Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
eenneell

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: eenneell »

;) ;)
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2011, 10:04 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Odkurzacz to za mało. Wspomniane przez Sindsorona myjki także myją płyty, ale po umyciu włączany jest odkurzacz, który wysysa płyn (razem z brudem) :)
Mamy taki pokrewny wątek.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Post autor: eenneell »

;) ;)
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2011, 10:04 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kwiczasty

Post autor: kwiczasty »

witam was wszystkich. przeglądnąłem przez ostatnie dni ten temat, bo sprzęt już chwile mam. winyli do czyszczenia sporo, a niektóre wołają o pomstę do nieba. i nie słucham ich bo szkoda igły. więc chciałbym żebyście mi coś polecili po waszych doświadczeniach. jakiś konkretny zestaw do czyszczenia winyli i wkładki. myślę też o tej maszynie http://tnij.org/lfbv . tylko nie wiem czy obsłużę taki sprzęt i nie zniszczę płyt.
Awatar użytkownika
Jaskier

Post autor: Jaskier »

Ten sprzęcik był już omawiany na forum. To taka sama myjka jak Knosti, tyle że bez stojaka do suszenia płyt, dlatego pewnie tańsza.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011, 23:27 przez Jaskier, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Ta myjka od Conrada to to samo co Knosti, ma nawet maleński znaczek Knosti na kuwetce. Sama kuwetka w podstawce ma też sprytnie schowaną suszarke którą na czas prania wyciągam. Tak więc jest to kompletny sprzęt który z powodzeniem używam.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kwiczasty:
Moim zdaniem, jakbyś naprawdę przejrzał ten temat to już byś znał konkretne odpowiedzi :)

Jaskier:
Jesteś pewien, że nie ma stojaka? To co JacK napisał przeczy temu :)

Knosti i Disco Antistat to są identyczne produkty.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kwiczasty

@Wojtek
niektóre linki już nie działają lub allegro zarchiwizowało.

@Jack
mam kilka pytań. jak długo używasz tej myjki. ten 1L płynu na ile Ci wystarczył? lepiej czyści niż kupienie płynu i szczoteczki i samemu czyszczenie? i czy z zakupem później płynu nie ma problemu gdy się skończy?
Awatar użytkownika
Krzyś

Post autor: Krzyś »

kwiczasty pisze:@Jack
mam kilka pytań. jak długo używasz tej myjki. ten 1L płynu na ile Ci wystarczył? lepiej czyści niż kupienie płynu i szczoteczki i samemu czyszczenie? i czy z zakupem później płynu nie ma problemu gdy się skończy?
ja nie Jack, ale:
używam myjki od roku (mniej więcej)
umyłem ok.
  • 60 sztuk LP 12",
  • 20 sztuk LP 10",
  • 15 sztuk SP 7"
powyższe liczby bazują na ilości zamówionych przeze mnie kopert na płyty (przestrzegałem żelaznej reguły wkładania umytych płyt w nowe koperty) (zamówiłem łącznie 80 sztuk kopert 12" (do części z nich trafiły płyty 10", bo nie mam kopert 10") i 20 sztuk kopert 7")

płyn mi się skończył głównie dlatego, że parę razy się rozlał :morda: , choć generalnie 100 płyt to wydajność, którą można oczekiwać - płyn po pierwsze paruje z umytych płyt, po drugie ścieka
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Ja natomiast wykąpałem około 150 płyt i na szczotkach nie widać śladów zużycia. Myje się bardzo szybko, moim zdaniem w zupełności wystarczy po 10 pełnych obrotów w każdą stronę. Natomiast do płyt "dramatycznie uciapranych" trzeba terać aż do skutku. Generalnie do mycia używam tzw. mieszanki forumowej którą uważam za najlepszy środek do mycia płyt winylowych. Pisałem już o tym w tym wątku.
Przy niskim koszcie mieszanki forumowej płyn wymieniam co 50 płyt, w międzyczasie do kuwetki trzeba zawsze trochę dolać bo płyn ścieka z już umytych płyt do suszarki (okapnika).
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
kwiczasty

