Gramofon programowalny?
-
Gramofon programowalny?
Witam jestem tu nowy i jesli zle zamiescilem temat to przepraszam i prosze mnie nakierowac na wlasciwa droge. A teraz do sedna sprawy jako ze juz pare dni poswiecilem na forum na zbieraniu informacji wyszlo mi ze gramofonem ktory mnie interesuje jest gramofon programowalny. Ten rodzaj gramofonu interesuje mnie najbardziej bo na plytach czesto jest ze utwory ktore mnie interesuja sa gdzies w srodku plyty i nie chce czekac az do niej gramofon "dojdzie". Z informacji ktore przeczytalem funkcje programowania ma gramofon tangencjalny. O ile obustrone czytanie plyt jest opcja w moim przypadku bo nie widze problemu przekladania plyty o tyle programowanie aby odtwarzac dany utwor jest duzym piorytetem. I w tym momecie oczekuje waszej pomocy:
-po pierwsze jakie pieniadze musze wydac na taki gramofon?
-czy jest duza roznica cenowa w gramofonach czytajacych plyte z obu stron?
-prosilbym o podanie modeli na ktorych mialbym skupic swoje poszukiwania?
Gramofon chcialbym podpiac do moich kolumn JBL ktore sa podlaczone do amplitunera onkyo i tutaj jest moje kolejne pytanie czy bede potrzebowal przedwzmacniacza? Jesli tak to jakiego i w jakim przedziale cenowym?
To bedzie moj pierwszy gramofon choc mialem kiedys juz stycznosc z gramofonem bo jakis stary lezy w piwnicy ale brak mu chyba igly i do niego wroce w pozniejszym czasie. Dlaczego programowalny a nie zwykly poniewaz interesuja mnie 2 utowry z calej plytyktorych bede sluchac. Sluchac glownie bede muzyki filmowej i juz zakupilem 2 plyty z allegro ktore bede miec w tym tygodniu.
Z tego co wyczytalem na obecna chwile bardzo chwalone sa gramofony technicsa. Czekam na wasze porady badz sugestie.
-po pierwsze jakie pieniadze musze wydac na taki gramofon?
-czy jest duza roznica cenowa w gramofonach czytajacych plyte z obu stron?
-prosilbym o podanie modeli na ktorych mialbym skupic swoje poszukiwania?
Gramofon chcialbym podpiac do moich kolumn JBL ktore sa podlaczone do amplitunera onkyo i tutaj jest moje kolejne pytanie czy bede potrzebowal przedwzmacniacza? Jesli tak to jakiego i w jakim przedziale cenowym?
To bedzie moj pierwszy gramofon choc mialem kiedys juz stycznosc z gramofonem bo jakis stary lezy w piwnicy ale brak mu chyba igly i do niego wroce w pozniejszym czasie. Dlaczego programowalny a nie zwykly poniewaz interesuja mnie 2 utowry z calej plytyktorych bede sluchac. Sluchac glownie bede muzyki filmowej i juz zakupilem 2 plyty z allegro ktore bede miec w tym tygodniu.
Z tego co wyczytalem na obecna chwile bardzo chwalone sa gramofony technicsa. Czekam na wasze porady badz sugestie.
- Winters
Gramofon programowalny.
makosa5 pisze:Ten rodzaj gramofonu interesuje mnie najbardziej bo na plytach czesto jest ze utwory ktore mnie interesuja sa gdzies w srodku plyty i nie chce czekac az do niej gramofon "dojdzie".
makosa5 pisze:Dlaczego programowalny a nie zwykly poniewaz interesuja mnie 2 utowry z calej plytyktorych bede sluchac.

