Gramofon do 600 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Gramofon do 600 zł

Post autor: vinylpiotrek »

kielek pisze:więc proszę nie twierdzić,że w budżecie do 600zł gro sensownych gramofonów to idlery.
Gro to nie znaczy że wszystkie.
kielek pisze:Panowie zrozumcie,że są ludzie którzy (...)uznają istnienie innych wkładek oprócz Shure M44
Oczywiście, na przykład ja.
Winters pisze:Ale to nie są wtedy sprzęty za 200-300-400zł.
Otóż to.
Potem słyszy się takie teorie że gramofon to ja mam swietny tylko połowa płyt do kitu, bo ramię nawet nie potrafi śledzić rowka jak muzycy więcej czadu dają,
kielek pisze:Świat poszedł do przodu
na przykład CD, Mp3 itd, na tym polega w dużej mierze ta droga do przodu.
kielek pisze:Piszecie o walce z wszechobecnym plastikiem będac w podziemiu,a ja odnoszę wrażenie,ze jest odwrotnie

Kielek, jakie ty masz doświadczenie w serwisowaniu gramofonów?
kielek pisze:Nie każdy jest hipsterem :mrgreen:
Może wreszcie ktos i wytłumaczy co dokładnie znaczy to trudne słowo?

kielek pisze:.Świat poszedł do przodu i oprócz idlerów istnieje jeszcze inne zycie....
Obrazek
kielek

Gramofon do 600 zł

Post autor: kielek »

Panowie tak jak pisałem nie mam zamiaru się kopać z koniem,więc czas zakończyć tą dyskusję,gdyż to wątek zakupowy i znając życie nasz Admin to za nas uczyni ;) poza tym macie chyba swój wątek " Idler potęgą jest i basta" czy coś w tym stylu(cytuję z pamięci) w którym możecie przecież śmiało pisać peany na ten temat.Powtórzę po raz kolejny,nie jestem wrogiem idlerów,bo sam planuję zakup takowego,ale dalej twierdzę,że ta Toshiba w moim odczuciu nie jest złym gramofonem,tylko w miarę solidnym japońcem za normalne pieniądze dla przeciętnego Kowalskiego,który niekoniecznie gustuje w drewnie. I po raz enty apeluję byście brali to pod uwagę.
vinylpiotrek pisze:Kielek, jakie ty masz doświadczenie w serwisowaniu gramofonów?
Raczej znikome,bo jak do tej pory moje japońce nie zmusiły mnie do tego :mrgreen: ,poza tym wolę słuchać muzyki niż grzebać w gramofonie na co tak bym nie miał zbytnio czasu ani chęci,ale tak jak odpowiedziałem Wintersowi mam kolegów co" siedzą" w gramofonach trochę dłużej niż co niektórzy żyją na tym padole i mam styczność z idlerami(i nie tylko),serwisowaniem etc.Zresztą jakby analogicznie w motoryzacji(do której często porównuje się świat audio) opierać opinię na temat tylko niezawodności i prostocie produktów przez serwisantów to cały świat jeździłby tylko produktami z logo VW,a nie o to w życiu chodzi.
vinylpiotrek pisze:Może wreszcie ktos i wytłumaczy co dokładnie znaczy to trudne słowo?
Powiem szczerze,że też nie wiedziałem :) ,ale wujek Google pomógł..polecam ;)
andre

Gramofon do 600 zł

Post autor: andre »

Kiełek ja nie jestem zwolennikiem idlerów.Jestem bardziej zwolennikiem przyzwoitych konstrukcji a to gdzie one powstały to mnie nie obchodzi. Nie bez przyczyny podałem Ci linka do Tensai bo ramie w tym gramofonie jest tego samego producenta co w Tosi i jest fatalne .Gdyby tosia kosztowała do dwóch stówek to by pasowało choć nawet za dwie stówki bym nie kupił Tensai dla mnie nie jest wart nawet trzech dych.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Gramofon do 600 zł

Analogia do motoryzacji jest taka, że jak chcesz niezłe auto za 10 tys zł to nie kupujesz 2 - 3 letniego , bo albo bedzie to szewrolet matiz albo jakiś kradziony powypadkowy i popsuty.
Tylko szukasz wozów trochę starszych.
PS
Niedawno walczyłem z 2 nikczemnymi idlerowcami których napewno bym nikomu nie polecił :P
Obrazek
kielek

Gramofon do 600 zł

Robi się piękny off top i zaraz przyjdzie leśniczy i wszystkich wyp... z lasu :)

