Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Acia

Post autor: Acia »

Wojtek pisze:W sensie że numery matryc się zgadzają?
Wojtku jest oznaczenie a1 i b1 na końcu, nie wiem czy można cały numer sprawdzić gdzieś? O tym nie doczytałam.
Wojtek pisze:Reedycje pewnie też mają te same informacje Rok wydania, a rok nadania praw autorskich to co innego.
To kiedy mogę mieć pewność, że to nie reedycja? Czytałam wątek o first pressach ale chyba nie zawiera on informacji takich, które dadzą mi pewność przy zakupie. I dlaczego mam wrażenie nikt nie wierzy, że mogłam trafić first pressa? ;)
Widzicie czytanie samej teorii nie wystarcza jak się zatem nauczyć tego w praktyce, piszecie, że to nie takie proste ale skoro Wy się nauczyliście to inni też chyba mogą? :violin: Tylko jak?
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Matryce to też nie wyrocznia.

Zawsze trzeba patrzeć na całość, liczą się nawet takie duperele jak technologia klejenia okładki.

Pokaż zdjęcia (albo możesz mi przesłać na PW).
DIOMEDES KATO
blackholesun

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:21 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Acia

Post autor: Acia »

No dobrze będę próbowała a z czasem pewnie będzie łatwiej.
A na co uważać przy japońskich wydaniach? Zazwyczaj one są zafoliowane, nigty takiej jeszcze nie miałam, czy są jakiesz szczególne znaki? Oprócz japońskich literek na boku? ;)
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Acia pisze:A na co uważać przy japońskich wydaniach
Jak są bez OBI to można często kupić taniej. Ponieważ nie są to tanie płyty, to jest mniejsze prawdopodobieństwo, że będą zniszczone. Jak już ktoś kupuje japońskie wydania to zazwyczaj o nie dba.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Acia pisze:Czytałam wątek o first pressach ale chyba nie zawiera on informacji takich, które dadzą mi pewność przy zakupie.
Jeśli dobrze pamiętam to tam również mówiliśmy o tym, że nie ma jakichś stałych wytycznych czy też pewniaków umożliwiających określenie rodowodu każdej płyty. Niestety, trzeba praktycznie każdy przypadek traktować z osobna, patrzeć na całość i upewniać się z dobrych źródeł.

Można mówić o jakiejś wprawie w rozpoznawaniu kiedy dobrze znamy historię wydawniczą danej wytwórni, potrafimy rozróżnić wczesne okładki od późniejszych, wczesne projekty etykiet od późniejszych, itd.
Acia pisze:I dlaczego mam wrażenie nikt nie wierzy, że mogłam trafić first pressa? ;)
Mi to wszystko jedno szczerze mówiąc :) Możliwe że mamy takie uczulenie, bo widzimy w ofertach sporo "fałszywych" FP.
Pamiętam zresztą nawet dyskusję na forum, gdzie pewien "poważny" kolekcjoner nie rozróżniał pojęcia wydania płyty od tłoczenia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
zbyszek1982

Wojtek pisze:nie rozróżniał pojęcia wydania płyty od tłoczenia.

Właśnie, trafienie pierwszego wydania jest dużo łatwiejsze niż pierwszego tłoczenia. Często jedno jest równoznaczne z drugim, ale nie zawsze.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Też nie dajmy się zwariować poza aspektem "kolekcjonerskim" tylko w dość rzadkich przypadkach wydanie / tłoczenie parę miesięcy, czy nawet 2 lata późniejsze jest w czymś "gorsze".
Obrazek
zbyszek1982

Często też późniejsze wydania są lepsze brzmieniowo. Np. Reedycje Davisa z wytwórni Columbia na cieniutkich winylach z lat 80-tych brzmią świetnie, a są tańsze niż pierwsze wydania stereo.
Robertson

Post autor: Robertson »

zbyszek1982 pisze:Często też późniejsze wydania są lepsze brzmieniowo. Np. Reedycje Davisa z wytwórni Columbia na cieniutkich winylach z lat 80-tych brzmią świetnie, a są tańsze niż pierwsze wydania stereo.
Ale chyba to wyjątki ? Na ogól te wcześniejsze ..nie koniecznie "first" grają lepiej .Japończyka można trafić za nie duże pieniądze ...sam kilka nie dawno "upolowałem" ;) Moim zdaniem w większości przypadków grają lepiej. Ich brzmieniei jest.......... takie "pełniejsze" Lubię je !
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Robertson pisze:Ale chyba to wyjątki ?
Nie.
Robertson pisze:Japończyka można trafić za nie duże pieniądze ...sam kilka nie dawno "upolowałem" ;)
Zwyczajowo zachodnie winyle ukazywały się w Japonii później, przynajmniej do pewnego momentu.
Robertson pisze:Moim zdaniem w większości przypadków grają lepiej. Ich brzmieniei jest.......... takie "pełniejsze" Lubię je !
Kwestia dobrego masteringu, tworzywa, itd.

Myślę że nie ma co tutaj wracać do dyskusji już przewalonej w wątku o różnicach pomiędzy wydaniami z różnych krajów :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
metalhead

Post autor: metalhead »

Mi sie udalo zdobyc Opeth Pale Communion Red i Vader Tibi et igni Orange wydania. Fakt sa to nowe plyty, ale limitowane i czesto szybko wykupione.
Niech tylko kupie sprzet, jestem ciekawy jak to brzmi :)
Awatar użytkownika
mecenas
Gramofon: dual 604 special

Post autor: mecenas »

Witam.Chcę kupić parę płyt winylowych od sprzedawców na allegro o nikach karma_music oraz Kasjan07.Czy kupował ktoś od nich płyty,a jak tak to jakie wrażenia co do sprzedawanych przez nich płyt.
Gramofon dual 604 z obudową z 601/Akai am-32/Unitra at-9100/kolumienki miltony osiemdziesiątki/kabelki z miedzi beztlenowej
Awatar użytkownika
d-t-x

Post autor: d-t-x »

Ja kupowałem od obu. Są w porządku.
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

mecenas pisze:Witam.Chcę kupić parę płyt winylowych od sprzedawców na allegro o nikach karma_music oraz Kasjan07.Czy kupował ktoś od nich płyty,a jak tak to jakie wrażenia co do sprzedawanych przez nich płyt.
Kumpel kupuje sporo płyt od karma_music i sobie te zakupy chwali. Jest tylko jedno ale: z tego co zauważyłem, sprzedawca ten nierzadko oferuje wydania niepełne (bez wkładki czy koperty z tekstami).
ODPOWIEDZ