Technics SL-1500 problem z antyskatingiem

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
wilk

Post autor: wilk »

Ustawiam w takim razie z szablonem. Czy ktoś mi może powiedzieć czy headshell powinien być lekko przekrzywiony nad płytą czy powinien być całkowicie równoległy a igła patrząc od przodu powinna wchodzić w rowek płyty prostopadle?
Mam wrażenie ze ramie w gramofonie jest odrobine przekrzywione tak ze cztery styki które się w nim znajdują nie całkowicie równoległe do płyty gramofonu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

wilk pisze:Czy ktoś mi może powiedzieć czy headshell powinien być lekko przekrzywiony nad płytą czy powinien być całkowicie równoległy a igła patrząc od przodu powinna wchodzić w rowek płyty prostopadle?
Zrób zdjęcie.

Gdzie kładziesz poziomicę by sprawdzić czy gramofon trzyma poziom?
Ramię w stanie równowagi (0 nacisk, 0 AS, lewitacja) nie powinno się kiwać na boki (chyba że sprężyna AS powoduje problemy).
Ramię zrównoważone i ustawione, przy podniesionej windzie, nie powinno się samodzielnie przemieszczać nad płytą.

Wkładka musi mieć odpowiednią pozycję w headshellu, zgodną z geometrią gramofonu (overhang), np. dzięki szablonowi Baerwalda.
Wkładka musi mieć odpowiednio ustawiony nacisk i siłę AS.

Tworzywo headshella nie wymusza ustawiania innej siły nacisku (jak równoważymy ramię to masa headshella jest przecież brana pod uwagę).

Najpierw skupiłby się na usuwaniu problemów z przesuwającym się ramieniem, a dopiero potem myślał o wkładce.

Najbardziej obstawiam, że gramofon jednak nie trzyma poziomu.

EDIT (wklejone zdjęcie):
Lepiej załóż headshell i zobacz jak to wygląda nad talerzem, a nie na stopce bez headshella.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
wilk

Załączam zdjecie sprawdzania poziomu gramofonu. Ramie nie ucieka jak jest na podniesionej windzie w żadnym kierunku kiedy nacisk jest 0 oraz AS 0.
Na drugim zdjęciu poglądowe zdjecie nachylenia wkładki w stosunku do płyty gramofonu. Jest delikatne przekrzywienie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Borze, to nie ma prawa grać. Geometria leży, azymut zwalony!

Pytanie tylko jak to naprawić - czy krzywa jest sama rurka, czy obsada ramienia, czy samo gniazdo headshella?

Tak czy inaczej - płyt na tym nie słuchaj!
DIOMEDES KATO
wilk

No to gramofon chyba wraca do sprzedającego...
Awatar użytkownika
Winters

wilk pisze:No to gramofon chyba wraca do sprzedającego...
No jeżeli cena nie była mocno okazyjna to to jest raczej dyskwalifikacja.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Bez przesady, Kąt jest niewielki. Może da się to skorygować na mocowaniu headshella. Może samo ramię jest źle zamocowane. U mnie brakowało dwóch z trzech śrub mocujących mechanizm ramienia
eenneell

Post autor: eenneell »

Ewidentnie "praśnięty", czyli ktoś/coś przywalił/o w ramię :(
A potem posypały się problemy...
Awatar użytkownika
Winters

Uświadomić sprzedawcy jaki bubel sprzedał też trzeba - z takimi praktykami warto walczyć i ubiegać się o swoje. Jeżeli nie zwrot sprzętu to przynajmniej niech odda część ceny.
DIOMEDES KATO
eenneell

Bubel, niebubel? to pojęcie zależy od ceny! A coś czuję, że Wilk nie kupił tanio/okazyjnie :(
Awatar użytkownika
chudy_b

No jeśli uderzony i ramię pogięte to oczywiście reklamacja. Ale jesteście tego pewni? 10 minut temu montowałem headshell w Technicsie, Tam są z 1-2 stopnie luzu. Może da się to poprawić. Odsyłanie sprzętu to ostateczność moim zdaniem.
wilk

Kupiłem go za 475 zł i w cenie był koszt kuriera czyli chyba nie najgorzej.
Nie wiem jak sprawdzić czy ramie jest wygięte ale juz obczaiłem że można skorygować ustawienie headshella. Przy okazji wykryłem że sprężynka AS ma sporo luzy i zaczyna ciągnąć dopiero przy przekręceniu na skali na pozycję 1.
Po moich zabiegach gramofon raczej nie nadaje się do zwrotu (niektóre leciwe małe śrubki dostały trochę w kość) więc będę walczył dalej.
eenneell

wilk pisze:będę walczył dalej.
Powodzenia (z dużą dozą cierpliwości i dociekliwości... o staranności nie wspomnę!)
Na razie duże :clap:
Awatar użytkownika
chudy_b

To w końcu 30 paro letni sprzęt. Wymaga troski. Gratuluję dobrania się do sprężyny antyskatingu. W 1610 MK2 to nie takie proste. Mimo, że dziś rozebrałem 3/4 mechanizmu ramienia, to do sprężynki jeszcze miałem daleko ;) Z moich doświadczeń wynika, że lata odbijają się na elementach gumowych i na smarze. Może warto go dokładnie przejrzeć.
wilk

Cały dzień mi to zajęło ale wygląda na to że sytuacja opanowana. W środku gramofon wygadał jak nowy.
Jedyne co musiałem zrobić to napiać sprężynkę AS.
W tej chwili wygląda to tak że headshell jest poziomo, równolegle do płyty gramofonu oraz talerza.
Pozycja wkładki na headshellu ustawiona wg diagramu który polecił Wojtek.
Przeciwwaga wg zaleceń producenta 1,7. AS 1,1. Na czystej płycie ramie powoli zmierza ku środkowi (ustaliliśmy że wcale nie powinno stać w miejscu?). Ramie na windzie (którą też musiałem trochę podnieść) stoi w miejscu ale gdybym podkręcił odrobinę AS to leciało by delikatnie w stronę miejsca spoczynyku. Jest to jedyny element układanki co do którego mam obawy. Czy przy rozkręcaniu AS ramie może w pewnym momencie zacząć się cofać gdy jest podniesione na windzie?
ODPOWIEDZ