Witam serdecznie wszystkich zapaleńców

Grzebię w temacie gramofonów dopiero kilka dni , a powodem jest chęć uszczęśliwienia narzeczonej prezentem urodzinowym w postaci gramofonu. Ogólnie jest ona bardzo nakręcona muzyką i marzy się jej kolekcjonowanie winyli. (Dwa już nawet gdzieś dorwała

) Ogólnie , po zagłębieniu się trochę w temacie ,widzę że gramofon jest ciut bardziej skomplikowany niż "empetrójka" i chciałbym prosić o radę. Mój budżet to 1000zł, wiem już ,że za te pieniądze ciężko coś porządnego. Chciałbym ,żeby sprzęt był raczej nowy i intuicyjny w obsłudze. Czytałem ,że warto kupić coś z lat 70 , wymienić wkładkę i można mieć super sprzęt, ale chodzi o to ,że nie wiadomo czy zainteresowanie faktycznie się przyjmie i że narzeczona może się zrazić tym ,że trzeba to wszystko ustawiać itd. Więc konkretnie , z mojej aktualnej wiedzy wynika ,że teoretycznie najlepszym niskobudżetowym rozwiązaniem jest firma Pro-ject, a konkretnie model Elemental. Wiem ,że kłoci się on stylistycznie z wyglądem standardowego gramofonu ,ale z tego co wyczytałem, z nowych urządzeń w zasadzie tylko pro-ject nadaje się w tym zakresie cenowym do w miarę dobrego odsłuchu. Chciałem jeszcze zapytać czy to tego modelu konieczne jest dokupienie przedwzmacniacza , jeżeli tymczasowo chcę podpiąć jej to pod wieżę ? (jak będzię grzeczna to pod choinkę dostanie głośniki

) Nie wiem czy wybrałem dobry dział forum , jeśli tak to proszę o przekierowanie tematu. Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc .