Jakie kolumny do 300 zł?
-
Jakie kolumny do 300zł?
Kwestia przelutowania.Zabawa na 10 minut. Tylko uwaga,waga jednej to 18kg
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakie kolumny do 300zł?
Jak dla mnie to każdy z tych 3 wymienionych przeze mnie może być tutaj najlepszym wyborem. Jak Ci się spodobały ATLe to bierz.nikinho1 pisze:Czy będzie to najlepszy wybór z dotąd proponowanych
Szczególnie skoro sam nastawiasz się na to, że w późniejszym czasie będziesz dalej inwestował w sprzęt.
Im więcej sprzętu "przerobisz" tym lepiej dla Ciebie

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- nikinho1
Jakie kolumny do 300zł?
Żaden ze mnie lutownikKwestia przelutowania.Zabawa na 10 minut. Tylko uwaga,waga jednej to 18kg

Wojtku
REALISTIC OPTIMUS - 2B =280zł.
Canton GLE45 . 0613 =305zł.
ATL Hans Deutsch hd 306=330zł.
Kwestia ceny? Jak każdy byłby dobry to chyba nie warto przepłacać? Tyle tylko, że jedyne opinie jakie mogłem poczytać spoza winyla to o tych ATL i one są najpewniejsze. Nie wiem na co się zdecydować.
W przyszłości owszem ale teraz też przydałoby się żeby wybrać najlepsze z możliwychSzczególnie skoro sam nastawiasz się na to, że w późniejszym czasie będziesz dalej inwestował w sprzęt.
Im więcej sprzętu "przerobisz" tym lepiej dla Ciebie
- Rajfal
Re: Jakie kolumny do 300zł?
No własnie niekoniecznie. Może to też być lekko przerwana cewka w głośniku i czasami "chwyta" a czasami nie. W takim wypadku trzeba być naprawdę dobrym w lutowaniu, żeby to zrobićandre pisze:Kwestia przelutowania.Zabawa na 10 minut. Tylko uwaga,waga jednej to 18kg

-
No to cewkę wymienić.Kosztuje dychę. Mam te kolumny i jeśli cena będzie do dwóch stów to warto. To nie jest tonsilowska konstrukcja.Zero efekciarstwa ,bardzo zrównoważone.No i praktycznie niezniszczalne zawieszenie głośników.
- Winters
Jakie kolumny do 300zł?
Licencja Pioneer, czyli uczmy się robić od takich, co sami nie umieją.andre pisze:To nie jest tonsilowska konstrukcja.
Chyba, że chodzi Ci o to, że to nie ma nic wspólnego z Tonsilem - no, głośniki są Tonsila jakby nie patrzeć.
Waga nie jest wyznacznikiem jakości: gierkowski paździoch jest cięższy niż porządna sklejka i nic z tego nie wynika.
Chociaż za maks. 200zł to nie jest to zły wybór.
DIOMEDES KATO
-
Jakie kolumny do 300zł?
No tak ale u mnie się naprawdę niezle spisują lub właściwie spisywały bo mam jeszcze inne kolumny
Tyle ze te które obecnie wykorzystuję i te A40 dzieli taka przepaść technologiczna,cenowa i wiekowa że nie mogę porównywać ale nadal jestem zdania ze do dwóch stówek warto.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakie kolumny do 300zł?
O Cantonach GLE też można trochę poczytać.nikinho1 pisze:Tyle tylko, że jedyne opinie jakie mogłem poczytać spoza winyla to o tych ATL i one są najpewniejsze.
Weź ATL albo Cantony i powinieneś być na początek przygody zadowolony.
Problem w tym, że mamy różne uszy, a kolumny różnie brzmią, dlatego oferowanie komuś "czegoś najlepszego" jest generalnie trudne, w audio.nikinho1 pisze:ale teraz też przydałoby się żeby wybrać najlepsze z możliwych
To nie jest dobre myślenie andre, a przynajmniej nie broni tych starych kolumn w żaden sposóbandre pisze:Tyle ze te które obecnie wykorzystuję i te A40 dzieli taka przepaść technologiczna,cenowa i wiekowa że nie mogę porównywać

