Bernard GS-467 - czy tak brzmi winyl?

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Post autor: Dante »

Miałem Fonice gs 464. Wymieniłem przewodu ramienia, pasek, fotorezystor, przerobiłem headshell (fabrycznie nie było możliwości przesunięcia wkładki), poprawiłem wszystkie luty, wymieniłem przewody na cinch i oddzielną masę i jeszcze kilka innych poprawek. Koszta modyfikacji przerosły wartość sprzętu. Grał, wydawało mi się, że naprawdę dobrze.
Potem kupiłem za 120 zł JVC L-F66 z wkładką Z1-s. Wyczyściłem potencjometr pitch i nic więcej. Gra zdecydowanie lepiej. Przekładałem wkładkę z JVC do GS'a i nie zagrał tak dobrze Obroty trzeba było poprawiać co 3 płytę, ciągle coś było prawie dobrze.
G-620 Fryderyk... też miałem i też przerabiałem. Bo "Przecież na tym forum piszą bzdury, Fonica musi być super ;)"
Pracował dobrze, ale a to headshell o innej średnicy niż japońskie lub tzw. no name. Miałem kilka wkładek i chciałem je zmieniać bez problemu. Itp.,itd. Odechciało mi się bo częściej go rozkręcałem niż słuchałem.
Zamieniłem go na Braun'a PS 450 za 249 zł. Po przesmarowaniu i wymianie paska za 4 zł 20 gr nie dłubię przy nim wcale. Wciskam start i działa. Wkładka Shure M91 z zamiennikiem z Wamatu gra dla mnie lepiej niż MF czy AT-95.
JVC - 120 zł+59zł(igła) oraz Braun - 249zł+59zł+4,20 zł - gdzie te kilka tysi?
Brzmienie kilku płyt, które mam o wiele bardziej podoba mi się z winyla niż CD. Innych mniej. Kwestia wydania, stanu i wielu innych.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

kaf pisze:Nie, co najwyżej na tym forum panuje pogląd, że od polskich sprzętów, w szczególności gramofonów należy trzymać się z daleka. Bo tak i koniec. Bo "made in japan" czy coś z zachodu zawsze jest lepsze, musi tak być, nie możne być inaczej.
Przesadzasz z tym "panującym poglądem" i zgoda, ze nie zawsze tak jest.
kaf pisze: W swoim segmencie cenowym niektóre polskie konstrukcje są realną konkurencją dla zagraniczniaków
Zgoda
kaf pisze:Lecz mając w domu Fryderyka czy Daniela, ma się naprawdę dobry gramofon
Ale nazywanie Fryderyka "naprawdę dobrym gramofonem", to jest chyba kpina z twojej strony.
Przecież to jest wyjątkowa porażka.
Bernardy 467 też niewiele lepsze, a trudniej wkładkę dobrać.
O ile takie 600/ 601 / Fonomaster trzymają przyzwoity poziom, to to kryzysowe badziewie doby Jaruzelskiego, jest tylko
kaf pisze:tylko zdechłym reliktem epoki
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

alchemiq pisze:no tu na forum w podstawach piszę się iż:
Zgadza się, ale Ty napisałeś wcześniej że:
alchemiq pisze:vinylpiotrek - chodzi mi o to tzw minimum (1-2K - sprzęt nowy na gwarancji), który zaleca się nowicjuszom do rozpoczęcia przygody z winylami.
To zakwestionował vinylpiotrek, a przytoczony cytat tego nie wyjaśnia :)
alchemiq pisze:Pomyślałem więc, że kilka K mam już w sprzęcie i najsłabszym ogniwem jest Bernard
Skoro się rozumiemy to w takim razie skąd ten upór?
alchemiq pisze:a pocisnęliście po mnie
Bo Twoje teksty/pytania przejawiały nieco inne myślenie. Nazwijmy to, nieco zagubione. Stąd taka reakcja.
alchemiq pisze:i teraz wynika, że jeszcze kilka K powinien być wart sam gramofon.
A skąd ten wniosek wytrzasnąłeś to ja też nie wiem :)
alchemiq pisze:Czy wszyscy macie gramofon za kilka tysi?
Nie, nie wszyscy.
alchemiq pisze:a możecie polecić konkretną wkładkę i igłę?
Ile razy trzeba powtarzać byś zaczął od wymiany igły w swojej MFce?
Koledzy już napisali, że Bernard jest problematyczny jeśli chodzi o dobór innych wkładek.
A jeśli faktycznie chcesz się pożegnać z MFkami to zacznij od innego gramofonu, a nie od wkładki.
alchemiq pisze:Pewnie nie jeden z Was zaczynał od takiej amatorki jak ja.
Pewnie tak, ale to nie powód by robić na opak i nie korzystać z doświadczenia tych co mają to już "za sobą".
kaf pisze:Nie, co najwyżej na tym forum panuje pogląd, że od polskich sprzętów, w szczególności gramofonów należy trzymać się z daleka. Bo tak i koniec. Bo "made in japan" czy coś z zachodu zawsze jest lepsze, musi tak być, nie możne być inaczej.
Przesadzasz, szczególnie z tym niby to brakiem argumentacji.

Weź alchemiq przykład z historii Dantego. Takich akcji mieliśmy już bez liku i ja nie widzę sensu by ktoś musiał to błędne koło powtarzać.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Wojtek pisze: alchemiq pisze:Czy wszyscy macie gramofon za kilka tysi?

