Masa płyt
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Masa płyt
Gadaliśmy już trochę o tym tutaj: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=28&t=396&start=0
Jednakże tam dyskusja była bardziej ogólna, a tu pytasz konkretnie o kwestię masy płyt.
Cóż, umieszczanie na okładce info o wadze płyty to przypadłość jedynie współczesnych wydań i reedycji. Kiedyś nikt tego nie afiszował.
Z doświadczenia własnego stwierdzam, że większa gramatura winyla nie czyni danego wydania magicznie lepiej brzmiącym.
Więcej w tym marketingu niż faktycznych "high quality" korzyści. Jedyny plus to to, że teoretycznie trudniej taką płytę porysować itd. (bo rowek jest ciut głębszy) niż taką standardową płytę 150g chociażby, ale nie jest to jakaś reguła.
Jak ktoś wątpi w to co piszę to mogę służyć przykładami lżejszych płyt, które biją jakościowo cięższe "180g HQ" odpowiedniki. Posiadam parę albumów w kilku wydaniach, więc wnioski te wynikają z bezpośrednich porównań.
Podsumowując: nie należy tego upatrywać jako super mega plus, gdyż nie robi to takiej różnicy
Jednakże tam dyskusja była bardziej ogólna, a tu pytasz konkretnie o kwestię masy płyt.
Cóż, umieszczanie na okładce info o wadze płyty to przypadłość jedynie współczesnych wydań i reedycji. Kiedyś nikt tego nie afiszował.
Z doświadczenia własnego stwierdzam, że większa gramatura winyla nie czyni danego wydania magicznie lepiej brzmiącym.
Więcej w tym marketingu niż faktycznych "high quality" korzyści. Jedyny plus to to, że teoretycznie trudniej taką płytę porysować itd. (bo rowek jest ciut głębszy) niż taką standardową płytę 150g chociażby, ale nie jest to jakaś reguła.
Jak ktoś wątpi w to co piszę to mogę służyć przykładami lżejszych płyt, które biją jakościowo cięższe "180g HQ" odpowiedniki. Posiadam parę albumów w kilku wydaniach, więc wnioski te wynikają z bezpośrednich porównań.
Podsumowując: nie należy tego upatrywać jako super mega plus, gdyż nie robi to takiej różnicy

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Masa płyt
Coś w tym jednak jest, że starsze wydania - jeszcz lata '70 (tłusta dekada dla świata) były grubsze i cięższe a nowsze - już w latach '80 (nieco kryzysowa dekada) były takie wydmuszkowate.
P.S. W takim razie jak ma się kwestia pocztówek dźwiękowych
Na eBay'u polskie flexi idą za masakryczne pieniądze 
P.S. W takim razie jak ma się kwestia pocztówek dźwiękowych

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Masa płyt
Jaki ma to związek z masą płyt?Obywatel pisze:P.S. W takim razie jak ma się kwestia pocztówek dźwiękowych![]()
Na eBay'u polskie flexi idą za masakryczne pieniądze
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Masa płyt
Taki związek, że pocztówki mają masę wielokrotnie niższą od zwykłych płyt więc - przyjmując, że masa i grubość ma wpływ na jakość - pocztówki nie powinny w zasadzie grać w ogóle. To była tylko luźna dygresja.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Masa płyt
To w ramach odpowiedzi na luźną dygresję powiem, że jakość rzadko kiedy ma związek z tzw. wartością kolekcjonerską.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
Masa płyt
w sumie jak dla mnie jedyną różnicą między 180gr a lżejszymi jest wygoda w użytkowaniu :3 te lżejsze strasznie się wyginają D:
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- vinylfan
- Gramofon: Dual CS 460
Re: Masa płyt
Obywatel napisał:
Otóż od połowy lat 70-tych, przez całe lata osiemdziesiąte przemysł fonograficzny był w dużym rozkwicie. Na tyle dużym, że przy produkcji płyt zaczęto oszczędzać na czym tylko się dało. Chodziło o to aby wyprodukować i sprzedać jak najwięcej egzemplarzy płyt. Stąd cieńsza masa płyt, cieńsze tekturki... no i gorsza jakość nagranej muzyki.Coś w tym jednak jest, że starsze wydania - jeszcz lata '70 (tłusta dekada dla świata) były grubsze i cięższe a nowsze - już w latach '80 (nieco kryzysowa dekada) były takie wydmuszkowate.
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
- Tyrystor
- Gramofon: SL-1410mk2
Masa płyt
Aż dziw, że przez trzy lata nikt do tego tematu nie wrócił.
Ważenie płyt może zakrawać na objaw lekkiej paranoi, atoli ostatnio coś mnie tknęło i kilka moich longplayów wrzuciłem na wagę. Przy okazji zacząłem się zastanawiać, jak duży jest rozrzut pomiędzy minimalną a maksymalną masą 12-calowej płyty winylowej. Gdybyście, koledzy, byli łaskawi się podzielić informacjami o swoich najlżejszych/najcięższych krążkach, byłbym wdzięczny.
Pomijając 180- i 200-gramowe reedycje (zresztą i tak mam tylko jedną płytę-nówkę), najcięższym krążkiem w moich zbiorach (a przynajmniej tak mi się zdaje!) jest australijski monofoniczny Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, ważący 155 g. Najlżejszy zaś - For Girls Who Grow Plump in the Night Caravan, 1st-press brytyjski, Deram, który waży zaledwie 105 g i w ogóle jest jakiś miękki.
W sumie to nieźle by wyglądało w statystyce: „Średnia masa płyt długogrających wytwórni Decca w latach 1965-1975" albo coś w tym stylu

