A jak traktować kogoś, kto ma 2-3 gramofony, a do każdego tylko jedną igłę, wymienianą raz na kwartał?eenneell pisze:A z resztą jeżeli jest tu Ktoś kto ma tylko jedną igłę i min. 50/ 100płyt niech się pochwali

A jak traktować kogoś, kto ma 2-3 gramofony, a do każdego tylko jedną igłę, wymienianą raz na kwartał?eenneell pisze:A z resztą jeżeli jest tu Ktoś kto ma tylko jedną igłę i min. 50/ 100płyt niech się pochwali
To nie filozofia to przysłowiaeenneell pisze:Nie filozofuj! Zrobisz jak chcesz!
chyba na tym polega forum, że ktoś zadaje pytanie a ktoś inny odpowiada i tak tworzy się dyskusja dzięki, której można dojść do podsumowania, wyciągnięcia wniosków opartych na różnych opiniach.eenneell pisze: Gdybym wiedział, że pytanie ma być początkiem dyskusji to bym nic nie radził, tylko cicho siedział!
ja mam, czy w związku z tym zostanę tu publicznie zlinczowana? Tak jestem początkująca ale nie wstydzę się tego przyznać, nie wstydzę się też powiedzieć, że mało wiem na ten temat, dlatego jestem na tym forum, dlatego zadaję pytania, może przyjdzie ten dzień kiedyś, że będę miała odpowiednią ilość igieł a może nie ale nie jest to chyba powód do szydzenia z czyjejś niewiedzy?eenneell pisze:A z resztą jeżeli jest tu Ktoś kto ma tylko jedną igłę i min. 50/ 100płyt niech się pochwali
Możemy zrobić z tego temat zbiorczy o Fonomasterze, jak chcesz. Z mojej strony nie ma problemu.Acia pisze:Wojtku a może po prostu założę temat oddzielny o Fonomasterze bo myślę, że pytań pojawi się jeszcze parę:) Chyba, że nikt tu nie posiada już takiego sprzętu i nie miałby ochoty dyskutować to może nie warto?
Więc co to było?Acia pisze:Wracając do tematu, znalazłam już odpowiedź na temat falowania
Dla mnie będzie on miał sens o ile ktoś będzie miał ochotę na dyskusje w tym temacie, albo będę po prostu tu swoje pytania zadawać:)Wojtek pisze:Możemy zrobić z tego temat zbiorczy o Fonomasterze, jak chcesz. Z mojej strony nie ma problemu.
Mata gumowa oryginalna jest pofalowana, spróbuję z gorącą wodą, może się naprostuje, jak nie to kupię nową, nie są drogie znalazłam takąWojtek pisze:Więc co to było?
A to niedobra praktykazbyszek1982 pisze:a mam jedną igłę do wkładki na której gram i nie widzę potrzeby żeby mieć więcej
Kaca dostaję po takich reakcjach na rady wynikające z jakiegoś doświadczenia. Rady można ignorować, ale nie przypisywać złej woli.chudy_b pisze:Chyba ma dzisiaj kaca. Normalnie to chłopak do rany przyłóż
kto będzie strupkiem potem?eenneell pisze:Jeżeli Acia ma być raną to chętnie zamieniłbym się w kilosoli
Ja tak radzić będę każdemu nowicjuszowi ze szczerego serca!eenneell pisze:zaczynać od tańszych!
1.NAUKA; majstrowanie/regulacja= ew. złamanie/uszkodzenie nie boli ( tak bardzo)![]()
2. Przyjemnie jest poznać różnicę gorsze/ lepsze
3. I tak trzeba mieć ze trzy igły dla "św. spokoju"...![]()
Wszak płyty są w różnym stanie (jedne nowe,.... inne mocno "schodzone", a muzyka jest do słuchania)nieprawdaż
![]()
Odwrotnie też czasami bywa, zwłaszcza w przypadku płyt z powierzchownymi uszkodzeniami mechanicznymi.eenneell pisze:że są płyty, które grają lepiej na "S" niż na "E"
no i to ma dla mnie jakiś sens, też mam parę płyt w ciężkim stanie ale bardzo je lubię oraz zupełnie nowych, jeżeli to wpływa mocno na igłę to rzeczywiście dobrze by mieć dwie.eenneell pisze:Mnie po prostu szkoda dobrych igieł na płyty "nieco sfatygowane", a takich też czasem słucham -bo mam
Ja bym się jeszcze upewnił, czy grubość tej maty odpowiada tej z Fonomastera. O ile pamiętam Fonomaster nie ma regulacji wysokości ramienia... Być może Unitra do każdego modelu stosowała taką samą matę, ale upewnić się nie zaszkodzi.Acia pisze: Mata gumowa oryginalna jest pofalowana, spróbuję z gorącą wodą, może się naprostuje, jak nie to kupię nową, nie są drogie znalazłam taką
http://gramofony.com.pl/2014/05/13/gumo ... ra-fonica/
Źle pamiętasz, właśnie ma.krolix pisze:O ile pamiętam Fonomaster nie ma regulacji wysokości ramienia...
Dopierow nowszych sa kompatybilne.krolix pisze:Być może Unitra do każdego modelu stosowała taką samą matę, ale upewnić się nie zaszkodzi.
Bez przesady.Acia pisze: jeżeli to wpływa mocno na igłę to rzeczywiście dobrze by mieć dwie.