Robertson pisze:
Darowałem sobie audiofilskie "kolce' i "tłumiki drgań" po 100-120 zł. szt. Zastosowałem pod granit taśmę akustyczną jednostronnie przylepną grubości 5mm.A pod nogi 6mm podkładki z mikrogumy.
Pare lat temu byłem na targach elektroniki wszelakiej IFA. Zobaczyłem tam fajny stolik, potem na kolejnych targach już w kraju zobaczyłem kolejny ciekawy i wtedy postanowiłem wykonać coś podobnego łącząc pozytywne rozwiązania w jedną całość. Miał być ciężki i stabilny jednak w miarę mobilny, z regulacją wysokości półek, z możliwością rozbudowy o kolejne podstawy pod sprzęt oraz co bardzo ważne w kontekście używania gramofonu poziomowania półek za pomocą regulowanych kolcy. Podstawa pod stolik to dwie duże płyty granitowe z przekładką z mikrogumy. Na tej podstawie stoją cztery regulowane nogi z mocowaniami na chromowane metalowe rury tak przycięte aby zapewnić odpowiednią odległość półek. Podstawą dla półek są krzyżaki z litego drewna w kształcie litery X. Na tych krzyżakach spoczywają konglomeraty marmurowe pod które można w każdej chwili zamocować regulowane kolce lub absorbery z sorbotanu, mikrogumy, filcu czy co komu przyjdzie do głowy. Całość jest skręcona wewnątrz rur, więc od góry niezbędna staje się maskownica nakładana na kawałki rur.
Wszystkie elementy metalowe potrzebne do tej konstrukcji można kupić w internetowym sklepie "akcesoria meblowe" z działu kuchenna zabudowa relingowa. Części metalowe dostosuje ślusarz, krzyżaki wykona stolarz, kamień przytnie i wygładzi kamieniarz. Do tego stolika posiadam jeszcze jeden krzyżak i kilka różnej długości rur więc mogę w każdej chwili zmienić układ stolika dostosowując do aktualnie używanego sprzętu audio. Całość waży ok. 130 kg. jednak rozłożony na części daje się w miarę łatwo transportować.
Stolik sprawdził się już wielokrotnie w różnych układach, a za najważniejsze uważam regulacje poziomu podstawy dla gramofonu, dlatego dziwi mnie rezygnacja Robertsona z tego rozwiązania. Poza tym jego stolik jest naprawdę dobry, przyjemnie kontrastując z uginającymi się regało-półkami czasami prezentowanymi przy okazji pokazu sprzętu audio w tym wątku.