Naprawianie rowka
-
Naprawianie rowka
Chcącym naprawiać przeskoki igły na uszkodzonym rowku podsuwam link do ( moim zdaniem ) dobrego i taniego mikroskopu kieszonkowego 60x - 100x :
http://www.amazon.de/Taschen-Mikroskop- ... B005O9BPM4. Oczywiście stopę trzeba podkleić jakimś filcem.
Kupiłem dziś reczną lupę 30 x i stwierdziłem, że to za małe powiększenie więc zamierzam go kupic. Ważne jest też to, że można oprzeć o krawędż przeżroczystej stopki igłę podczas naprawy i tym samym " uspokoić " rękę. Wydaje się, że ten rząd powiększenia nadaje się również do oceny stanu igieł.
Pozdrawiam
http://www.amazon.de/Taschen-Mikroskop- ... B005O9BPM4. Oczywiście stopę trzeba podkleić jakimś filcem.
Kupiłem dziś reczną lupę 30 x i stwierdziłem, że to za małe powiększenie więc zamierzam go kupic. Ważne jest też to, że można oprzeć o krawędż przeżroczystej stopki igłę podczas naprawy i tym samym " uspokoić " rękę. Wydaje się, że ten rząd powiększenia nadaje się również do oceny stanu igieł.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2014, 20:51 przez misienka2008, łącznie zmieniany 1 raz.
- tollo
Naprawianie przeskakiwania płyt
Na allegro bardzo podobny: http://allegro.pl/mikroskop-kieszonkowy ... 18240.html
Zastanawia mnie tylko fakt jak z jakością wykonania ich i czy ostrość na pewno da się ustawić.
Zastanawia mnie tylko fakt jak z jakością wykonania ich i czy ostrość na pewno da się ustawić.

-
Re: Naprawianie przeskakiwania płyt
Ten " mój " jest rozprowadzany/ produkowany przez niemiecką firmę więc można załozyć, że trzyma jakiś poziom. Oceny użytkowników też bardzo dobre.
-
A może z majstrowaniem z AS da sie coś naprawić?
Założyć igłę, nie pierwszej młodości i "pobawić się AS, czyli; zacina się -odjąć, przeskakuje do przodu- dodać...
Tak robiłem/robię i rowek się "reanimuje"
Dodam, że przy pewnej dozie cierpliwości nie mam płyt "przeskakujących" (poza niemiłosiernie uszkodzonymi)
Tangencyjny gramofon nie przeskakuje...
Można też wykałaczką "podrapać"
Założyć igłę, nie pierwszej młodości i "pobawić się AS, czyli; zacina się -odjąć, przeskakuje do przodu- dodać...
Tak robiłem/robię i rowek się "reanimuje"
Dodam, że przy pewnej dozie cierpliwości nie mam płyt "przeskakujących" (poza niemiłosiernie uszkodzonymi)
Tangencyjny gramofon nie przeskakuje...
Można też wykałaczką "podrapać"
-
AS ma , moim zdaniem, za małą siłę aby naprawić zniszczony bok rowka. Próbowałem też z monetą położoną na headshell' u. To też za maly nacisk.
- Carpenter
- Gramofon: Kenwood KP-990
-
-
To "odpoziomuj" gramofon (we właściwym kierunkumisienka2008 pisze:AS ma , moim zdaniem, za małą siłę aby naprawić zniszczony bok rowka

Z takimi to wykałaczka, a w ostateczności igła/szpilkaeenneell pisze:" (poza niemiłosiernie uszkodzonymi)
edit;
Igła (jaka by nie była) przy nacisku nawet 1g (wiadomo; przy właściwej regulacji) ma iść "jak po sznurku"
eenneell pisze:" (poza niemiłosiernie uszkodzonymi)

