Gramofon działa w porządku, słychać czysty dźwięk (testowane na nowiutkim "Dehumanizerze" Sabbathu, prosto ze sklepu), ale przydźwięk uniemożliwia słuchanie.
Ktoś z was spotkał się z czymś takim? Zaczynam już podejrzewać uszkodzenie wzmacniacza.
PS: Tak, gramofon uziemiłem na wzmaku.
Ostatnio zrobiło mi się szkoda pięknych winyli, które kurzyły się u mnie w szafie, bo stara Unitra wysiadła jakiś czas temu. Postanowiłem więc ożywić je i zaopatrzyłem się w Technics'a SL-BD22d i Yamahę AX-430. Zadowolony (choć nie jest to jakiś magiczny sprzęt, ale zawsze) podpiąłem wszystko jak się patrzy. Włączam wzmacniacz. Yamaha chwilę rusza a potem włącza się z dość głośnym "Bzyyt" (dziecinnie to brzmi, ale taki dźwięk wydaje) i zaczyna generować niemiły przydźwięk, który ma stałą głośność - nie zależy od zmian w EQ ani poruszania pokrętłami loudness i master. Gramofon działa w porządku, słychać czysty dźwięk (testowane na nowiutkim "Dehumanizerze" Sabbathu, prosto ze sklepu), ale przydźwięk uniemożliwia słuchanie.
Ktoś z was spotkał się z czymś takim? Zaczynam już podejrzewać uszkodzenie wzmacniacza.
PS: Tak, gramofon uziemiłem na wzmaku.
-
Szumy, trzaski - co powodem tego
Cześć!
1, Sprawdziłbym jeszcze raz wszystkie cinche i masę (kable)
2, Przełącznik MM /MC
3. No i tak sprawdzić, czy to wina yamahy ( podłączając coś innego)
1, Sprawdziłbym jeszcze raz wszystkie cinche i masę (kable)
2, Przełącznik MM /MC
3. No i tak sprawdzić, czy to wina yamahy ( podłączając coś innego)

-
Re: Szumy, trzaski - co powodem tego
1. Chinche są ok, sprawdzałem na kinie domowym.
2. MM/MC nic nie zmienia w tej kwestii (w zasadzie, na jakiej pozycji powinien być normalnie?)
3. Spróbuję, dam znać co z tego wyszło
EDIT; Podpiąłem odtwarzaz MP3 przez wejście CD i efekt jest taki sam, teraz już jestem pewien, że to wina wzmacniacza.
Jeśli jest uszkodzony (bo tak to na razie wygląda) to spec od napraw RTV/AGD coś zdziała, czy raczej nie bardzo?
2. MM/MC nic nie zmienia w tej kwestii (w zasadzie, na jakiej pozycji powinien być normalnie?)
3. Spróbuję, dam znać co z tego wyszło
EDIT; Podpiąłem odtwarzaz MP3 przez wejście CD i efekt jest taki sam, teraz już jestem pewien, że to wina wzmacniacza.
Jeśli jest uszkodzony (bo tak to na razie wygląda) to spec od napraw RTV/AGD coś zdziała, czy raczej nie bardzo?
Ostatnio zmieniony 17 cze 2011, 19:05 przez SittingBrain, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sindsoron
- Kontakt:
a podpiąłeś uziemienie?
ad. 2. Zależy czy masz wkładkę MM (moving magnet) czy MC (moving coil), obstawiam że masz MM bo są to te tańsze wkładki <1000zł
ad. 2. Zależy czy masz wkładkę MM (moving magnet) czy MC (moving coil), obstawiam że masz MM bo są to te tańsze wkładki <1000zł
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
-
Uziemienie gramofonu podpiąłem do GND na wzmaku, więc powinno być ok.
co do wkładek - w takim razie na pewno mam MM, dzięki za pomoc w tej kwestii
PS: Mogę wrzucić próbkę tego jak to brzmi, jeśli to coś pomoże
co do wkładek - w takim razie na pewno mam MM, dzięki za pomoc w tej kwestii
PS: Mogę wrzucić próbkę tego jak to brzmi, jeśli to coś pomoże
-
To może sprawdź z podpiętą i rozłączoną masą-uziemieniem ; czy jest różnica 
Ja tak miałem, że w jeden gramofon "chodził" bez masy a drugi buczał, ale jak dotykałem metalowych części w gram, to przestawał - i tak odkryłem, że lubi masę
Może to naiwne i amatorskie rady
Ale czasem w prosty sposob można sie przekonac w czym rzecz (oby)