Analogia vinylpiotrka nie bardzo przemawia do mnie,gdyż wspomniana Toshiba jest z połowy lat 70 tych więc przekładając to na motoryzację nie jest to 2-3 letni samochód.
andre pisze: Nie bez przyczyny podałem Ci linka do Tensai bo ramie w tym gramofonie jest tego samego producenta co w Tosi i jest fatalne
Będąc pełen szacunku dla Twojej wiedzy i doświadczenia nie jestem pewny skąd ta pewność,że ramię pochodzi na pewno od tego samego producenta (fakt podobne są,ale też widać sporo różnic).Zakładam,że Twoja opinia jest nieco obiegowa,bo rozebrałeś dziesiątki podobnych ramion od podobnych japońców,których są miliony,ale czy rozbierałeś te ramię od tej Toshiby?Jeśli tak to czapki z głów i zwracam honor.
Czytam troszkę o tym modelu nieco w sieci i są sugestie,że ramię to może być produkcji Micro Seiki a ta firma nie kojarzy mi się z aż takim badziewiem,choc to tylko czysta teoria z internetu niczym nie potwierdzona, a nie praktyka jak u Panów.Poza tym jeśli ramię miałoby faktycznie jakieś luzy to można w takich przypadkach reklamować przedmiot jako niesprawny.
andre pisze:Gdyby tosia kosztowała do dwóch stówek to by pasowało choć nawet za dwie stówki bym nie kupił Tensai dla mnie nie jest wart nawet trzech dych.
Też chciałbym takie ceny :D ,ale niestety rynek kształtuje nieco inne i za 50zł nie kupisz nawet sprawnego plastikowego szajsu.Dla mnie ta Toshiba też nie warta tych pieniędzy,ale w dobie gdzie przeciętne modele Technicsów,Thorensów schodzą po 600zł uważam,że cena za tą Toshibę w tym stanie i z tą wkładką nie jest jakaś horrendalna ,choć jakiś wyjątkowy deal też nie jest(na pewno można taniej).
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Gramofon do 600 zł

kielek pisze:Analogia vinylpiotrka nie bardzo przemawia do mnie,gdyż wspomniana Toshiba jest z połowy lat 70 tych więc przekładając to na motoryzację nie jest to 2-3 letni samochód.
Okres użytkowania niezłego gramofonu jest kilkakrotnie dłuzszy od niezłego samochodu, który jest narażony na dużo większe przeciażenia, na warunki atmosferyczne itp.

wracając do tematu to już lepiej kupić paskowego Filipsa za 2 stówy a resztę budżetu wydać na płyty niż brać taką Toszibe.
Obrazek
kielek

Gramofon do 600 zł

vinylpiotrek pisze: Okres użytkowania niezłego gramofonu jest kilkakrotnie dłuzszy od niezłego samochodu, który jest narażony na dużo większe przeciażenia, na warunki atmosferyczne itp.
Mając 43 lata na karku niczego odkrywczego nie dopatrzyłem się w tym stwierdzeniu...
vinylpiotrek pisze: to już lepiej kupić paskowego Filipsa za 2 stówy a resztę budżetu wydać na płyty niż brać taką Toszibe.
Jak kto woli,nikt nikomu nic nie każe,ani nie zabrania :)
Awatar użytkownika
falon

Gramofon do 600 zł

Post autor: falon »

panowie zgadajcie się na PM, naostrzcie szabelki i załatwcie sprawy po męsku :)
Dual CS 704; Denon PMA-355UK; Infinity Reference 30; CD Marantz CD6000OSE; Tape Sony TC-KB820S QS
Awatar użytkownika
Ifnxxv

Re: Gramofon do 600 zł

Post autor: Ifnxxv »

Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Gramofon do 600 zł

Post autor: Tyrystor »

Co myślicie?
Że za drogo.
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Awatar użytkownika
Ifnxxv

Re: Gramofon do 600 zł

Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Gramofon do 600 zł

Post autor: Tyrystor »

O, mój pierwszy gramofon.
Umiarkowanie za drogi, gdzieś tak z półtorej stówy.
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Awatar użytkownika
Ifnxxv

Gramofon do 600 zł

I jak go wspominasz ? ;)

Jest jeszcze taka opcja: http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 80254.html
Awatar użytkownika
chudy_b

Gramofon do 600 zł

Post autor: chudy_b »

To T4P. Nie, że bardzo źle, ale swoje ograniczenia ma. Poczytaj

P.S. Chodziło mi oczywiście o tego QX-a. Co do SL-a to popieram, dobry wybór.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2014, 16:08 przez chudy_b, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ifnxxv

Gramofon do 600 zł

Tak, wiem :). A co myślicie o SL-D3? Bo jeśli nie odczuję jakiejś wielkiej różnicy, a sprzęt jest ok za tą kwotę to bez sensu przepłacać :)
ODPOWIEDZ