Ostatnio zmieniony 23 kwie 2014, 21:08 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
- vinylpiotrek
Trzeba wszystkie zwoje w rejonie rysy przepchnąć zaostrzoną wykałaczką, co kilka zwojów wykałaczkę ostrzyć.
Mając dobry wzrok wystarczy lupa 10 x jeśli oświetlenie dobre.
Większość płyt przeskakuje na rysach nie z powodu ubytku, w który igła wpada, a z powodu drobin i okruchów winylu zasłaniających światło rowka.
Wiekszość płyt przeskakujących można naprawić.
Oczywiście ramie ramieniu nierówne ( i wkładka tez) i jedne "adaptery" (zespół wkładka - ramię) sa bardziej podatne na wykolejenie a inne mniej.
Warto walczyć, nie wyrzucajmy pochopnie przeskakujących płyt!
Mając dobry wzrok wystarczy lupa 10 x jeśli oświetlenie dobre.
Większość płyt przeskakuje na rysach nie z powodu ubytku, w który igła wpada, a z powodu drobin i okruchów winylu zasłaniających światło rowka.
Wiekszość płyt przeskakujących można naprawić.
Oczywiście ramie ramieniu nierówne ( i wkładka tez) i jedne "adaptery" (zespół wkładka - ramię) sa bardziej podatne na wykolejenie a inne mniej.
Warto walczyć, nie wyrzucajmy pochopnie przeskakujących płyt!

- Carpenter
- Gramofon: Kenwood KP-990
No załóżmy, że masz już ten mikroskop. I jak/czym chcesz reperować rowek? Pytam, bo ja to robię zupełnie bez przyglądania się rowkowi przy pomocy lup czy innych przyrządów powiększających. Do "naprawy" rowka stosuję wykałaczkę. Przesuwam wielokrotnie jej czubek wzdłuż rowka, zdając się na odczucia płynące z zadrapania. Czuję jak powoli zadra staje się płytsza/łagodniejsza. Niektóre dzięki temu zabiegowi "cichną", inne, które powodowały przeskok igły, już przeskoku nie powodują.
Pytam bo jakoś nie wyobrażam sobie "pracy w rowku" i jednoczesnego obserwowania tego zabiegu przez lupę/mikroskop. Czym zamierzasz to robić? Czymś drewnianym, czy może metalowym (igłą - skoro masz zamiar pracować "pod powiększeniem", to będziesz mógł wykonywać bardzo precyzyjne ruchy). To, że sobie tego nie wyobrażam, nie znaczy, że neguję taki pomysł. Chętnie bym sam spróbował jakiejś skuteczniejszej i pewniejszej metody niż "jazda wykałaczką na wyczucie".
Pytam bo jakoś nie wyobrażam sobie "pracy w rowku" i jednoczesnego obserwowania tego zabiegu przez lupę/mikroskop. Czym zamierzasz to robić? Czymś drewnianym, czy może metalowym (igłą - skoro masz zamiar pracować "pod powiększeniem", to będziesz mógł wykonywać bardzo precyzyjne ruchy). To, że sobie tego nie wyobrażam, nie znaczy, że neguję taki pomysł. Chętnie bym sam spróbował jakiejś skuteczniejszej i pewniejszej metody niż "jazda wykałaczką na wyczucie".

-
Tak!vinylpiotrek pisze:Większość płyt przeskakuje na rysach nie z powodu ubytku, w który igła wpada, a z powodu drobin i okruchów winylu zasłaniających światło rowka.

-
Uszkodzone rowki chcę naprawiać igłą lekarską. Ścięty początek pozwala precyzyjnie odciąć fragmenty winylu wepchnięte w rowek igłą. Igły krawieckie chyba się do tego nie nadają; poza tym średnice igieł lekarskich są mniejsze. Przyznaję; naprawiałem kilka razy igłą krawiecką z dobrym rezultatem, ale igły lekarskie to ulepszenie którego jeszcze nie stosowałem. To mój nowy pomysł. Dobrze by było gdyby inni członkowie Forum podzielili się swoimi doświadczeniami. Wykałaczka to chroniący płyty dobry sposób, ale mam cichą nadzieję, że mój " patent " da lepsze rezultaty.
-
Wykałaczka "wyrywa" wały, przegrody; ścinki winylowe...musze kupy... etc!misienka2008 pisze: Wykałaczka to chroniący płyty dobry sposób, ale mam cichą nadzieję, że mój " patent " da lepsze rezultaty.
Igłą lekarską zapewne można wiele naprawić... ale również bezpowrotnie zaszkodzić

Mimo wszystko zaczął bym od wykałaczki , a potem grawerował igłą...
Zrobisz jak uważasz!
Primum non nocere

-
- vinylpiotrek
Lupę używam głównie po to, że w rejonie uszkodzenia zwykle trzeba przewykałaczkowac po kolei kilka sąsiednich zwojów rowka i gołym oikiem łatwo pomylic sie i przeskoczyć o dwa pomijając jeden.