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Winters
Jakie kolumny do 300zł?
Ale jakby był na nich znaczek PIONEER to byś polecał?Wojtek pisze:To nie jest dobre myślenie andre, a przynajmniej nie broni tych starych kolumn w żaden sposób

DIOMEDES KATO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakie kolumny do 300zł?
Dlaczego?Winters pisze:Ale jakby był na nich znaczek PIONEER to byś polecał?
Bardziej chodziło mi o to porównanie andre, że "nie da się porównać" starej kolumny z nową, bo nowa używa nowszych technologii, jest droższa i w ogóle super, bo to daje wrażenie jakoby wszystkie dzisiejsze kolumny przebijały starsze konstrukcje, z ww. powodów.
Sam chyba zgodzisz się ze mną, że tak to nie działa, szczególnie w głośnikach

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jakie kolumny do 300zł?
Mnie bardziej chodziło o to ze nie da się porównać moich Fonic A40 które nota bene mają u mnie dożywocie z obecnie wykorzystywanymi RADMORAMI LS30. Miałem kiedyś małe podstawkowe Bose które musiałem sprzedać z braku kasy i te małe Bose to dla mnie niedościgniony wzór tego jaki dzwięk można wyczarować z takich brzydactw, bo wyglądały jakby je pijany stolarz wyrzezbił w ciemnym garażu.
- nikinho1
Jakie kolumny do 300zł?
I poczytam choć już nabyłem ATL'e i obym był zadowolony:)O Cantonach GLE też można trochę poczytać.
Weź ATL albo Cantony i powinieneś być na początek przygody zadowolony.
Dziękuję wszystkim, którzy się wypowiadali za pomoc, propozycje sprzętu, dyskusję, zarówno w tym temacie jak i wzmacniaczowym

Teraz oczekuję tylko na sprzęt i mam nadzieję, że dotrze cały i sprawny, no i że ucho będzie content. W przyszłości jeszcze pomarudzę pewnie

- feelgoodhit
- Gramofon: Technics SL-D202
No i dopłaciłemWojtek pisze:Warto dopłacić do tych Heco PSM 600.

Kolumny mają opcję 4 i 8 omów w zależności od tego jak podepnie się przewody. O mocy mojego Duala wyczytałem tyle, że - 2 x 120 W (Dynamic Power), 2 x 80 W (Continuous Power) 4 ohm, do tego informacja, że znamionowa impedancja kolumn 4 - 16 Ω. Może macie jakieś opinie na temat tego jaką impedancję wybrać dla Heco i czy ma to w ogóle jakiś wymierny wpływ na jakość dźwięku?
Technics SL-D202 + Ortofon 2M RED
CD Technics SL-PG470A
Quadral Odin Phonologue E
NAD 3020i
CD Technics SL-PG470A
NAD 3020i
- Rajfal
Kiedyś się zastanawiałem w jaki sposób producenci robią takie wejścia i jakoś nie mogłem do tego dojść. Jeżeli masz miernik to zmierz rezystancje na tych samych kablach w obu wejściach, jestem ciekaw co pokażęMoże macie jakieś opinie na temat tego jaką impedancję wybrać dla Heco i czy ma to w ogóle jakiś wymierny wpływ na jakość dźwięku?

- feelgoodhit
- Gramofon: Technics SL-D202
Jakie kolumny do 300zł?
Miernika nie posiadam niestety; czyli, mam rozumieć, że różnica to żadnej raczej nie zrobi?
Technics SL-D202 + Ortofon 2M RED
CD Technics SL-PG470A
NAD 3020i
CD Technics SL-PG470A
NAD 3020i