Problem z gramofonem SONY XO-D10
-
Witam. Postanowiłem po jakimś czasie wrócić do mojej wieży z gramofonem SONY XO-D10 i tak od razu pojawił się problem bo niestety napęd nie chce ruszyć przy przesunięciu ramienia z igłą. Czy ktoś może miał podobny problem z takim sprzętem, jest to gramofon automatyczny i w sumie wszystko z tego co pamiętam powinno śmigać tak jak na poniższym filmiku http://youtu.be/Nnb0iYzsV9o?t=20s . Z drugiej strony czy znacie i polecacie jakiś serwis gramofonów w okolicach Katowic, jakby nie udało mi się tego uruchomić ? Z góry dziękuje za pomoc.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Podnieś talerz i zobacz czy masz jeszcze cały pasek, a jeśli tak to czy był on w ogóle założony 

Jakiekolwiek próby oddawania tego gramofonu do serwisu są raczej nieopłacalne.pinkaczu pisze:Z drugiej strony czy znacie i polecacie jakiś serwis gramofonów w okolicach Katowic, jakby nie udało mi się tego uruchomić ?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Problem z gramofonem SONY XO-D10
Zdjąłem talerz, pasek jest cały i założony. Wszystko wskazuje na to że silniczek nie działa. Chyba pożytku już z tego sprzętu już nie będzie 

- tollo
Jest napięty?pinkaczu pisze: pasek jest cały i założony.
Zdejmij talerz, pasek, zobacz czy po włączeniu gramofonu w ogóle kręci silniczkiem.pinkaczu pisze:Wszystko wskazuje na to że silniczek nie działa.
-
Odpisuje po pewnym czasie, natomiast silniczek ruszył, założyłem nowy pasek o długości 553mm i w sumie pojawił się problem bo za wolno kręci się talerz na 33 obrotach traci około 2 obroty na minute. Pytanie z czego to może wynikać, bo tak na prawdę nawet wymiana paska na nowy nie wpłynęła aż tak znacząco na przyspieszenie obrotów. Stawiam na silniczek, ale czy macie jakieś propozycje?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
- Czołgista
Ja bym zrobił tak
Po pierwsze szablon stroboskopowy wydrukować i sprawdzić czy taki sam problem jest na 33 i 45.
Jeśli tak to trzeba sprawdzić czy coś nie trze o pasek talerz, zdjąć pasek i sprawdzić czy sam talerz
kręci się bez oporów, generalnie najpierw sprawdź czy to nie jest problem mechaniczny, jak sam talerz
bez paska kręci z oporami to może trzeba przesmarować ?
Jeśli ręcznie sprawdzając chodzi bez oporów to chyba pozostaje regulacja obrotów, czasem pod talerzem
są otwory do podkówek, jeśli nie ma to trzeba się dostać do płytki sterującej silnikiem i spróbować
to ustawić na podkówkach. Przy okazji ocenić wzrokowo stan elektroniki np. czy elektrolity nie popuchnięte i takie tam.
Jeśli nie masz doświadczenia to ABSOLUTNIE NIE GRZEB w elektronice pod napięciem !
Bo to chwila i nieszczęście gotowe!
Warto też posprawdzać połączenie elektroniki z silnikiem , jak są jakieś wtyczki to poruszać,
jak silnik kręci to jest sprawny, no chyba że łożysko się przytarło ale to powinno być słychać.
Na koniec zaznaczam że bardzo dawno się takimi sprawami nie zjmowałem
Po pierwsze szablon stroboskopowy wydrukować i sprawdzić czy taki sam problem jest na 33 i 45.
Jeśli tak to trzeba sprawdzić czy coś nie trze o pasek talerz, zdjąć pasek i sprawdzić czy sam talerz
kręci się bez oporów, generalnie najpierw sprawdź czy to nie jest problem mechaniczny, jak sam talerz
bez paska kręci z oporami to może trzeba przesmarować ?
Jeśli ręcznie sprawdzając chodzi bez oporów to chyba pozostaje regulacja obrotów, czasem pod talerzem
są otwory do podkówek, jeśli nie ma to trzeba się dostać do płytki sterującej silnikiem i spróbować
to ustawić na podkówkach. Przy okazji ocenić wzrokowo stan elektroniki np. czy elektrolity nie popuchnięte i takie tam.
Jeśli nie masz doświadczenia to ABSOLUTNIE NIE GRZEB w elektronice pod napięciem !
Bo to chwila i nieszczęście gotowe!
Warto też posprawdzać połączenie elektroniki z silnikiem , jak są jakieś wtyczki to poruszać,
jak silnik kręci to jest sprawny, no chyba że łożysko się przytarło ale to powinno być słychać.
Na koniec zaznaczam że bardzo dawno się takimi sprawami nie zjmowałem

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ten model może już tak mieć.pinkaczu pisze:Stawiam na silniczek, ale czy macie jakieś propozycje?
Sprawdź tarczą stroboskopową.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-