Ważenie płyt może zakrawać na objaw lekkiej paranoi, atoli ostatnio coś mnie tknęło i kilka moich longplayów wrzuciłem na wagę. Przy okazji zacząłem się zastanawiać, jak duży jest rozrzut pomiędzy minimalną a maksymalną masą 12-calowej płyty winylowej. Gdybyście, koledzy, byli łaskawi się podzielić informacjami o swoich najlżejszych/najcięższych krążkach, byłbym wdzięczny.

Pomijając 180- i 200-gramowe reedycje (zresztą i tak mam tylko jedną płytę-nówkę), najcięższym krążkiem w moich zbiorach (a przynajmniej tak mi się zdaje!) jest australijski monofoniczny Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, ważący 155 g. Najlżejszy zaś - For Girls Who Grow Plump in the Night Caravan, 1st-press brytyjski, Deram, który waży zaledwie 105 g i w ogóle jest jakiś miękki.

W sumie to nieźle by wyglądało w statystyce: „Średnia masa płyt długogrających wytwórni Decca w latach 1965-1975" albo coś w tym stylu

Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
- motown
- Winters
Masa płyt
Ważniejsza od masy jest czystość tworzywa.
Cieniutkie Dynaflexy (RCA) ważą chyba nawet poniżej 100g, za to charakteryzuje je wysoka jakość winylu - w czasach kryzysu naftowego lat 70. postanowiono postawić na płyty cienkie, ale z dobrego gatunku tworzywa zamiast zachowywania grubości krążków kosztem szmerów i szumów będących efektem zanieczyszczeń w "surówce" płytowej.
Wczesne polskie longplaye (połowa lat 50.) ważą po ćwierć kilo, ale co z tego, kiedy w ich przypadku leży jakakolwiek kultura techniczna produkcji.
Cieniutkie Dynaflexy (RCA) ważą chyba nawet poniżej 100g, za to charakteryzuje je wysoka jakość winylu - w czasach kryzysu naftowego lat 70. postanowiono postawić na płyty cienkie, ale z dobrego gatunku tworzywa zamiast zachowywania grubości krążków kosztem szmerów i szumów będących efektem zanieczyszczeń w "surówce" płytowej.
Wczesne polskie longplaye (połowa lat 50.) ważą po ćwierć kilo, ale co z tego, kiedy w ich przypadku leży jakakolwiek kultura techniczna produkcji.
DIOMEDES KATO
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Masa płyt
Czasami wydawcy umieszczają na okładce informacje o właśnie takim nieskalanym winylu "virgin vinyl".
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Tyrystor
- Gramofon: SL-1410mk2
Masa płyt
Panowie! To oczywiste, że masa płyt ma nikły związek z jakością dźwięku. Mnie ta kwestia interesuje tylko i wyłącznie jako ciekawostka służąca do niczego.
A propos - na Allegro jeszcze dotychczas się z tym nie spotkałem, ale na eBayu już parę razy natknąłem się na opisy używanych płyt zawierające ich masy. Ot, taka kolekcjonerska fanaberia, jak sądzę.

A propos - na Allegro jeszcze dotychczas się z tym nie spotkałem, ale na eBayu już parę razy natknąłem się na opisy używanych płyt zawierające ich masy. Ot, taka kolekcjonerska fanaberia, jak sądzę.
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
-