Marantz pm5003-czy potrzebny przedwzmacniacz?

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
ezop10

Post autor: ezop10 »

Posiadam wzmacniacz Marantz PM5003, który ma wejście gramofonowe oraz gramofon UNITRA gs-431.
Gramofon ma uszkodzoną igłę.

Nie jestem audiofilem, ale lubię dobre brzmienie. Z dzieciństwa posiadam sporo winyli i chcę je odtworzyć. Być może zacznę kupować płyty.

1. Czy będę potrzebował przedwzmacniacz do podłączenia gramofonu do wzmacniacza (już zamówiłem przejściówkę z DIN na cinch)?
2. Jeżeli jest potrzebny przedwzmacniacz: Czy po zmianie wkładki na nową (myślałem o MF lub AudioTechnica) będzie porównywalny dźwięk do tanich gramofonów typu Denon DP-29F?
3. Poważnie rozważam kupno nowego sprzętu do ok 1000zł (moja żona nie może zaakceptować czarnej UNITRY w salonie i nie będzie mi "suszyć głowy" jak kupię nowy)

Z góry dziękuję za pomoc
Szukałem na forach, głowa robi się coraz większa i nadal nic nie wiem.
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

ezop10 pisze:1. Czy będę potrzebował przedwzmacniacz do podłączenia gramofonu do wzmacniacza (już zamówiłem przejściówkę z DIN na cinch)?
Skoro ma wejście gramofonowe to również posiada przedwzmacniacz.
ezop10 pisze: Jeżeli jest potrzebny przedwzmacniacz: Czy po zmianie wkładki na nową (myślałem o MF lub AudioTechnica) będzie porównywalny dźwięk do tanich gramofonów typu Denon DP-29F?
Jeżeli masz budżet to zmień gramofon, za tego coś dostaniesz, dołożysz i kupi się coś nieporównywalnie lepszego od obydwóch wspomnianych. Może przesadzam co do jakości GS-431 ale nie przepadam za tym sprzętem. ;)
ezop10 pisze:Poważnie rozważam kupno nowego sprzętu do ok 1000zł (moja żona nie może zaakceptować czarnej UNITRY w salonie i nie będzie mi "suszyć głowy" jak kupię nowy)
Nic nowego, rozsądnego nie dostaniesz, szkoda pieniędzy, nerwów, czasu, żony itd. Kup porządny używany sprzęt, nawet tańszy, dobrą wkładkę i ciesz się muzyką. ;)
ezop10

Post autor: ezop10 »

Dziękuję za odpowiedź. Szukam używanego sprzętu.
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

Napisz w temacie: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=46&t=539&start=375 (jeżeli na gramofon używany chcesz przeznaczyć do 1000zł).
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Ten Bernard, to może szału nie ma, ale taki ostatni to też nie jest. Denon wyraźnie lepiej nie zagra, może gorzej. Kup za parę groszy nową igłę, i spróbuj go uruchomić. Zobaczysz, czy Ci się to w ogóle podoba. Potem możesz zaopatrzyć się w lepszą wkładkę, którą ewentualnie później przełożysz do drugiego gramofonu. A za 1000 PLN na sam używany gramofon, to naprawdę można poszaleć.
ODPOWIEDZ