dzięki panowie za odpowiedzi. jeszcze pytanko: później jaki płyn zastosowaliście, gdy ten z zestawu się skończył?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kwiczasty pisze:@Wojtek
I co z tego? Kit z aukcjami, z jednej strony twierdzisz że przejrzałeś wątek, a z drugiej pytasz o rzeczy, na które już padła tu kiedyś odpowiedź. Jedno z drugim się wyklucza i to właśnie mnie lekko zirytowało :)
kwiczasty pisze: jeszcze pytanko: później jaki płyn zastosowaliście, gdy ten z zestawu się skończył?
Ja naprawdę powątpiewam w to czy ty faktycznie czytasz ze zrozumieniem...
JacK pisze:Generalnie do mycia używam tzw. mieszanki forumowej którą uważam za najlepszy środek do mycia płyt winylowych. Pisałem już o tym w tym wątku.
Ja swoją myjkę Knosti Disco-Antistat (kupowałem w Conradzie, bo wtedy było tam najtaniej) mam już ze 3 i pół roku i jeszcze nie czuję potrzeby wymiany szczotek :) Umyłem na niej około 100 płyt. Od początku jechałem na znanym mi przepisie, dzisiaj znanym jako "mikstura forumowa" :D Płyn, który przyszedł w zestawie nadal mam w zamkniętej butelce.

Ktoś tu kiedyś napisał, że w jednym ze sklepów można się dogadać, że np. kupujesz myjkę bez płynu, za mniejszą kasę :) Zapomniałem tylko który to był sklep.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kwiczasty

Wojtek pisze:
kwiczasty pisze:@Wojtek
I co z tego? Kit z aukcjami, z jednej strony twierdzisz że przejrzałeś wątek, a z drugiej pytasz o rzeczy, na które już padła tu kiedyś odpowiedź. Jedno z drugim się wyklucza i to właśnie mnie lekko zirytowało :)
Wojtek pisze:
kwiczasty pisze: jeszcze pytanko: później jaki płyn zastosowaliście, gdy ten z zestawu się skończył?
Ja naprawdę powątpiewam w to czy ty faktycznie czytasz ze zrozumieniem...
z czytaniem ze zrozumieniem problemów nie miałem, ale lubię się upewniać w niektórych sprawach.
zawsze to lepiej, gdy ktoś kieruje odpowiedź do mnie. jak coś to sorry za spam. :P
koledzy po fachu mi odpowiedzieli i przybliżyli do zakupu myjki, za co już im podziękowałem.
już się nie czepiaj adminie :)
Wojtek pisze:
JacK pisze:Generalnie do mycia używam tzw. mieszanki forumowej którą uważam za najlepszy środek do mycia płyt winylowych. Pisałem już o tym w tym wątku.
"mikstura forumowa" :D
powinien tu być oddzielny temat, przyklejony i zamknięty, jak miksturę przygotować, bo pomysł naprawdę jest ciekawy :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kwiczasty pisze:zawsze to lepiej, gdy ktoś kieruje odpowiedź do mnie. jak coś to sorry za spam. :P
Tak myślałem, że jesteś "jednym z tych". Wkurza mnie takie podejście niezmiernie (zarówno w internecie jak i poza nim). A już szczególnie jak ktoś udaje, że "czytałem czytałem, ale odpowiedzi nie znalazłem"...
kwiczasty pisze:powinien tu być oddzielny temat, przyklejony i zamknięty, jak miksturę przygotować, bo pomysł naprawdę jest ciekawy :)
Póki co nie widzę takiej potrzeby. Wystarczy, że jest o nim wzmianka już na początku tego tematu :)
No chyba, że więcej osób jest tej samej myśli, że powinno się poświęcić oddzielny wątek miksturze?

Jak ktoś dopiero wchodzi w tematykę płyt winylowych to naprawdę o wiele lepsza jest rekomendacja przejrzenia wątku od początku niż powielanie tych samych treści co parę stron. Takie jest moje zdanie.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kwiczasty

Wojtek pisze: A już szczególnie jak ktoś udaje, że "czytałem czytałem, ale odpowiedzi nie znalazłem"...
Hola hola, poważnie przewaliłem calusieńki temat. Jak coś mi jest potrzebne to szukam i się zagłębiam w temat. ale tyle offtopu ;)
ODPOWIEDZ