Witam serdecznie,
Ostatnio rozpocząłem przygodę z winylami ale za to dosyć intensywnie. Teraz szukam jakichś ciekawych tytułów a tak się składa, że w pierwszy weekend grudnia będę w Londynie i nie mogę sobie odmówić poszperania za perełkami.
Widziałem temat o giełdach ale dotyczył tylko Irlandii (przynajmniej ja nic o Londynie nie znalazłem). Jeśli zaś chodzi o charity shopy to też chętnie odwiedzę przy okazji ale będę miał tylko jeden dzień na zakupy i to nie tylko winylowe więc potrzebuje jakiegoś zagłębia winylowego albo dobrego sklepu gdzie w dobrych cenach można kupić jakieś czarne krążki. Zależy mi na płytach typu Buddy Holly, Joy Division, Van Der Graaf Generator czy Hawkwind więc troche jest rozstrzał ale wiecie o co mi chodzi prawda? Zależy mi bardzo ogólnie na rocku lata w zasadzie od 60 do 90.
Gdzie się wybrać?
Winylowe must be w Londynie
- pejot
- Kontakt:
Temat trochę stary ale Londyn wciąż jest na mapie więc jeśli ktoś ma okazję lecieć do Londynu (tak jak ja za 2 dni
) to polecam miejsce zwane Camden - masa winyli i nie tylko. Po powrocie może uzupełnię listę o parę miejsc.

- Acia
Czy ktoś ma jakieś namiary na sklepy w Londynie, najlepiej w okolicach Oxford Street:)
-
Re: Winylowe must be w Londynie
.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:20 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
- Acia
dziękuję, będę tam tylko na 1 dzień i szczególnie na Oxford Street dlatego chciałam coś w pobliżu w nadziei, że uda się coś znaleźć przy okazji pobytu.
- petzl
Re: Winylowe must be w Londynie
Ja czesto odwiedzam maly market na Wood Street, 98-100 Wood Street,Walthamstow, E17 3HX. Sprzadaja nie tylko winyle ale sporo roznego ''vintage''. Szczegolnie warty polecenia tam jest sklepik Hypstz. Problem w tym ze to spory kawalek od Oxford Street
.
Tutaj jest link: http://woodstreetmarket.com/the-market/

Tutaj jest link: http://woodstreetmarket.com/the-market/
Spadochroniarze to ludzie którzy schodzą z drzew na które nie wchodzili
-
W pobliżu Oxford St wypada tylko pójść na Berwick St. i w okolice. Na tej pierwszej mamy trzy niezłe sklepy:
- Sister Ray - głównie nowości, ostatnio przeprowadzili się na drugą stronę ulicy do nowego lokalu. Jedno piętro z CD, drugie z winylami, czasami zdarzą się fajne tytuły na promocji trzy płyty za 5 funtów.
- Reckless Records - najlepszy w okolicy wybór używanych winyli. Sporo rzadkich wydawnictw, ale nie ma co liczyć na jakieś wielkie okazje, bo personel zna się na rzeczy (zresztą, kto nie umie wycenić płyty w dobie discogs i RRPG…). Czasami dość konserwatywnie oceniają stan płyty, tzn. jeśli coś uznają za stan G, to potrafią nieźle zejść z ceny, gdy obejrzy się płytę okazuje się często, że ich G to dla wielu sprzedawców na Allegro EX-.
- Music and Video Exchange - najlepsze miejsce do szukania okazji (w piwnicy). Solidnie zaopatrzony w używane płyty sklepik, ale bardziej polecam ich filie w Greenwich i Notting Hill.
W tych sklepach można znaleźć mix wszystkich gatunków, natomiast jeśli ktoś szuka bardziej wyspecjalizowanych miejsc, to w pobliżu są też Phonica (muzyka elektroniczna) i Sounds of the Universe (jazz, funk, world).
Jeśli ktoś szuka wyłącznie nowych wydań, to trzeba sobie odpuścić HMV i udać się do Fopp Covent Garden (5 minut pieszo od stacji Tottenham Court Rd).
---
Tyle w okolicach Oxford Street, moje ulubione sklepy są raczej gdzie indziej, szczególnie polecam Flashback Records (obie filie - Essex Road i Crouch End) i Alan's Records (East Finchley).
IMO nie warto iść do Rough Trade i czasami na Brick Lane jest też jakaś giełda płyt - nigdy nie widziałem tam nic ciekawego, na Camden też szkoda czasu.
- Sister Ray - głównie nowości, ostatnio przeprowadzili się na drugą stronę ulicy do nowego lokalu. Jedno piętro z CD, drugie z winylami, czasami zdarzą się fajne tytuły na promocji trzy płyty za 5 funtów.
- Reckless Records - najlepszy w okolicy wybór używanych winyli. Sporo rzadkich wydawnictw, ale nie ma co liczyć na jakieś wielkie okazje, bo personel zna się na rzeczy (zresztą, kto nie umie wycenić płyty w dobie discogs i RRPG…). Czasami dość konserwatywnie oceniają stan płyty, tzn. jeśli coś uznają za stan G, to potrafią nieźle zejść z ceny, gdy obejrzy się płytę okazuje się często, że ich G to dla wielu sprzedawców na Allegro EX-.
- Music and Video Exchange - najlepsze miejsce do szukania okazji (w piwnicy). Solidnie zaopatrzony w używane płyty sklepik, ale bardziej polecam ich filie w Greenwich i Notting Hill.
W tych sklepach można znaleźć mix wszystkich gatunków, natomiast jeśli ktoś szuka bardziej wyspecjalizowanych miejsc, to w pobliżu są też Phonica (muzyka elektroniczna) i Sounds of the Universe (jazz, funk, world).
Jeśli ktoś szuka wyłącznie nowych wydań, to trzeba sobie odpuścić HMV i udać się do Fopp Covent Garden (5 minut pieszo od stacji Tottenham Court Rd).
---
Tyle w okolicach Oxford Street, moje ulubione sklepy są raczej gdzie indziej, szczególnie polecam Flashback Records (obie filie - Essex Road i Crouch End) i Alan's Records (East Finchley).
IMO nie warto iść do Rough Trade i czasami na Brick Lane jest też jakaś giełda płyt - nigdy nie widziałem tam nic ciekawego, na Camden też szkoda czasu.