Kwadrofonicznie nagrane parowozy!
Świetne

Efekt D.występuje (z tego co pamiętam) przy pewnej prędkości.... i jeszcze słyszalny jest jak dźwięk jest "zwarty" czyli obiekt jest krótki...tollo pisze:Występuje tam Efekt Dopplera? Wtedy to już kompletny odjazd.
No nie bardzo. Występuje przy każdej RÓŻNICY prędkości pomiędzy obiektem dźwięk wydającym, a słuchaczem. Im różnica większa, tym efekt wyraźniejszy. Występuje w obie strony. I przy zbliżaniu i przy oddalaniu. Przy zbliżaniu oczywiście słyszalna częstotliwość jest wyższa od oryginału, przy oddalaniu niższa.eenneell pisze:Efekt D.występuje (z tego co pamiętam) przy pewnej prędkości....tollo pisze:Występuje tam Efekt Dopplera? Wtedy to już kompletny odjazd.
Bez znaczenia. No chyba, że pół pociągu jest przed Tobą, a pół za Tobą, wtedy wszystko pewnie się pozagłusza.eenneell pisze:i jeszcze słyszalny jest jak dźwięk jest "zwarty" czyli obiekt jest krótki...
Trudno to powiedzieć o składach kolejowych![]()
eenneell pisze:słychać to najczęściej tak:
ćć ćć ćć ćć ćć ćććć cz cz cz CZ CZ CZ CZY CZY CZYtudum tudum tudum tudum tudum tudum tudum tudum tudum tudum tudum tudum CZ CZ CZ CZ ĆĆ ĆĆ ćć ćć ćć ćć ćć ćć ćć ćć ćć
![]()
![]()
Ja mogę mieć oczka otwarte... mam kino w domu... XXI wiek... DTS, Dolby Digital, HD, THX, Plazmy, Projektory czy co kto tam chceeenneell pisze:Oto przykład:
Kwadrofonicznie nagrane parowozy!
ŚwietnePuszczasz na full i przez pokój przejeżdża pociąg... (dla pełnego efektu warto zamknąć oczka
)
Wyobraźnia nie działa lepiej niż jakieś HD?Jack pisze:Ja mogę mieć oczka otwarte... mam kino w domu... XXI wiek... DTS, Dolby Digital, HD, THX, Plazmy, Projektory czy co kto tam chce
Czekam na zapis dźwięku odrzutowców ucinających skrzydła na drzewachchudy_b pisze:![]()
![]()
No jakby słyszał eksperta Maciarewicza
Bez obrazy.
Na winylu może być za dużo strzałów słychać...eenneell pisze:Czekam na zapis dźwięku odrzutowców ucinających skrzydła na drzewach
Morze być kwadrofoniczny. I na winylu.
Zero polityki na tym forum proszę.eenneell pisze:Traktujecie wątek zbyt poważnie![]()
Jeżeli ktoś nagrał parowozy/składy kolejowe w kwadrofonicznym zapisie to wiedział co robił![]()
Nie analizowałem pod kątem efektów; zjawiska DopleraKiedyś powtórzę, to napiszę
Czekam na zapis dźwięku odrzutowców ucinających skrzydła na drzewachchudy_b pisze:![]()
![]()
No jakby słyszał eksperta Maciarewicza
Bez obrazy.
![]()
Morze być kwadrofoniczny. I na winylu.
Oto przykład Doplerachudy_b pisze: Zero polityki na tym forum proszę.
co do tych Mercedesów możesz jakiś link wstawić?-basemental-pl- pisze:Niedawno trafiłem na płytę która zawierała wyłącznie jęki i krzyki wycięte z horrorówNa allegro z kolei spotkałem się z płytą która zawierała dźwięk silników samochodów Mercedes na przestrzeni lat