B
O
R
Z
E
M
U
J
Nie potrzebujesz żadnego programowalnego dziadostwa - podnosisz i opuszczasz ramię tam, gdzie chcesz. Jak numer przeleci to podnosisz jeszcze raz., opuszczasz gdzie chcesz, słuchasz czego chcesz.
A ma wejście "phono"?makosa5 pisze:Gramofon chcialbym podpiac do moich kolumn JBL ktore sa podlaczone do amplitunera onkyo i tutaj jest moje kolejne pytanie czy bede potrzebowal przedwzmacniacza?
Od tego zacznij, bo jak się okaże, że to całkiem nienajgorszy sprzęt to warto go postawić na nogi.makosa5 pisze:choc mialem kiedys juz stycznosc z gramofonem bo jakis stary lezy w piwnicy ale brak mu chyba igly i do niego wroce w pozniejszym czasie
DIOMEDES KATO
- vinylpiotrek
Gramofon programowalny.
NIE MUSISZ CZEKAĆ, W ŻADNYM GRAMOFONIE, PO PROSTU PRZESUWASZ PALUSZKIEM RAMIE NAD ODPOWIEDNIE MIEJSCE PŁYTY I OPUSZCZASZ, PROSTE?makosa5 pisze:Ten rodzaj gramofonu interesuje mnie najbardziej bo na plytach czesto jest ze utwory ktore mnie interesuja sa gdzies w srodku plyty i nie chce czekac az do niej gramofon "dojdzie"
Tylko niektóre modele.makosa5 pisze: Z informacji ktore przeczytalem funkcje programowania ma gramofon tangencjalny.
Podaj model amplitunera lub napisz , czy me wejście phono, nie jesteśmy jasnowidzami.makosa5 pisze:czy bede potrzebowal przedwzmacniacza?
jaki model?makosa5 pisze: bo jakis stary lezy w piwnicy

- Reymont
Gramofon programowalny.
On o niebie, Wy o chlebie...
Napisał wyraźnie, że chce programowalny. To, że Wasze klunkry nie mają tej funkcji nie oznacza, że kolega też nie może jej mieć.

Napisał wyraźnie, że chce programowalny. To, że Wasze klunkry nie mają tej funkcji nie oznacza, że kolega też nie może jej mieć.

- tollo
Gramofon programowalny.
1. Możesz wydać 300zł i 3000zł. Musisz sam zdecydować jakie pieniądze chcesz przeznaczyć. Gramofon sam nie zagra, musisz patrzyć też na resztę sprzętu. Nie ma sensu dawać gramofonu za 3k do kolumn za 300zł.
2. Cena raczej tutaj nie zależy od tego czy gramofon czyta z dwóch stron płytę czy nie.
3. Tutaj link do dyskusji, znajdziesz tam modele programowalne. http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=46 ... ngencjalny
2. Cena raczej tutaj nie zależy od tego czy gramofon czyta z dwóch stron płytę czy nie.
3. Tutaj link do dyskusji, znajdziesz tam modele programowalne. http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=46 ... ngencjalny
-
Re: Gramofon programowalny.
Dzieki wielkie za taki odzew sory ze z takim opoznieniem odpisuje ale urwalo mi neta. Jestem zielony w temacie ale tak jak pisalem bardziej zalezy mi na programowalnym bo w tedy wciskam 2 i gra 2 utwor a w zwyklym musze zapamietac gdzie dany utwor sie zaczyna (chyba ze zle was zrozumialem). Co do ceny to bardziej bym sie sklanial do 300 zl niz do 3 tys. Wiec ze wszystkim chailbym wydac max 3 stowki bo to pierwszy sprzet. Co do amplitunera to onkyo tx-sr 608 a kolumny to jbl studio. Dzieki za link do tematu zaraz z nim sie zapoznam. Jesli macie linki do allegro tablicy z jakimis ciekawymi ofertami bardzo prosze o podeslanie i o podanie na jakie modele sie zdecydowac i ewentualnie plusy i minusy ktore moglby mi pomoc. Jeszcze raz dzieki za odzew i licze na dalsza pomoc.
- Tyrystor
- Gramofon: SL-1410mk2
Gramofon programowalny.
Nie masz w amplitunerze wejścia phono, więc licz się z koniecznością zakupu przedwzmacniacza gramofonowego. Poza tym 300 zł to trochę mało jak na programowalny gramofon. Ale coś tam jest- gdybym mnie z jakiegoś dziwnego powodu zależało na tego typu sprzęcie, wybrałbym to: http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 84609.html
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
- vinylpiotrek
Gramofon programowalny.
Na większości płyt przerwy pomiędzy utworami są zaznaczone prążkami, więc nie musisz pamiętać, tylko kładziesz w pierwszą czy druga przerwe pomiędzy.makosa5 pisze:2 i gra 2 utwor a w zwyklym musze zapamietac gdzie dany utwor sie zaczyna (chyba ze zle was zrozumialem).
Jeśli nie sa oznaczone w ten sposób (na niektórych płytach) to automat też tego nie wykryje.
Zanim zdecydujesz się na gramofon programowalny dobrze żebyś zdawał sobie sprawę z zasadniczych "za i przeciw".
Żeby nie było rozczarowań.