Ja tak miałem, że w jeden gramofon "chodził" bez masy a drugi buczał, ale jak dotykałem metalowych części w gram, to przestawał - i tak odkryłem, że lubi masę

Może to naiwne i amatorskie rady

-
Sprawdzałem i w obu stanach "buczy" tak samo. To nie wina gramofonu, sprawdziłem go u kumpla i z jego wzmakiem wszystko śmiga jak należy.
-
PS Drugi buczał z masą, poprawiłem styki i przestałeenneell pisze:To może sprawdź z podpiętą i rozłączoną masą-uziemieniem ; czy jest różnica
Ja tak miałem, że w jeden gramofon "chodził" bez masy a drugi buczał, ale jak dotykałem metalowych części w gram, to przestawał - i tak odkryłem, że lubi masę![]()
Może to naiwne i amatorskie radyAle czasem w prosty sposob można sie przekonac w czym rzecz (oby)
A jak to nic nie da to Tylko Wojtek Ci pomoże

-
AchaSittingBrain pisze:Sprawdzałem i w obu stanach "buczy" tak samo. To nie wina gramofonu, sprawdziłem go u kumpla i z jego wzmakiem wszystko śmiga jak należy.

To coś z Yamachą (jakiś kondensator?)
To tylko sprawdzić "Y" z innym gramofonem

A może z "siecią 230V" cos nie tak (zakłócenia?)
- Sindsoron
- Kontakt:
zakłóceń z sieci raczej nie będziesz słyszeć, wychodzi że coś jest nie tak z wzmakiem, sprawdzałeś czy inne jak brzmi dźwięk z innego źródła? podepnij coś pod inne wejście w wzmaku i sprawdź, bo może to być albo problem całego wzmacniacza, albo tylko sekcji przedwzmacniacza gramofonowego który jest w tą yamahe wbudowany
Collection
-
Miałem na myśli jakieś trafko w pobliżuSindsoron pisze:zakłóceń z sieci raczej nie będziesz słyszeć

-
Patrząc do wnętrza sam podejrzewam, że to jeden z nich (moimi głównymi podejrzanymi są dwa największe, jeden siedzi dziwnie "luźno")eenneell pisze:To coś z Yamachą (jakiś kondensator?)
Całego. Jak już wcześniej napisałem:Sindsoron pisze:zakłóceń z sieci raczej nie będziesz słyszeć, wychodzi że coś jest nie tak z wzmakiem, sprawdzałeś czy inne jak brzmi dźwięk z innego źródła? podepnij coś pod inne wejście w wzmaku i sprawdź, bo może to być albo problem całego wzmacniacza, albo tylko sekcji przedwzmacniacza gramofonowego który jest w tą yamahe wbudowany
Co do trafek w pobliżu - najbliższe z zasilacza komputera ok. 2 m dalej, dalsze ok. 3m z wzmacniacza gitarowego, ale oba sprzęty akurat są wyłączone, więc to raczej nie one.SittingBrain pisze:EDIT; Podpiąłem odtwarzaz MP3 przez wejście CD i efekt jest taki sam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przeniosłem temat do działu wzmacniaczy, skoro ustaliliśmy już, że tutaj leży problem 
No to ewidentnie coś z Yamahą jest nie tak
Kolega SittingBrain już wcześniej pisał, że podpiął odtwarzacz MP3 i też buczało, a tu dalej ludzie piszą o masie i uziemieniu gramofonu. Najwidoczniej nie w tym problem.
Swoją drogą SittingBrain, rozumiem że ten przydźwięk jest także słyszalny nawet "na głucho", czyli z włączonym wzmacniaczem, ale bez puszczania muzyki na żadne z wejść?
Możesz także spróbować z opcjami Tone Bypass (włącz) i CD Direct (dla jakiegoś źródła podłączonego pod wejście CD).
Można gdybać czy to preamp czy coś przy końcówce mocy.
Skąd masz ten wzmacniacz? Mi to pachnie prowizoryczną "naprawą" handlarza.

