Unitra G-8010

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Winters

Unitra G-8010

Post autor: Winters »

Madzia pisze:No i jak z ewentualnymi częściami wymiennymi/naprawą tego typu sprzętów?
Do Garrardów z rodziny AutoSlim (np. AT60) części nie potrzeba. Tam jedyne elementy elektroniczne to silnik i przetwornik (wkładka).
Reszta to solidna angielska mechanika, która nie znała czegoś takiego jak plastik.

Jednak po 50 latach mogą być problemy z zapieczonym smarem.
DIOMEDES KATO
zbyszek1982

Re: Unitra G-8010

Post autor: zbyszek1982 »

Madzia pisze:też o tym początkowo myślałam, tylko chyba mój budżet by mi na to nie pozwolił. Ale każde propozycje zachodnich amplitunerów i gramofonów z epoki również mogę przemyśleć
Można kupić świetny sprzęt za niewielkie pieniądze. Kolega Tollo kupił na przykład pięknego Garrarda chyba za 400zł. Zachodnich amplitunerów, czy wzmacniaczy, też jest na pęczki. Zadaj pytanie w odpowiednim wątku zakupowym.
Madzia pisze:No i jak z ewentualnymi częściami wymiennymi/naprawą tego typu sprzętów?
Nie zakładaj od razu, że sprzęt się natychmiast zepsuje. Poza tym, te komponenty, które w elektronice mogą się popsuć albo zużyć są raczej dostępne.
lekwp

Unitra G-8010

Post autor: lekwp »

Jak się tak uparłaś na radmora to kup tego srebrnego TE za 250 pl i zmień front na czarny. Myślę że zmiana na front od 5120 , ze starymi wskażnikami powinna być możliwa. Mogę się mylić.
Sama zregeneruj w Gdyni , będziesz wiedziała co masz.
Nie wypowiadam się na temat czy to technicznie dobra opcja. Porada "wizualna" ;)
Waldemar
Awatar użytkownika
kaf

Post autor: kaf »

lekwp pisze:Jak się tak uparłaś na radmora to kup tego srebrnego TE za 250 pl i zmień front na czarny. Myślę że zmiana na front od 5120 , ze starymi wskażnikami powinna być możliwa. Mogę się mylić.
Po pierwsze, stelaż 5102 i 5102-TE jest trochę inny i ten manewr nie przejdzie. Po drugie, patrząc po cenach rynkowych, koszt części do takiego swapa plus koszt zakupu TE jako bazy czyni takie przedsięwzięcie nieracjonalnym finansowo. Lepiej kupić normalnego 5102. Zresztą, jak owa posiadaczka kieruje się głównie brzmieniem, a nie wyglądem, to nie widzę sensu przepłacania za 4 dodatkowe wskaźniki.
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
lekwp

" Dwa dni czytania o wzmacniaczach to trochę za dużo dla kobiety! ;) Wstępnie myślę, że zdecyduje się na Radmora (5102, czarnego jeżeli mi się uda takiego w dobrej cenie znaleźć ;)), docelowo w przyszłości do Daniela.
Połączenie Daniela + czarnego Radmora urzekło mnie wizualnie :) Mam nadzieję, że jakościowo również się nie zawiodę."

Jak widzisz estetyka gra też rolę w podjęciu decyzji.
Stelażem mnie zmartwiłeś , pozostaje więc zmiana frontu na czarny . Jak koleżanka odda wszystko srebrne w rozliczeniu koszty nie powinny być większe niż 200 pl. Były czarne TE ?
Hmmm. To się już zrobiło 450 pln a gdzie jeszcze remont techniczny ...
Waldemar
Awatar użytkownika
chudy_b

Unitra G-8010

Post autor: chudy_b »

lekwp Taki manewr jest kompletnie nieopłacalny. Gdynia nie sprzedaje paneli. Wysyłasz im stary + gałki, a oni to na nowo barwią koszt 300, Cztery wskaźniki to nie wiem, ale też pewnie z 60-80 zł. Dodatkowo wersja TE nie ma na pokrętłach programatora aluminiowych nasadek. Komplet to co najmniej 80 zł. Plus jeszcze trochę dupereli montażowych. No i wzmacniacz trzeba rozebrać praktycznie do zera i poskładać.

Czarne TE oczywiście były.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Unitra G-8010

Post autor: vinylpiotrek »

lekwp pisze:Jak widzisz estetyka gra też rolę w podjęciu decyzji.
A wszyscy wiedzą , ze srebrne ładniejsze!
:P
Obrazek
lekwp

Unitra G-8010

de gustibus non disputandum est 8-)
Waldemar
Awatar użytkownika
Czołgista

Unitra G-8010

Post autor: Czołgista »

O gustach się nie dyskutuje ,
martwe języki , na forum w 21 wieku :?:
:D
EDIT
Wyjaśnione na PW , sporu nie ma lekwp to miły i rzeczowy forumowicz. :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Unitra G-8010

Post autor: Wojtek »

Nie zaglądam przez 2 dni, a tu z wątku o G-8010 zrobiły się porady Radmorowe i dysputy Danielowe :)
Już nawet nie mam jak tego ciąć, także mam nadzieję, że to koniec.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Unitra G-8010

Post autor: eenneell »

Wojtek pisze:z wątku o G-8010 zrobiły się porady Radmorowe i dysputy Danielowe
Zmienić tytuł :idea:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Unitra G-8010

Post autor: Wojtek »

I może dział też zmienić (na 2)? Wolę jednak ukrócić dalszą dyskusję offtopową.
O Radkach i Danielach to i tak jest "powtórka z rozrywki".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