-
Przy takich rozterkach chyba będzie lepiej zostać przy odtwarzaczu CD.makosa5 pisze:programowanie aby odtwarzac dany utwor jest duzym piorytetem.
-
Gramofon programowalny.
Czy jest jakas wielka roznica przy zwyklym gramofonie za 300-400 zl a w tej samej cenie gramofonie programowalnym jesli chodzi o dziek? Dzieki za podeslanie konkretnego medelu wyglada spoko. Jak przedwzmacniacz powinienem zakupic? Chce uslyszec dzwiek analogowy oraz przekonac sie czy to mnie interesuje i to niewielkim kosztem. A ze cenie sobie wygode lzej bedzie mi wcisnac 2 albo 4 na gramofonie zeby gralo niz ustawiac ramie za kazdym razem. Pzzezucenie plyty na druga strone nie jest problemem. Czy Przy takich gramofonach wielkosc plyty odgrywa znaczenie poniewaz planuje sluchac singli. I czy 3 predkosci odtwarzania sa lepsze od 2 ?
Ostatnio zmieniony 23 lut 2014, 20:33 przez makosa5, łącznie zmieniany 1 raz.
- vinylpiotrek
Gramofon programowalny.
W tej cenie można miec naprawdę dobry gramofon tradycyjny, z programowalnym będzie trudno.makosa5 pisze:Czy jest jakas wielka roznica przy zwyklym gramofonie za 300-400 zl a w tej samej cenie gramofonie programowalnym jesli chodzi o dziek?
To powiedz nam co masz w piwnicy na początek.makosa5 pisze:Chce uslyszec dzwiek analogowy oraz przekonac sie czy to mnie interesuje i to niewielkim kosztem.
A co ma amplituner do tego?makosa5 pisze:Czy Przy takich ampliunerach wielkosc plyty odgrywa znaczenie poniewaz planuje sluchac singli.
Prędkość 78 obrotów jest do starych płyt z lat 20-40 ew niektórych z lat 50, praktycznie dość trudno dostępnych.makosa5 pisze: I czy 3 predkosci odtwarzania sa lepsze od 2 ?

-
Wkradl sie blad chodzilo mi o gramofon nie o apmlituner. Co do predkosci az tak stare plyty mnie nie interesuja wiec 2 predkosci mi starcza.
- vinylpiotrek
Gramofon programowalny.
7" powinny wszystkie odtwarzac, natomiast 10" nie jestem pewien,
Warto poczytać.
Warto poczytać.

-
Gdzie zasiegnac na ten temat wiedzy?(w ktorym temacie jesli jest na forum)vinylpiotrek pisze:7" powinny wszystkie odtwarzac, natomiast 10" nie jestem pewien,
Warto poczytać.
http://allegro.pl/onkyo-cp-1046f-quartz ... 46926.html
Znalazlem powyzszy gramofon i jest w nim funkcja zmiany utowru ale nie widze przyciskow od 1 do 8 wiec na czym to polega?
- Mr. Moonlight
Gramofon programowalny.
W takim razie po co ci gramofon programowalnymakosa5 pisze: poniewaz planuje sluchac singli.

“Life is what happens to you while you’re busy making other plans.”
― John Lennon
― John Lennon