No to ewidentnie coś z Yamahą jest nie tak

Swoją drogą SittingBrain, rozumiem że ten przydźwięk jest także słyszalny nawet "na głucho", czyli z włączonym wzmacniaczem, ale bez puszczania muzyki na żadne z wejść?

Możesz także spróbować z opcjami Tone Bypass (włącz) i CD Direct (dla jakiegoś źródła podłączonego pod wejście CD).
Można gdybać czy to preamp czy coś przy końcówce mocy.
Skąd masz ten wzmacniacz? Mi to pachnie prowizoryczną "naprawą" handlarza.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zgadza się, dźwięk pojawia się po włączeniu i "zaskoczeniu" wzmacniacza.
Próbowałem również opcji CD Direct z wejściem CD, więc problem raczej nie leży w sekcji EQ.
Wzmacniacz - allegro. Hmmm, to źle wróży jak teraz o tym myślę. Zaglądnąłem sobie do środka i jeden z kondków mnie przeraził - kolebie się na prawo i lewo gdy poruszam wzmakiem. Nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ, ale podejrzewam, że po prostu nadłamały się nóżki / puściły luty (o ile coś takiego się zdarza).
Spróbuję jutro zanieść go do speca RTV który się zna na takich rzeczach, niech popatrzy, poduma, może to nic poważnego.
Może jeszcze ktoś na coś wpadnie, ale jak ktoś rzekł na tym forum (tak, nawet mimo przeglądnięcia go przed zakupem udało mi się kupić raczej lekko półśredniego SL-BD22d
) "Jak Wojtek nie pomoże, to koniec" ^^ 
PS: Kudos za Stana w avku
Próbowałem również opcji CD Direct z wejściem CD, więc problem raczej nie leży w sekcji EQ.
Wzmacniacz - allegro. Hmmm, to źle wróży jak teraz o tym myślę. Zaglądnąłem sobie do środka i jeden z kondków mnie przeraził - kolebie się na prawo i lewo gdy poruszam wzmakiem. Nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ, ale podejrzewam, że po prostu nadłamały się nóżki / puściły luty (o ile coś takiego się zdarza).
Spróbuję jutro zanieść go do speca RTV który się zna na takich rzeczach, niech popatrzy, poduma, może to nic poważnego.
Może jeszcze ktoś na coś wpadnie, ale jak ktoś rzekł na tym forum (tak, nawet mimo przeglądnięcia go przed zakupem udało mi się kupić raczej lekko półśredniego SL-BD22d

PS: Kudos za Stana w avku

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"Sekcji EQ" to tam chyba w ogóle nie ma, ale czaję że masz na myśli sekcję korekty tonalnej przedwzmacniacza.SittingBrain pisze:w sekcji EQ.
Jeśli zakupiłeś niedawno to się powykłucaj ze sprzedawcą. Jeśli to "firma", czyli zawodowy handlarz sprzętem to może zgodzi się naprawić.SittingBrain pisze:Wzmacniacz - allegro.
Tak jak pisałem, przypuszczam, że to są właśnie efekty prowizorycznej naprawy uszkodzonego sprzętu i wystawieniu go jako w pełni sprawny

Zdarza się, w przypadku szybkiej prowizorki. Nawet spotkałem się kiedyś z tłumaczeniem sprzedawcy przy fazie reklamaci, że "pewnie luty w transporcie puściły, zimno było i w ogóle". Nie, to nie są "normalne" zjawiskaSittingBrain pisze:po prostu nadłamały się nóżki / puściły luty (o ile coś takiego się zdarza).

Dobry pomysłSittingBrain pisze:Spróbuję jutro zanieść go do speca RTV który się zna na takich rzeczach, niech popatrzy, poduma, może to nic poważnego.

Haha, bez przesadySittingBrain pisze:"Jak Wojtek nie pomoże, to koniec" ^^

ThxSittingBrain pisze:PS: Kudos za Stana w avku
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum