Preamp gramofonowy DIY
-
Preamp gramofonowy DIY
Chciałbym zmienić mojego preampa vivanco na lepszy. Z tego co wyczytałem na forum to jest dziura na polskim rynku i albo kupimy "szajs" za ok 100 zł i słyszymy, że gramofon gra, albo musimy wydać większą dużo kasę żeby naprawdę słyszeć co nasz gramofon potrafi. Widziałem również, że część z Was poprostu sama robi preamy. Niestety nie mam takich zdolności i stąd też ten temat. Może znalazła by się osoba lub osoby które wykonują taki sprzęt na zamówienie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Preamp własnej roboty
Pozwoliłem sobie przenazwać wątek i przenieść go do giełdy.
Nie wiem czy jakiś forumowicz rzeźbi na zamówienie tanie przedwzmacniacze, a jeśli jednak masz grubą kasę to kup Nudę, jednakże na tym etapie przygody mógłby to być jednak przerost formy nad treścią (względem reszty systemu).
Generalnie rzecz biorąc to dobrą opcją z perspektywy cena/jakość jest zakup starszego wzmacniacza zintegrowanego (bądź rozbudowanego przedwzmacniacza). Kiedyś bardziej przykładano się do jakości zintegrowanych przedwzmacniaczy gramofonowych, gdyż było to główne źródło odsłuchowe dla melomanów.
Ale tak jest ze wszystkim stary. Możesz kupić wkładkę za 100 złotych i wkładkę za 1000 złotych i jakiś audiofil Ci powie, że to pierwsze "tylko gra", a dopiero to drugie wyciąga esencję z winyla. Problem w tym, że ta cała zabawa nie jest taka czarno-biała jakbyśmy tego chcieli.mody pisze:albo musimy wydać większą dużo kasę żeby naprawdę słyszeć co nasz gramofon potrafi.
Nie wiem czy jakiś forumowicz rzeźbi na zamówienie tanie przedwzmacniacze, a jeśli jednak masz grubą kasę to kup Nudę, jednakże na tym etapie przygody mógłby to być jednak przerost formy nad treścią (względem reszty systemu).
Generalnie rzecz biorąc to dobrą opcją z perspektywy cena/jakość jest zakup starszego wzmacniacza zintegrowanego (bądź rozbudowanego przedwzmacniacza). Kiedyś bardziej przykładano się do jakości zintegrowanych przedwzmacniaczy gramofonowych, gdyż było to główne źródło odsłuchowe dla melomanów.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylpiotrek
Preamp gramofonowy DIY
Ew można rozważyć zakup uszkodzonego wzmaciacza, tylko taki model z którego sekcja phono i zasilacz są łatwe do wymontowania (stanowią osobne moduły).

-
Preamp gramofonowy DIY
Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale czy w momencie kiedy posiadam amplituner potrzebuję kupować wzmacniacz? Z tego co mi się wydawało to preamp jest wystarczający.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Preamp gramofonowy DIY
Masz amplituner, ale bez wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego. Kiedyś były wbudowane.
Można też kupić starszy przedwzmacniacz wysokiej klasy.
To miałem na myśli.
Dzisiaj winyl to nisza więc nowy sprzęt winylowy (tak gramofony jak i dobre przedwzmacniacze) jest po prostu drogi w porównaniu z tym co można dostać na rynku wtórnym.
Można też kupić starszy przedwzmacniacz wysokiej klasy.
To miałem na myśli.
Dzisiaj winyl to nisza więc nowy sprzęt winylowy (tak gramofony jak i dobre przedwzmacniacze) jest po prostu drogi w porównaniu z tym co można dostać na rynku wtórnym.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Preamp gramofonowy DIY
Jakaś pomoc? Będę wdzięczny. Chodzi mi o modele i ewentualne miejsce gdzie taki sprzęt można zakupić.Wojtek pisze:Można też kupić starszy przedwzmacniacz wysokiej klasy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Preamp gramofonowy DIY
Lokalne zakupy możesz sobie raczej wybić z głowy. Jedynie oferty online.mody pisze:Chodzi mi o modele i ewentualne miejsce gdzie taki sprzęt można zakupić.
Podawanie suchych modeli też nie ma sensu, bo było tego multum.
Przykład - Hitachi HCA-7500
http://allegro.pl/hitachi-hca-7500mkii-i4010388113.html
Nie chcę się rozwodzić dalej bo po pierwsze nie jesteśmy w dziale zakupowym, a po drugie nie mam pojęcia jaki byś miał budżet na ten cel.
Może jeszcze ktoś się zgłosi z ofertą zrobienia przedwzmacniacza lepszego jakościowo od Vivanco czy Monacora, ale z tego co widzę to nie rozważasz wszystkich możliwych opcji

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Preamp gramofonowy DIY
Szukam czegoś do 300 pln (na więcej żona nie pozwoli), a o opinie proszę, gdyż ze względu na moją niewiedzę ciężko jest mi wogóle cokolwiek określić.
Może opis sprzętu byłby pomocny:
Amplituner Denon AVR 1706
Gramofon Denon DP 23 F
Kolumny JBL E30
Może opis sprzętu byłby pomocny:
Amplituner Denon AVR 1706
Gramofon Denon DP 23 F
Kolumny JBL E30
-
Preamp gramofonowy DIY
Nie wiem czy uzywasz kina domowego czy tylko stereo. Możesz rozważyć sprzedanie Denona zwiekszając budżet i kupno zintegrowanego wzmacniacza bardziej "vintage" z preampem. Trzeba jednak pamietac, że kupno uzywanego sprzętu a zwłaszcza z allegro od handlarza często generuje dodatkowe nakłady, bo cos szwankuje.
Np cos takiego:
http://allegro.pl/piekny-klasyk-wzmacni ... 56919.html
Cezi
Np cos takiego:
http://allegro.pl/piekny-klasyk-wzmacni ... 56919.html
Cezi
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Preamp gramofonowy DIY
Wszystko jest dla ludzi i można pójść w różne drogi z tym, ale skoro to początek drogi to nie wiem czy warto zbyt mocno świrować z małym budżetem
Dorwij Pan Art DJ Pre II do tego Denona i po temacie, a jeśli chcesz kombinować już nie z DIY to zapraszam do działu zakupowego wzmacniaczy, to będziemy się rozglądali.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-