Nie, nie wszyscy.
Myśle że forumowa normą jest kilka stówek, nie kilka tysi, i w takim budzecie można dorwać naprawdę dobre maszyny, do których badziewiasty PJ za 1,5 tysia nie ma startu.
Obrazek
alchemiq

Re: Bernard GS-467 - czy tak brzmi winyl?

Post autor: alchemiq »

staram się szybko uczyć ..
Skoro mam kupić wkładkę AT95E (150 zł) i cieszyć się lepszą jakością na "Bernardzie", to czy nie lepiej "doinwestować" w Dual DTJ 301? http://allegro.pl/profesjonalny-gramofo ... 77144.html

btw
czytając różne art. wcale nie jestem przekonany, że mam Bernarda, dokładnie jest to Unitra Fonica Bernard GS - 467, a wyczytałem, że nie ma on nic wspólnego z Bernardem (poza nazwą).
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

alchemiq pisze:Dual DTJ 301? http://allegro.pl/profesjonalny-gramofo ... 77144.html
Toż to gówno dużo gorsze od "Bernarda"
alchemiq pisze:czytając różne art. wcale nie jestem przekonany, że mam Bernarda, dokładnie jest to Unitra Fonica Bernard GS - 467, a wyczytałem, że nie ma on nic wspólnego z Bernardem (poza nazwą).
Pod markę handlową "Bernard"sprzedawano kilka różnych modeli, w zalezności od okresu.
Podobne jaja były z Cyrylami.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jeśli chcesz jednak zmienić gramofon to zapraszam do odpowiedniego działu zakupowego.
Wsparcie finansowe forum
Ryba

Post autor: Ryba »

alchemiq pisze: czytając różne art. wcale nie jestem przekonany, że mam Bernarda, dokładnie jest to Unitra Fonica Bernard GS - 467, a wyczytałem, że nie ma on nic wspólnego z Bernardem (poza nazwą).
Bo nazwa Bernard to, tak obrazowo, coś jak Skoda Fabia albo Octavia chociażby ;)

http://www.technique.pl/mediawiki/index ... _gramofony
Awatar użytkownika
Czołgista

Post autor: Czołgista »

alchemiq pisze:Skoro mam kupić wkładkę AT95E (150 zł)
Trochę drogo , poza tym AT95E to żadna rewelacjia , porównaj sobie z Shure M91 (M75) :
ts_at95e.flac
ts_m91.flac
Sample były zgrywane w innym celu :) i słychać zniekształcenia w wokalu prawdopodobnie przez zużytą płytę.
Ale barwę i detale można porównać.
Takie wkładkę Shure M91 / M75 teraz leżą na alle za 49zł , a ostatnio i za 25 zł dwie były, do tego igła za 60 zł i gra gitara :)
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Czołgista pisze:teraz leżą na alle za 49zł
To jakbyś mógł zmierzyć wysokośc tego ustrojstwa, bo ja już ich nie mam.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czołgista

Post autor: Czołgista »

Ja mam tylko te Dualowskie przerabiane na 1/2 , do czubka igły 17mm.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Czołgista, wszystkie płyty tak tobie charczą? Czy tylko ta jedna?
alchemiq

Post autor: alchemiq »

bosze .. piszecie taką enigmą, że..

dobra - ja laik - wy w temacie!

ale co by nie mówić o Bernardzie czytam, że szit i że nie warto wkładać kasy.
Za kilka setek można mieć coś lepszego, że nie wspomnę o kilka K..
W kilku wypowiedziach przewinęła mi się nazwa Dual DTJ 301, więc dlaczego nie?
Test:
http://www.testfreaks.co.uk/turntables/
Całkiem, całkiem..

I też krytykujecie.

Wiem że żółtodzób jestem i jedziecie, jak po łysym. Możecie wstawić mnie na właściwe tory?
Stare (ale co) do tuningu?, czy nowe (ale co)? Nowe nie za kilka K ..
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

alchemiq pisze:W kilku wypowiedziach przewinęła mi się nazwa Dual DTJ 301, więc dlaczego nie?
Zobacz jak wygląda Technics SL-1200, porównaj zdjęcia, później cena. Wyciągnij wniosek.
alchemiq pisze:Stare (ale co) do tuningu?
Tak ale nie do tuningu. Do czyszczenia co najwyżej, jeżeli kupisz zadbany gramofon.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

alchemiq pisze:ale co by nie mówić o Bernardzie czytam, że szit i że nie warto wkładać kasy.
Za kilka setek można mieć coś lepszego, że nie wspomnę o kilka K..
W kilku wypowiedziach przewinęła mi się nazwa Dual DTJ 301, więc dlaczego nie?
Ty chyba robisz jeden poważny błąd. Szukasz inspiracji "gdzieś", a potem dziwisz się nam, że mówimy co innego.
To w końcu komu chcesz zaufać? Kogo pytasz o radę?

Dual DTJ 301 dlatego nie, bo gdybyś przeczytał wypowiedzi na jego temat tutaj to byś się nawet nie zastanawiał.
alchemiq pisze:Wiem że żółtodzób jestem i jedziecie, jak po łysym. Możecie wstawić mnie na właściwe tory?
Stare (ale co) do tuningu?, czy nowe (ale co)? Nowe nie za kilka K ..
Wojtek pisze:Jeśli chcesz jednak zmienić gramofon to zapraszam do odpowiedniego działu zakupowego.
Jeśli to było za trudne to na zachętę dam jeszcze odnośnik: http://www.winyl.net/viewforum.php?f=46
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