Ustawiałem go kiedyś jako początkujący i naprawdę nie było źle. Jak się chce to się wszystkiego nauczy. Gramofon za to bardzo przyjemny, możliwość rozbudowy, "design" chyba będzie odpowiedni. Dobry model Thorensa, nie jest to 320, ale wtedy by była inna cena.krolix pisze:Nigdy nie poleciłbym początkującemu tego Thorensa.
Gramofon do 1500 zł
- tollo
Re: Gramofon do 1500 zł
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Gramofon do 1500 zł
można kupić fajnego Thorensa
http://allegro.pl/super-rarytas-gramofo ... 46743.html
jest bez zasilacza i wkładka trochę słaba ale cena dobra.
zasilacz w Wamacie +przesyłka ok 100zł
zostaje na 400 na wkładkę
http://allegro.pl/super-rarytas-gramofo ... 46743.html
jest bez zasilacza i wkładka trochę słaba ale cena dobra.
zasilacz w Wamacie +przesyłka ok 100zł
zostaje na 400 na wkładkę
-
- krolix
Ustawianie Thorensa może jednak sprawić trudności. Ponadto jest to model dość podatny na uszkodzenia a nie życzyłbym początkującemu zetknięcia z wadliwym zawieszeniem czy pękniętym elementem ramienia (w ramionach Thorensa z tamtego okresu zdarza się to nierzadko o czym była mowa np. na vinylengine.) W przeciwieństwie do takiego Technicsa 12x0, który jest praktycznie pancerny jeśli nie zetknął się z jakims naprawdę szalonym didżejem.tollo pisze:Ustawiałem go kiedyś jako początkujący i naprawdę nie było źle. Jak się chce to się wszystkiego nauczy. Gramofon za to bardzo przyjemny, możliwość rozbudowy, "design" chyba będzie odpowiedni. Dobry model Thorensa, nie jest to 320, ale wtedy by była inna cena.krolix pisze:Nigdy nie poleciłbym początkującemu tego Thorensa.

-
Gramofon do 1500 zł
jeszcze nie widziałem Technicsa 12x0 za 1500zł w dobrym stanie. Pancerny no może
części można dostać do wszystkiego. roboty tyle samo co przy każdym innym gramofonie.
Jaszcze kilka miesięcy do tyłu można było coś trafić nie do roboty i w cenach dla ludzi.

części można dostać do wszystkiego. roboty tyle samo co przy każdym innym gramofonie.
Jaszcze kilka miesięcy do tyłu można było coś trafić nie do roboty i w cenach dla ludzi.

- tollo
"Szalonym didżejem"? Pomimo swojej pancerności niejeden silnik padł przez DJ. Nie było to rzadkością, ale zaliczmy to do kosztów eksploatacyjnych.krolix pisze:W przeciwieństwie do takiego Technicsa 12x0, który jest praktycznie pancerny jeśli nie zetknął się z jakims naprawdę szalonym didżejem.

-
w tej cenie warto tym sie zainteresowac?zasilacz jakis konkretny musialbym zakupic?jaka ewentualnie igla i wkladka do tego? to w ogole dobry gramofon jest? w sensie czy np za 2 lata nie bedzie dla mnie "za slaby"? on manualny jest?na zdjeciach wyglada ze jest w dobrym stanieJa bym zainteresował się Thorensem TD 318. np. http://allegro.pl/super-rarytas-gramofo ... 46743.html
Pozostałe pieniądze możesz spożytkować na inny wzmacniacz albo z czasem dokupić SME 3009.
-
Gramofon do 1500 zł
Zasilacz do Thorensa to mały transformatorek z bezpiecznikiem. Nie ma mostka(prostownika). Ok 16V i min 0.5A
Na początek do uruchomienia wystarczy ten Ortofon zamontowany na ramieniu.
Jak zachorujesz na chorobę winylową to każdy gramofon jest słabszy od kolejnego którego upatrzysz, posłuchasz itd.(jedyny hamulec to kasa lub brak wyobraźni)
Na początek do uruchomienia wystarczy ten Ortofon zamontowany na ramieniu.
Jak zachorujesz na chorobę winylową to każdy gramofon jest słabszy od kolejnego którego upatrzysz, posłuchasz itd.(jedyny hamulec to kasa lub brak wyobraźni)

-
Kupiłem właśnie tego thorensa:) a jak z wkładka muszę kupować? Poczytałem o tych thorensach i ludzie chwała:) czy może ktoś podać mi jeszcze linka do zasilacza z Allegro pasującego do tego gramofonu oraz przedwzmacniacz którym warto sie zainteresować:) mam nadzieje ze przy tym gramofonie moja przygoda z gramofonem zacznie sie szczęśliwie 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 1500 zł
Oj przesadzaszMISSE pisze:części można dostać do wszystkiego. roboty tyle samo co przy każdym innym gramofonie.

Thorens to dobry gramofon, ale jako drugi, a nie jako pierwszy, dla żółtodzioba (bez urazy).
Jednakże skoro już jest po ptakach to trzeba będzie przeboleć.
MISSE napisał, że Ortofon, który już wisi na ramieniu, wystarczy. Później/kiedyś będziesz sobie ją mógł wymienić.pagong pisze:a jak z wkładka muszę kupować?
Kup sobie Art DJ Pre II i będziesz miał z głowy. Tylko nie pytaj zaraz "a co innego?" bo jednak znajdujemy się w dziale gramofonowym.pagong pisze:oraz przedwzmacniacz którym warto sie zainteresować:)
O przedwzmacniaczach możesz sobie poczytać w odpowiednim dziale.
Jeśli jesteś cierpliwy, a sprzęt dość sprawny to będzie OK.pagong pisze:mam nadzieje ze przy tym gramofonie moja przygoda z gramofonem zacznie sie szczęśliwie
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziękuje za pomoc:) mam nadzieje ze jakoś dam radę to obsługiwać:d jakby coś będę jeszcze pytał a zasilacz bezproblemowo na Allegro dostanę?
-
Mnie tylko zastanawia dlaczego sprzedawca sprzedał gramofon bez zasilacza, skoro na zdjęciach widać, że gramofon pracuje - czyli zasilacz jest.
- tollo
Tak.pagong pisze:a zasilacz bezproblemowo na Allegro dostanę?
Jeżeli gramofon jest zgodny z opisem, przyjdzie w stanie takim jaki opisał go sprzedawca to jest to dobry zakup. Posłuchasz czy obecna tam wkładka (nic super to nie jest) Ci odpowiada. Jeżeli będziesz chciał, posiedzisz to ustawisz gramofon i będziesz zadowolony. Jakbyś nie był w stanie to o pomoc zawsze można prosić o kogoś kto mieszka w okolicy i zadeklaruje pomoc - to jednak ostateczność bo nie widzę jednak problemów jeżeli gramofon jest tak jak opisano - w bardzo dobrym stanie.
Może ma drugiego Thorensa, podłączył zasilacz uniwersalny (którego używa do sprawdzania sprzętu). Wiele możliwości. Można dopytać o to mailem. Może odsprzeda?

- Winters
-
Gramofon do 1500 zł
napsialem do sprzedawcy zobacze co odpowie:) zaraz popatrze te zasilacze na allegro i przedwzmacniacze