+1grummer pisze:napisałem bez spacji, bo tak samo się to czyta do dupy, jak Twój poprzedni post bez znaków interpunkcyjnych.
Zakupy płytowe (temat ogólny)
-
Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)
- Tyrystor
- Gramofon: SL-1410mk2
Dobry sposób, grummer, popieram, ale Tobie też zabrakło dwóch przecinków w poście
.

Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Będzie licytacja interpunkcyjna 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Licytacji nie będzie przynajmniej z mojej strony, ponieważ po pracy o 22.30 mam ochotę posłuchać płyt, odwiedzić forum. Poprawna polszczyzna jest wg. mnie bardzo ważna ale ideałem nie jestem, uważam również że forum jest dla ludzi a nie odwrotnie, więc skoro chcecie ideału na stronach forum to Wojtek powinien zatrudnić moderatorów. Biję się w pierś i przyznaje do błędu, a wracając do tematu dziękuję za odpowiedź
- Acia
Ja tu pomarudzę trochę bo to chyba odpowiedni wątek. Kupiłam ostatnio parę starych płyt z lat 80 a także po raz pierwszy coś nowego wydanego przez Zaiks między innymi PJ Harvey i Nick Cave. Oczywiście na początku odsłuchałam zakupionego Milesa Davisa i byłam pod wrażeniem, po zmianie płyty na Pj Harvey oszalałam. Miałam ochotę ją rzucić o ścianę, nigdy dotąd nie słuchałam nowej płyty ze sklepu oprócz Depeche Mode ale oni brzmią dobrze, ta natomiast to jakieś dno, płytkie i trzeszczące. Dodatkowo po rozpakowaniu zdjęłam farfocle papierowe,które z okładki zostały na płycie, było tego mnóstwo. Moje rozczarowanie co do jakości, ceny oraz samego wyglądu jest przeogromne. Nie znalazłam takiego wątku jeszcze, czy to możliwe, że tylko Zaiks tak kiepsko tłoczy? Czy to kwestia tego, że mam adapter z lat 70, na którym stare płyty będą brzmiały zawsze lepiej, bo chyba jest taka zależność? Wiadomo, że wszystko zależy też od kabli, igły itp ale tu ewidentnie zależy tylko od tego, że to Zaiks
Jeszcze jedno, na płycie Pj Harvey wydawcą jest Universal Islands records ale na folii była naklejka Zaiks, czy to znaczy, że Zaiks to wytłoczył na ramach ich licencji?

-
Zaiks to Stowarzyszenie Autorów (dla kupującego coś ala podatek) natomiast wydawcą jest Universal Islands records i tutaj się zgadza też miałem od nich nową płytę - niestety. Dokładnie tak jak opisujesz, brudna, białe farfocle, a nawet 2 rysy się znalazły - ogólnie - nie polecam tego wydawnictwa
-
Tu znajdziesz informację o tym czym zajmuje się Zaiks. http://www.zaiks.org.pl
Zaiks nie tłoczy płyt.
Nowe płyty ze sklepu są zazwyczaj mocno naelektryzowane, czasami w stopniu uniemożliwiającym odsłuch. Taką płytę trzeba po prostu umyć.
Jeżeli kupiłaś ostatnią płytę PJ, czyli Let England Shake, to raczej nie wina płyty, bo to jest bardzo dobre wydanie. podobnie z ostatnim albumem Bad Seeds, zarówno tym studyjnym jak i koncertowym.
Zaiks nie tłoczy płyt.
Nowe płyty ze sklepu są zazwyczaj mocno naelektryzowane, czasami w stopniu uniemożliwiającym odsłuch. Taką płytę trzeba po prostu umyć.
Jeżeli kupiłaś ostatnią płytę PJ, czyli Let England Shake, to raczej nie wina płyty, bo to jest bardzo dobre wydanie. podobnie z ostatnim albumem Bad Seeds, zarówno tym studyjnym jak i koncertowym.
Let England Shake tłoczył GZwinyl z Czech. To bardzo nierówna jakościowo tłocznia. Sama jakość dźwięku jest w porządku, ale właśnie zdarzają się jakieś paprochy itd. Ale nie łączyłbym konkretnych wytwórni z tłoczniami.Dokładnie tak jak opisujesz, brudna, białe farfocle, a nawet 2 rysy się znalazły - ogólnie - nie polecam tego wydawnictwa
- Acia
była tak naelektryzowana, że jeszcze w ręce mi trzaskała. Nick Cave jest wersją Live from KCRW jeszcze nie słuchałam ale porównam. Let the England shake słuchałam z Cd i bardzo mi się podobała ta płyta, niestety po włączeniu winyla tylko rozczarowanie. Przemyję ją jeszcze, zobaczę. Prince, którego kupiłam strzela tak samo.zbyszek1982 pisze:Nowe płyty ze sklepu są zazwyczaj mocno naelektryzowane, czasami w stopniu uniemożliwiającym odsłuch. Taką płytę trzeba po prostu umyć.
-
Live from KCRW też mam i jest bardzo dobrej jakości, ale umyłem jeszcze przed odsłuchem.
CD nie mam, ale winyl brzmi świetnie. Bardzo lubię tę płytę.Let the England shake słuchałam z Cd i bardzo mi się podobała ta płyta, niestety po włączeniu winyla tylko rozczarowanie.
- Acia
No to super,że Tobie brzmi świetnie:) Umyję i dam jej szansę jeszcze raz bo zgadzam się, że to bardzo dobra płytazbyszek1982 pisze:CD nie mam, ale winyl brzmi świetnie. Bardzo lubię tę płytę.
- vinylpiotrek
Popieram w pełni.zbyszek1982 pisze:ale winyl brzmi świetnie. Bardzo lubię tę płytę.

- radekcza
Koniecznie myć nowe płyty i od razu do koszulki antystatycznej. Praktycznie każda nowa jaką kupiłem była mega naelektryzowana i nie dało się słuchać, niektóre musiałem myć po trzy razy bo jak ściągałem z talerza to razem z gumową matą się ściągały 

-
.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:18 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- kebabożerca