Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Stasiw

Gramofon do 300 zł

Post autor: Stasiw »

Tylko ja nie posiadam nawet elementarnej wiedzy na ten temat, z drugiej strony nie chcę kupić byle czego na szybko, dlatego liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów :) à propos tego modelu Garrarda to oryginalna obudowa to chyba nie ta cała szafka? :)
Awatar użytkownika
tollo

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: tollo »

Stasiw pisze:à propos tego modelu Garrarda to oryginalna obudowa to chyba nie ta cała szafka? :)
Ten gramofon był wkładany w różne plinty, tutaj akurat ktoś jeszcze to w szafkę zapakował (nie wiem czy tak wychodził w jakiejś serii). To dobry gramofon jak na ten budżet. Dłubanie w nim jak sprawny jest cały mechanizm ogranicza się do 10 kabelków na krzyż. Jakby się coś zepsuło to jakiś "fachman audio" nie powinien mieć żadnych problemów - chociaż to samemu można zrobić. Przedzwoń do sprzedającego i poproś o sprawdzenie całego gramofonu.
Stasiw

Gramofon do 300 zł

O co dokładnie mam zapytać, rozumiem, że da się go z tej szafki wyjąć bo w grę wchodziłaby przesyłka. Dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
tollo

Gramofon do 300 zł

On nie jest przymocowany do tej szafki. Zapytaj o takie podstawy:
- Czy zmiana prędkości działa. Zmienia się ją przełącznikiem, po prawej - góra dół. 33,45,78
- Czy przełącznik po włączeniu "AUTO" przenosi automatycznie ramie nad płytę (oczywiście ramie należy odblokować)
- Czy winda opuszcza wolno ramie
- Czy ramie wraca samo po zakończeniu płyty.
- Czy jest dźwięk po podłączeniu go do wzmacniacza. Jak właściciel nie ma wejścia PHONO, niech podłączy pod AUX i zrobi troszkę głośniej - tutaj zależy by był jakiś dźwięk - wtedy działa.
- Jaka wkładka jest w gramofonie - jest na niej napisane.
- Czy jest pokrywa, bo może jej nie było w tej szafce, zapodziała się, nie było jej.
- Czy posiada krótki szpindel (bo na zdjęciu jest ten długi do zmieniarki). Niby nie jest to problem ale warto mieć dwa.
- Jaka jest wtyczka? DIN5/RCA. Chociaż to już bardziej jako wiadomość by wiedzieć co się spodziewać. Wymiana trwa kilka minut.

Jak mi/komuś przyjdzie jeszcze jakieś pytanie do głowy to dodam/proszę tą osobę o uzupełnienie. :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Post autor: Wojtek »

tollo:
Naprawdę chcesz polecić komuś kto na starcie mówi że nie ma zielonego pojęcia w temacie, gramofon do dłubania? Zastanów się.
Boję się że znowu wyjdzie z tego coś w stylu Twojego założenia, że każdy ma miernik w domu ;)

Stasiw:
Z tego co wymieniłeś wcześniej to najpewniejszy byłby chyba ten Rising TH-6000 albo Technics (jest na wkładki T4P, poczytaj o nich w dziale wkładkowym).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tollo

Re: Gramofon do 300 zł

Wojtek pisze:tollo:
Naprawdę chcesz polecić komuś kto na starcie mówi że nie ma zielonego pojęcia w temacie, gramofon do dłubania? Zastanów się.
Jeżeli sprzedawca odpowie pozytywnie na każde pytanie to jakie tam dłubanie? Nałożyć smar w 2 miejscach jeżeli w ogóle będzie potrzeba. Jeżeli jednak z gramofonem są problemy to nie ma co go brać, to jest oczywiste.
Awatar użytkownika
Winters

Gramofon do 300 zł

Post autor: Winters »

tollo pisze:- Czy jest dźwięk po podłączeniu go do wzmacniacza. Jak właściciel nie ma wejścia PHONO, niech podłączy pod AUX i zrobi troszkę głośniej - tutaj zależy by był jakiś dźwięk - wtedy działa.
Przecież tam jest wkładka piezo.

Moim zdaniem ten Garrard to nie jest dobry pomysł na początek. Tam może być duuużo roboty i to nie będzie posmarowanie w dwóch miejscach. Autoslimowa automatyka często cierpi przez zapieczony na amen smar. W skrajnych przypadkach pomoże tylko długotrwałe moczenie w nafcie/benzynie.
DIOMEDES KATO
Stasiw

Gramofon do 300 zł

Ok tego Garrarda skreślam bo dzwoniłem to sprzedawca był mało konkretny i nie potrafił odpowiedzieć na moje pytania. Czy z tych linków powyżej jest coś godnego uwagi?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Post autor: Wojtek »

Chyba tylko Dual jest tu najkonkretniejszy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Stasiw

Gramofon do 300 zł

Ok dzięki a z tych dwóch który lepszy: Ten dual co wyżej czy ten http://allegro.pl/porzadny-gramofon-th- ... 13644.html ?
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Gramofon do 300 zł

Post autor: vinylpiotrek »

http://allegro.pl/gramofon-bsr-mcdonald ... 74525.html
Jeśłi nie podskoczy za bardzo to tez warty rozważenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
Winters

Gramofon do 300 zł

Post autor: Winters »

Stasiw pisze:Ok dzięki a z tych dwóch który lepszy
Ten to może być dla początkującego best buy w tym momencie:

http://allegro.pl/philips-312-rarytas-g ... 49411.html
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
tollo

Gramofon do 300 zł

Philips świetna opcja. Tylko jak ktoś daje nacisk 4g ponad na tą igłę to to "Wkładka: Philips 400 (igła używana, sprawna)" trzeba włożyć między bajki.
Awatar użytkownika
threaz

Gramofon do 300 zł

Post autor: threaz »

A ja wciąż czekam na swojego Telefunkena W250, sprzedawca skontaktował się ze mną i powiedział, że przy sprawdzaniu sprzętu wystpił jeszcze jakiś problem ze zbyt późnym podnoszeniem ramienia i oddał go do serwisu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Solidny sprzedawca, ciagle jesteśmy w kontakcie :)
ODPOWIEDZ