Technics SL-BD20D - przeskakiwanie igły

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
ODPOWIEDZ
eenneell

Post autor: eenneell »

vinylpiotrek pisze:A automatyka nie jest deczko popsuta czasem?
Wojtek pisze:Tyle że to półautomat więc nawet wg schematu nie bardzo widzę co by tu mogło dawać takie objawy.
A po zakończeniu płyty ramię wraca na stopkę?
Jeżeli tak jest to jest jakaś mechaniczna korelacją :!: :?:
Spróbuj zakładać talerz nie zawsze tak samo ale np co ćwiartkę obrotu...
Jakośbym tak kombinował, (choć nie mam pojęcia o "T") starając się zrozumieć tę półautomatyję...
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Ten gramofon, jak już to zostało zauważone, to półautomat. Mechanizm powrotu ramienia, o ile dobrze zrozumiałem rysunki w serwisówce, napędzany jest przez duże koło zębate zazębione z małym znajdującym się na osi gramofonu. Nie do końca wiem jak to działa, ale jeśli któreś z tych kółek zębatych straciło ząb/zęby, to pewnie przy szczątkowej masie talerza może to dawać taki efekt jak opisany. Obejrzyj dokładnie te koła zębate. Powinny być widoczne po podniesieniu talerza. Pamiętaj, że duże ma uzębienie tylko na części obwodu, tak na ok.9/10. Możliwe, też że te koła nie dokładnie się zazębiają i przeskakują jedno po drugim - efekt identyczny.
Przemek77

Re: Technics SL-BD20D - przeskakiwanie igły

Post autor: Przemek77 »

chudy_b pisze:A co z częstością tych wibracji? Jedna fala na obrót? Więcej? Dużo więcej?
Dużo więcej, a nawet bym napisał, że dużo, dużo więcej. Nie mogę przesłać tego filmiku na youtubie, ale mogę przesłać go pocztą e-mail - tam dosyć dobrze widać te wibrację..
Przemek77

chudy_b pisze:Ten gramofon, jak już to zostało zauważone, to półautomat. Mechanizm powrotu ramienia, o ile dobrze zrozumiałem rysunki w serwisówce, napędzany jest przez duże koło zębate zazębione z małym znajdującym się na osi gramofonu. Nie do końca wiem jak to działa, ale jeśli któreś z tych kółek zębatych straciło ząb/zęby, to pewnie przy szczątkowej masie talerza może to dawać taki efekt jak opisany. Obejrzyj dokładnie te koła zębate. Powinny być widoczne po podniesieniu talerza. Pamiętaj, że duże ma uzębienie tylko na części obwodu, tak na ok.9/10. Możliwe, też że te koła nie dokładnie się zazębiają i przeskakują jedno po drugim - efekt identyczny.
Spróbuję popatrzeć na te koła zębate, chociaż nie jest to do końca takie proste, gdyż częściowo są one ukryte pod "zabudową" z plastiku i widać tylko fragmenty dużego - małe są zupełnie ukryte pod plastikiem.. ale coś spróbuję pokombinować. A propos tego zębatego koła i takich trzech "ramion" (z tego samego tworzywa co koło - służące chyba, w formie jakiejś zapadki, do blokowania koła), to wcześniej - tzn, gdy wszystko "grało" i nie było wibracji - ramię z igłą reagowało na wciśnięcie klawisza "stop" - ramię wracało wtedy samo, przed dojechaniem do końca płyty, na swoje początkowe miejsce (podpórkę..) - teraz tego już nie robi (i ma to na pewno coś wspólnego z kołem)..
Awatar użytkownika
chudy_b

No co się tam rozleciało. Musisz to rozebrać i rozkminić jak to działa.
Przemek77

Niestety nie jest to takie proste, gdyż musiałbym wyłamać plastikową osłonę.. Nie ma tam żadnych śrubek czy gwintów..
Awatar użytkownika
chudy_b

Gramofon rozbiera się od spodu. Wyślij mi na PW Twój adres e-mail to podeślę Ci serwisówkę, albo zarejestruj się na vinylengine i pobierz sobie sam. Tam jest pokazane jak to rozłożyć.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Skoro auto-powrót przestał działać jak trzeba to można chyba założyć, że jest to powiązane z problemem głównym.
Z pewnością nie trzeba niczego wyłamywać.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Przemek77

chudy_b pisze:Gramofon rozbiera się od spodu. Wyślij mi na PW Twój adres e-mail to podeślę Ci serwisówkę, albo zarejestruj się na vinylengine i pobierz sobie sam. Tam jest pokazane jak to rozłożyć.
Jeszcze raz bardzo Wszystkim dziękuję za pomoc!!! :)
eenneell

Post autor: eenneell »

Przesmaruj to i owo i będzie OK :!:
ODPOWIEDZ