Nówki sklepowe są dosyć kiepskiej jakości. Wiec cudów i super nagrania nie oczekuj.xmichux pisze: Metallica S&M
Stara Fonica 464 - problem nowicjusza
- tollo
-
Kup koszyk ze szczelinami i nie katuj tej płyty źle założoną wkładką. Ew. możesz rozwiercić istniejące otwory, tak żeby powstały podłużne szczeliny. Tylko do tego potrzebne jest imadło i uchwyt na wiertarkę.
-
Re: Stara Fonica 464 - problem nowicjusza
właśnie o tym myślałemzbyszek1982 pisze:Ew. możesz rozwiercić istniejące otwory, tak żeby powstały podłużne szczeliny. Tylko do tego potrzebne jest imadło i uchwyt na wiertarkę.
- chudy_b
Trudno z sensem doradzić. W AT ciut lepszym modelem jest AT95, ale rewolucji nie będzie. Może pomyśl nad kupnem wkładki wyraźnie lepszej. Jak Ci się spodoba - kiedyś zmienisz gramofon. Np. AT 120.
-
Mam At 95 wcale nie jest dobra.Niestety przekonałem się po zakupie.Teraz jadę na AT13 .Mam jeszcze AT110 ale czekam na igłę.Niestety ktoś doszedł do wniosku ze wkładki maja grać efektownie a wierność odtwarzania to sprawa drugoplanowa.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To naprawdę nie jest jakiś gwarant, że musi być dobrze/superxmichux pisze:płyta tak jak pisałem jest nowiutka co dopiero zakupiona oryginalnie zapakowana 200g dałem za nią 170zł także może błędnie ale ja wykluczam.

Poprawną geometrię, czyli coś dość ważnego jeśli chodzi o poprawność ustawień.xmichux pisze:Jak pewnie wiecie headshell w tej fonice nie ma możliwości przesunięcia wkładki do przodu, ale fakt faktem moze po barbarzyńsku ale jestem wstanie wykonac ostre cięcie i stworzyc sobie taka mozliwośc jak myslicie cos mógłbym tym wskórac?
Pewnie będzie to główne źródło aktualnego problemu

Nie na temat + nie widzę dużego sensu w inwestowanie w 464 w celu "poczucia magii". Powyżej AT-95E nie ma co się pchać.xmichux pisze:A co do samej wkładki co bycie polecali do takiego sprzętu?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki wszystkim za podpowiedzi jak tylko osiągnę cel podzielę się radosną nowiną 

- zoombie
A ja tradycyjnie już zastępuję w takich przypadkach wyszukiwarkę
Wątek zabiorczy o GS-ach 461, 463, 464 - w pierwszym poście zestaw linków do wątków m.in poświęconych wkładkom do tego gramofonu 

- jopp
- Gramofon: Technics SL-Q2
Bo co Ci przedwzmacniacz? Ten amplituner jest z wyższej półki Yamahy i ma PHONO.xmichux pisze:Obecnie gramofon jest podłączony do Yamaha RX-A3030 Aventage + przedwzmacniacz najprostszy czyli MM Analogis od Wamat wiem wiem że nie jest to wszystko górnych lotów ale chciałem poczuc magię płyty analogowej kolumny B&W CM8
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przypuszczam, że chodzi o to iż "Easy Phono" od Analogis ma wejście DIN5, a Yamaha ma 2xRCA 
Kolega pewnie nie wiedział, że istnieją przejściówki.
O właśnie: w jakie wejście po stronie amplitunera KD wpinasz preamp gramofonowy? Bo jeśli preamp wpinasz do "phono" to z natury rzeczy byłoby to złe połączenie

Kolega pewnie nie wiedział, że istnieją przejściówki.
O właśnie: w jakie wejście po stronie amplitunera KD wpinasz preamp gramofonowy? Bo jeśli preamp wpinasz do "phono" to z natury rzeczy byłoby to złe połączenie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- jopp
- Gramofon: Technics SL-Q2
Tak, żeby kolega xmichux się nie pogubił:
Jeśli wpinasz sygnał z przedwzmacniacza do Phono w amplitunerze to z natury rzeczy złe połączenie.
W Twoim przypadku najlepiej użyć przejściówki, albo zmienić wtyczki na kablu sygnałowym gramofonu i podpiąć go bezpośrednio do Yamahy do wejść Phono. Pisałeś, że "walczyłeś z masą"... nie wiem czy ja odseparowałeś, a jeśli tak to też w amplitunerze masz odpowiednie miejsce by podpiąć kabelek (GND). Sądzę, że problemy znikną jak pozbędziesz się tego przedwzmacniacza na torze sygnału.
Jeśli wpinasz sygnał z przedwzmacniacza do Phono w amplitunerze to z natury rzeczy złe połączenie.
W Twoim przypadku najlepiej użyć przejściówki, albo zmienić wtyczki na kablu sygnałowym gramofonu i podpiąć go bezpośrednio do Yamahy do wejść Phono. Pisałeś, że "walczyłeś z masą"... nie wiem czy ja odseparowałeś, a jeśli tak to też w amplitunerze masz odpowiednie miejsce by podpiąć kabelek (GND). Sądzę, że problemy znikną jak pozbędziesz się tego przedwzmacniacza na torze sygnału.
- chudy_b
Ciekawe jak działa podwójna korekcja RIAA
Chyba sporo basu tam musiałoby być.

-
Przedwzmacniacz po to ponieważ jeśli uporam się ze wszystkim to ta Fonica zbyt długo pod tą Yamahą nie pogra dlatego chciałem skompletowac cały "zestaw" żeby wiedziec czy zabawa ma w ogóle sens.Bo co Ci przedwzmacniacz? Ten amplituner jest z wyższej półki Yamahy i ma PHONO.
Oczywiście że po preamp-ie jest wpięte w tor liniowy czyli audio inO właśnie: w jakie wejście po stronie amplitunera KD wpinasz preamp gramofonowy? Bo jeśli preamp wpinasz do "phono" to z natury rzeczy byłoby to złe połączenie![]()
Wojtek oczywiście że wiem o istnieniu adapterów(przejściówek) tylko tak jak napisałem powyżej jeśli się uda wszystko nastroic a mi urok płyty analogowej zostanie to Fonica pójdzie pod Yamaha Rx-v475 która nie ma phono a pod Yamaha RX-A3030 bedę szukał czegoś nowszego/lepszego nie wiem czas pokaże
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zastanów się może pierw czy gramofon + amplituner KD ma w ogóle sens 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Bez przesady, nie bądź takim ortodoksem. Są ludzie, którzy na tych samych kolumnach chcą mieć i KD i stereo, ze względów oczywistych. Faktem jest, że większość ampli KD gra słabo, ale są takie które grają całkiem przyzwoicie. Oczywiście z finansowego punktu widzenia sensu nie mają, bo kosztują tyle co kilka lepiej grających wzmacniaczy z epoki. Ale czasem nie ma innego wyjścia.Wojtek pisze:Zastanów się może pierw czy gramofon + amplituner KD ma w ogóle sens