Klapa zamknięta czy otwarta?
-
Nie wiem czy taki temat był już poruszany na forum, szukałem ale nie znalazłem w razie wtopy niech Wojtek zrobi z tym porządek
Jestem całkiem świeży w temacie winyli więc może się okazać, że zaraz mnie tu zlinczujecie jak śmie w ogóle zadawać takie pytania, mianowicie zastanawiam się jak to jest z tą klapą powinno się słuchać przy zamkniętej czy otwartej klapie? Przy zamkniętej teoretycznie się mniej kurzy podczas odsłuchu. Co do samego dźwięku to ja na swoim kiepskim sprzęcie nie zauważam różnicy, słucham głośno z otwartą głośno z zamkniętą cicho z zamkniętą i otwartą i żadnej różnicy nie odczuwam, bo może faktycznie jej nie ma. Dlaczego to pytanie, ponieważ wiele gramofonów nazwijmy to z ludzkiej półki cenowej jest wyposażone w klapę, natomiast jak patrzę na jakieś audiofilskie high end to wszystkie są otwarte, czy tu chodzi może tylko o design?

- tollo
Jak wygodniej.xmichux pisze: powinno się słuchać przy zamkniętej czy otwartej klapie?

Prawda. Jednak np. przy singlach to ciągłe podnoszenie, opuszczanie jest uciążliwe. Zależy co słucham.xmichux pisze:Przy zamkniętej teoretycznie się mniej kurzy podczas odsłuchu.

Nie ma... bo niby czemu miałaby być? Na działanie wkładki to nie ma wpływu.xmichux pisze: słucham głośno z otwartą głośno z zamkniętą cicho z zamkniętą i otwartą i żadnej różnicy nie odczuwam, bo może faktycznie jej nie ma.
Większość tych audiofilskich gramofonów nie jest w "standardowym" kształcie prostokąta. Często składają się z kilku elementów. Np. napęd jest w osobnej części, czasami, jest kilka ramion. Stworzenie do tego pokrywy byłoby kosztowne, byłaby wielkich rozmiarów.xmichux pisze: Dlaczego to pytanie, ponieważ wiele gramofonów nazwijmy to z ludzkiej półki cenowej jest wyposażone w klapę, natomiast jak patrzę na jakieś audiofilskie high end to wszystkie są otwarte, czy tu chodzi może tylko o design?

-
-
Jeśli gramofon ma zamykaną "klapę" to na zamkniętej
z podstawowych przyczyn: "ziemskiej fizyki" 

- Robert007Lenert
- Kontakt:
Jak się da zamknąć, to zamykać, bo przechodząca obok piękna pani może upuścić pierścień, bądź kwiat jakowyś, ewentualnie musnąć ramie tegoż gramofonu częścią wysublimowanego ciała, bądź zwiewnej garderoby 

- zoombie
Spotkałem się też z opinią, że przy głośnym słuchaniu fala dźwiękowa może oddziaływać na igłę gdy się nie zamknie klapy, ale sam aż tak głośno nie słucham 

-
Tak miałem przy Fonice z MFkązoombie pisze:Spotkałem się też z opinią, że przy głośnym słuchaniu fala dźwiękowa może oddziaływać na igłę gdy się nie zamknie klapy

W innych nie zauważyłem!
Ale
zoombie pisze:sam aż tak głośno nie słucham

- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Klapa zamknięta czy otwarta?
Mój obecny gramofon choć posiada coś na zasadzie pokrywy, to nie ma możliwości słuchania z tym czymś i trzeba zdejmować.
- Załączniki
-
- stabi3.jpg (4.87 KiB) Przejrzano 4513 razy
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Gomes
Panowie, ani zamknięta, ani otwarta, pokrywa powinna być zdjęta z gramofonu podczas słuchania. Taki wielki kawał plastiku działa jak mikrofon (z całkiem sporą membraną), podczas odsłuchu tworzy się tzw. feedback.
Hi-end'owe gramofony nie posiadają pokryw z wyżej wymienionego powodu.
- Pawelec
- Gramofon: Składak
O !!! i to mi się podoba
. Jakże cenna, a przy tym odważna uwaga 

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- Gomes
...czy odważna?
Ja tylko cytuje co producenci większości gramofonów które przewinęły się przez moje ręce drukują w instrukcjach obsługi (zalecane jest zdjęcie pokrywy w czasie odtwarzania). Dopóki talerz wraz z ramieniem ma dobrze zaprojektowane zawieszenie to nie martwiłbym się tym ale kiedy są one osadzone na tzw. "desce" (pro-ject, rega) to ma to ogromny wpływ.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Może inaczej...

Chyba pisaliśmy już kiedyś o tym, ale nie przypominam sobie w jakim wątku.
... a faktycznym powodem jest...Gomes pisze:Hi-end'owe gramofony nie posiadają pokryw z wyżej wymienionego powodu.
Gomes pisze:ale kiedy są one osadzone na tzw. "desce" (pro-ject, rega) to ma to ogromny wpływ.

Chyba pisaliśmy już kiedyś o tym, ale nie przypominam sobie w jakim wątku.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kebabożerca
To jeszcze żaden producent nie wpadł na pomysł kilkukilogramowego audiofilskiego docisku do klapy?Gomes pisze:Panowie, ani zamknięta, ani otwarta, pokrywa powinna być zdjęta z gramofonu podczas słuchania. Taki wielki kawał plastiku działa jak mikrofon (z całkiem sporą membraną), podczas odsłuchu tworzy się tzw. feedback.

Aj du not baj dys rekord, it is skraczt.
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Całkowicie się z tym zgadzamGomes pisze:...czy odważna?

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
-
...Unitry...Gomes pisze:nie martwiłbym się tym ale kiedy są one osadzone na tzw. "desce" (pro-ject, rega) to ma to ogromny wpływ.