Kolekcje Płyt Forumowiczów

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zoombie

Re: Kolekcje Płyt Forumowiczów

Post autor: zoombie »

Słuchając tego zestawu po raz pierwszy odniosłem wrażenie, że mój sprzęt się "dusi". Słuchałem i słyszałem tylko obietnicę doskonałej jakości. To znaczy to, co było słychać, słychać było bardzo dobrze, niemal zachwycająco, ale jakbym słyszał uszami wyobraźni to, co bym mógł usłyszeć, gdybym był nieco bliżej złapania uciekającego króliczka ;) Tak jakbym słyszał, że i wkładka nie wyrabia, i głośniki też nie dają rady ... Ech, coraz bardziej zbliża się czas wydatków ;)
A może tak naprawdę po raz pierwszy usłyszałem niedopasowanie poszczególnych elementów toru ? :doh:
Bo jak włączyłem linear, było płasko, ale przynajmniej zrównoważone ... I jak innych płyt słuchałem zwykle na Treble na max, Bass na 1/2 maxa, to przykręcenie tych pokrętełek spowodowało, że dźwięk stał się przyjemniejszy, i wciąż obiecywał co mogłoby być, gdyby ... ;)
Genesis_800.jpg
Robertson

Post autor: Robertson »

zoombie pisze:Słuchając tego zestawu po raz pierwszy odniosłem wrażenie, że mój sprzęt się "dusi". Słuchałem i słyszałem tylko obietnicę doskonałej jakości. To znaczy to, co było słychać, słychać było bardzo dobrze, niemal zachwycająco, ale jakbym słyszał uszami wyobraźni to, co bym mógł usłyszeć, gdybym był nieco bliżej złapania uciekającego króliczka ;) Tak jakbym słyszał, że i wkładka nie wyrabia, i głośniki też nie dają rady ... Ech, coraz bardziej zbliża się czas wydatków ;)
A może tak naprawdę po raz pierwszy usłyszałem niedopasowanie poszczególnych elementów toru ? :doh:
Bo jak włączyłem linear, było płasko, ale przynajmniej zrównoważone ... I jak innych płyt słuchałem zwykle na Treble na max, Bass na 1/2 maxa, to przykręcenie tych pokrętełek spowodowało, że dźwięk stał się przyjemniejszy, i wciąż obiecywał co mogłoby być, gdyby ... ;)
Genesis_800.jpg
Nie rozumiem ..tylko na tym zestawie płyt..to dziwne. A jak ten zestaw grał wcześniej ?

Mam tak czasami.... nie gra ..dziwnie dziś słyszę .Po prostu ..taki dzień ..zmęczenie , otępienie czy słabsza dyspozycja psycho-fizyczna .Odpuszczam sobie słuchanie. Dla pewności myje igłę i ..do jutra ;)
Awatar użytkownika
zoombie

@Robertson
No jakoś na innych płytach aż takich odczuć nie miałem. to znaczy zdawałem sobie sprawę z tego, że nie brzmią tak, jakby mogły brzmieć, ale tutaj po raz pierwszy uszami wyobraźni "usłyszałem", jak te płyty powinny brzmieć i czego brakuje (a przynajmniej tak mi się wydaje). Zresztą wrażenie nie było jednakowe na wszystkich płytach, chyba najsilniejsze na "A Trick Of The Tail". Z kolei "Abacab" nie zrobił na mnie większego wrażenia, może dlatego, że niespecjalnie te płytę lubię ;)

Zresztą, o ile pamiętam, też miałeś kiedyś Fonicę (Daniela, czyż nie?) i przesiadłeś się na prawdziwy gramofon (więc masz porównanie, ktorego mnie póki co brak), a ja w dodatku mam jeszcze dziadowskie głośniki :P
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Akurat Daniel mimo swoich wad, ma na tyle przyzwoite ramię, że tego typu dyskomfortu nie powinien powodować, kolumny prędzej.
Obrazek
Awatar użytkownika
zoombie

Przypomnę Piotrku, że ja mam GS-464, więc to jeszcze oczko niżej (choć i Altusy z pewnością też swoje dokładają, czyli odbierają ;) )
Robertson

Ale co..kupiłeś te płyty nie dawno ...mi się wydaje , że jakiegoś doła załapałeś :lol:
Awatar użytkownika
zoombie

No właśnie niedawno, było to pierwsze ich odsłuchanie :D
E tam, zaraz doła jakiegoś, płyty są znakomite, ale słyszę wyraźnie, że mogą i powinny zabrzmieć lepiej. I kiedyś zabrzmią! :mrgreen:
Robertson

Powiem tak ... Daniel zagrał dużo lepiej od Foniki . Potem Dual jeszcze lepiej od Daniela ! Były zmiany wkładki itd.Trochę z tych płyt wyciągnąłem dzięki temu aleee.....zawsze są płyty dobrze brzmiące i te gorzej .Jaki sprzęt byś nie miał to i tak z większą przyjemnością słucha się tych dobrze zrealizowanych .
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

zoombie pisze: płyty są znakomite, ale słyszę wyraźnie, że mogą i powinny zabrzmieć lepiej. I kiedyś zabrzmią! :mrgreen:
Coś w tym jest. Ja bardzo lubię progress w wyganiu Genesis do 1978, kończy ...And Then There Were Three... :) . Był czas, że mimo to płyty grzały miejsce na półce bo miałem podobne wrażenie. Czas zrobił swoje i z jednej strony zapewne "progres" w jakości mojego sprzętu ale i sposób słuchania gdzie przy liniowym ustawieniu dałem szansę powiedzieć autorowi co miał na myśli ;). Teraz po dobraniu odpowiedniego toru cieszę się pięknem kolejnych spektakli - od 1969 do 1978 :D
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Robertson

He he ..to mi tak chyba "Still Got The Blues" Gary Moora ..od Daniela po zmianie wkładki zaczął grać .I kilka innych płyt .A na Dualku ze "szczurkiem" słucha się nawet z przyjemnością ;) Dziejsusss.....właśnie sobie uświadomiłem , że po drodze zamieniłem wzmacniacz na końcówkę i dokupiłem pre..wtedy to dopiero zaczęło grać :doh:
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

Mnie wpadły takie płytki za kilka złotych, zamiast piwa płytka. ;)
Załączniki
10298856_859226837437254_8335196331601281899_n.jpg
blackholesun

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:17 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zoombie

Fajna kolekcyjka :D
Czerwona TSA - taa, to jest to! Mam swoją jeszcze od ...nowości :) I chyba już trochę smaży i jest zajechana, ale jeszcze nie na śmierć :mrgreen:
A swoja drogą, jaki kolor nalepek?
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

Naklejeczka (lable) żółty, troszkę wypłowiały. Płyta była brudna jak nie wiem, pełno rysek drobnych a gra po umyciu... znakomicie! Stan super. Nic nie smaży, pstryka itd. Reszta płytek również super stan, ale tak brudnych płyt dawno nie widziałem... się nakręciłem w myjce. ;)
Awatar użytkownika
Boguś

Post autor: Boguś »

Robertson pisze:Steely Dan

Obrazek
Bardzo niedoceniony w Polsce zespół, a szkoda.
(∞).
ODPOWIEDZ