Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fructo

Re: Dobry, używany gramofon do 300zł

Post autor: Fructo »

Ta, kupe lat. ;)

Tak zrobię - B3 postaram się przytulić jeśli sprzedawca się zgodzi poza aukcją, jak nie to powalczę o niego. Dzięki chłopaki za rady, zawsze można na was liczyć. :romance-grouphug:
vinyl kills mp3
Awatar użytkownika
V126

Dobry, używany gramofon do 300zł

Post autor: V126 »

Fructo masz świadomość po ile chodzą na eBay takie gramofony?
http://cgi.ebay.de/Plattenspieler-Techn ... 3a6649360b
http://cgi.ebay.de/Technics-SL-B3-manua ... 4aab489674

Pamiętaj, żebyś nie zrobił się w jajo i nie przepłacił

http://cgi.ebay.de/Technics-SL-B3-High- ... 27bb67bf9e

Trzeba wydybać okazję, bo jak trafisz to kupisz Technics SL-5300/5310 do 80 euro + ze 20 za przesyłkę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

V126 pisze:Fructo masz świadomość po ile chodzą na eBay takie gramofony?
Jesteśmy świadomi, że na zachodzie sprzęty są tańsze :) Jednak trzeba mieć też świadomość, że nie każdy jest gotowy na import używanego sprzętu z zagranicy.

Nie wiem do jakiej grupy należysz Fructo. Jeśli masz odwagę to faktycznie można rozważyć import z zachodu. Może wyjdzie taniej :)
Jednakże zakładam, że jak przytłaczająca większość osób, wolałbyś jednak mieć do czynienia z handlarzem z Polski.
V126 pisze:Pamiętaj, żebyś nie zrobił się w jajo i nie przepłacił
Widzisz. Nawet na eBay można przepłacić :) Nie ma złotego środka. Różne rynki zbytu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
V126

Ja tylko informuję, względnie podpowiadam. :naughty: Ja od ostatniego czasu uległem fascynacji i przeżywam szał eBayowy. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

V126 pisze:Ja od ostatniego czasu uległem fascynacji i przeżywam szał eBayowy. :mrgreen:
To miło, a zarazem trochę wyjaśnia to poprzedni post.
Wsparcie finansowe forum
przemek

Kupno gramofonu

Post autor: przemek »

Witam,

chciał bym kupić gramofon, ale jestem zupełnie zielony w temacie, dlatego chciał bym prosić o rade w wyborze sprzętu. Mam do dyspozycji 300zł i chciał bym przeznaczyć je na gramofon i przedwzmacniacz (jeśli będzie potrzebny). Przeglądałem allegro, ale jak na razie wiele mi nie mówią obecne aukcje z racji braku wiedzy w tym temacie.
Jeżeli mieli byście czas wrzucić wasze propozycje był bym bardzo wdzięczny, bo znacie się na tym lepiej niż ja. ;)
z góry dziękuje za pomoc :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustalmy pierw kwestię przedwzmacniacza. Do czego chciałbyś podłączyć ten swój gramofon? Innymi słowy: masz w ogóle jakiś sprzęt audio?

Sam przedwzmacniacz gramofonowy to wydatek około 70 złotych, więc zostałoby 200 złotych na gramofon.
Wsparcie finansowe forum
przemek

chciałbym go podłączyć do wieży, myślę że to załatwia sprawę sprzętu audio. jak by co jakoś bym uzbierał trochę ponad 300zl więc na gramofon mógł bym przeznaczyć 250zl ;)
Awatar użytkownika
Stelma
Gramofon: BRAUN PS550S DUAL604

Post autor: Stelma »

słucham z: Brauna PS 550S(philips 400II), DUAL-i: 604(Shure m75) i 1218(dual 240E) Bang Olufsen 2202 (b&o mmc20s)
CD-marantz cd-50, DECK - akai GXC-760D , ampli Sanyo jcx 2900k , Marantz HD 770
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Micro-Seiki ma wyłamaną dźwignię opuszczania ramienia, a że jest to dość mocna niedogodność, raczej odpada :)
No, chyba że ktoś sobie tą dźwignię dorobi, wtedy ma szansę kupić fajny gramofon za grosze ;)

"Klasyki" Pioneera pewnie pójdą ponad budżet. Podobnie z Technicsem SL-Q2.

Universum "krzakiem" bym nie nazwał, aczkolwiek byli znani z tego, że brali dużo technologii na licencji od Japończyków (albo kopiowali design).

Wbrew pozorom, poza Technicsem moim zdaniem najlepiej w tym zestawieniu wypada właśnie Universum i Metz, gdzie Metz wypada lepiej od wynalazku Universum.
Gramofony bardzo dobre, ale tanie, bo firmy "niezbyt markowe". Co nie znaczy, że nie siedzi tam w środku solidna niemiecka bądź japońska inżynieria :)
Dlatego też można coś fajnego dobrać za niską kasę.

Trudno powiedzieć co za tworem jest Universum. Wygląda na Pioneera, ale możliwe, że to tylko kopia designu, a nie produkt licencyjny.
Gramofon Metz to prawdopodobnie Sharp, CEC czy inny NEC.

Jeśli Metz TX-4963 pójdzie za mniej niż 300-400 złotych to będzie to wygrany w kategorii jakość/cena.
Warto by było ukręcić jakiś "deal" ze sprzedawcą ;) Chociażby kładąc te 250 złotych na stół :D
Wsparcie finansowe forum
przemek

wielkie dzięki za propozycje, przyjże się im wszystkim i może akurat uda mi się coś wytargować na allegro ;)
Awatar użytkownika
V126

Ja Ci powiem tak. Na pierwszy strzał odrzuć gramofony z napędem paskowym. Bezpośredni jest lepszy (stabilniejsze obroty i nie trzeba wymieniać paska). Następnie ja wybrałbym z tego wszystkiego gramofony z kwarcową stabilizacją obrotów (stabilniejsze obroty niż przy elektronicznej). Zobaczysz co Ci zostanie. Następnie ja wybierałbym ten z najlepszą automatyką, ale pamiętałbym o oryginalności.

Oczywiście nie na wszystko musisz zwracać uwagę, bo jakbyś chciał to 300 zł byłoby za mało. Technics ma bezpośredni napęd i kwarcową stabilizację i osobiście mam przekonanie do ramion na kardanie takim jak w Technicsie. Nie jest on jednak jedynym słusznym gramofonem. Podoba mi się ten Pioneer PL-510A (brakuje mu kwarcowej stabilizacji i osobiście nie lubię ramion z łożyskowaniem osi obrotu ramienia w korpusie gramofonu, ale wszystkiego mieć nie można) oraz Technics (nie ma pełnego automatu, ale ma kwarcową stabilizację) oraz Universum.

Jeśli nie jesteś ortodoksyjnym audiofilem, to bierz Pioneera, albo Universuma. Fajne są też te Pioneery pozostałe, ale paskowy napęd nie jest zbyt wspaniały.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Bez przesady V126 (ze wszystkim, od pasków poprzez kwarc i automatykę, a na "ortodoksyjnych audiofilach" kończąc).
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
deha

Post autor: deha »

Aż boję się spytać jakiego paskowca miałeś V126. Chyba, że pasek był gumką recepturką, a gramofon wykonany był z tektury.
Awatar użytkownika
V126

Bernard. GS-465 :mrgreen:
Wciąż go mam, ale zmiana wisi w powietrzu. :dance:
ODPOWIEDZ