Gramofon do 700 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Gramofon do 700 zł

Post autor: MISSE »

Nowa wkładka jak ma grać to 60EUR to trochę mało. Koszyczek koszyczkowi nierówny jeden kosztuje 20zł inny 200EUR ale sens inwestycji to twój wybór. 4 kabelki łączące wkładkę z koszyczkiem mają tylko ok 3cm a kosztują od 20zł do 200zł itd.

AT 13 zagra jak nowa wkładka za 300-500zł a igłę możesz kupić taniutką (Wamat) albo drogą w JICO lub oryginał u Thakkera, a z dobrą igłą na pewno zagra super. Jeśli to twój pierwszy gramofon to wersja min AT 95, Ortofon OM5 (nowe) + koszyczek całość ok 150zł. Nastepny krok to już wydatek min 500zł.
Jak ma być tanio i z klasą( ale nie nowe) to Shure M75, M91, drożej AT 13, Shure M95, M97 itd.

Dużo zależy od twojego gustu, płytoteki i KASSSSSSSSSSSSSSSY :twisted:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 700 zł

Post autor: Wojtek »

Loku:
W tych 60 euro to i tak płacisz bardziej za wkładkę niż za headshell. Jak chcesz kombinować to zapytaj się ile by chciał za samą wkładkę :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
kielek

Gramofon do 700 zł

Post autor: kielek »

Mam na sprzedaż taką wkładkę z igłą od Thakkera(twierdził,że to od Jico) która ma autentyczne kilkanaście godzin grania za 150 zł ,kupujesz do tego headshell od Wamata za 30zł i prawie 20 euro masz w kieszeni ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 700 zł

Reymont pisze:aha.. i zapytałbym czy armlift ma (lub miał) jakieś problems. To dosyć istotne.
W opisie jest podane, że winda jest "naprawiona" i nie sprawia problemów.
Ogółem sprzęt po konserwacji ponoć.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Reymont

Re: Gramofon do 700 zł

Post autor: Reymont »

No właśnie... Tam często psuje się to:
Obrazek
Zapytaj sprzedawcę czy właśnie ten plastikowy element był problemem a jeśli tak to w jaki sposób usterka została naprawiona. Poprzez sklejenie czy wymianę na nowy lub zamiennik? Jeśli "naprawił" na klej to odpuść zakup.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 700 zł

Swoją drogą, teraz zauważyłem że ten headshell z aukcji jest do wkładek Technicsa (EPC-207 itp.), z pojedynczym centralnym otworem na śrubę mocującą. Wkładka AT wisi na tym dzięki adapterowi/blaszcze, co widać na jednym ze zdjęć.
Z tego względu, sam headshell może być nieco więcej wart, bo jest specyficzny (nowych takich już nie produkują).

Jednakże żeby nie zawracać sobie głowy można równie dobrze dokupić headshell i wkładkę w kraju, jak już wspomniano.
Wsparcie finansowe forum
Loku

Post autor: Loku »

Niestety, kwota do jakiej licytowano na wspomnianej przeze mnie aukcji przekroczyła moje zasoby finansowe :( Na ebayu znalazłem kolejny egzemplarz modelu SL-1410 MK2 http://www.ebay.de/itm/absolute-High-En ... 2334a79a40 O ile dobrze rozumiem opis aukcji to zepsuty w nim jest wyciąg ramienia, ale można go używać w sposób manualny. Da się w jakiś sposób naprawić te usterke czy lepiej darować sobie ten gramofon?
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

Niby można używać jak manual, ale nie do końca ;) tzn ramię trzeba opuszczać na płytę ręcznie i tak samo je podnosić. Jeśli ktoś ma wyczucie i wprawę to OK. Naprawa powinna polegać na dosztukowaniu (od biedy jakimś sprytnym sklejeniu) elementu, którego zdjęcie wkleiłem. Nie jest to proste!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 700 zł

Loku pisze:Niestety, kwota do jakiej licytowano na wspomnianej przeze mnie aukcji przekroczyła moje zasoby finansowe :(
Jeśli 240 euro za taki egzemplarz już przekracza limity to ja nie wiem czy warto Tobie dalej polować za tym samym :)
Z drugiej strony, nawet 200 euro wykracza poza budżet wątku (nie licząc nawet wysyłki z zagranicy) więc... po co to w ogóle rozważamy tutaj? ;)
Loku pisze:O ile dobrze rozumiem opis aukcji to zepsuty w nim jest wyciąg ramienia
Ma zepsutą windę. Już wcześniej w tym wątku było wspomniane, że jest to popularny feler w tym modelu.
Loku pisze:Da się w jakiś sposób naprawić te usterke
Jak wymienisz wspomniany element to naprawisz usterkę. Problem leży w znalezieniu/zrobieniu/naprawieniu tej części.
Loku pisze:czy lepiej darować sobie ten gramofon?
Jeśli nie chcesz mieć pełnego manuala bez windy to możesz sobie darować.

Na szczęście są też inne gramofony (nie tylko Technicsy).
Wsparcie finansowe forum
Loku

Jakoś tak ubzdurało mi się, że musi być Technics ;) Pewnie nie jest to słuszne podejście no ale co poradzić.... :D Tyrystor polecił mi kilka innych modeli ale niestety jak już jakiś trafi na aukcji to albo nie na chodzie, albo poobijany albo bez pokrywy. Chyba muszę się w cierpliwość uzbroić i polować dalej. :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 700 zł

Technicsy to nie tylko SL-1xx0, ale to już od Ciebie zależy co Ty tak właściwie chcesz.
Jak chce się mieć zadbanego i sprawnego SL-1xx0 mk2 to trzeba niestety zaoszczędzić nieco więcej kasy albo mieć szczęście w polowaniu na okazje.
Wsparcie finansowe forum
Loku

Gramofon do 700 zł

Tak wiem, że to nie tylko ta wysoka - o ile się nie myle najwyższa półka ;) Może mógłbyś zaproponować jakieś inne modele oprócz tych podanych już wcześniej czyli: SL-Q2/Q3, SL-Q33, SL-5300/5200, SL_Q303/Q202. Zawsze to lepiej mieć większe pole manewru przy wyborze. :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 700 zł

Szczerze mówiąc to wolę patrzeć na to co jest dostępne zamiast tworzyć jakieś listy.
Jak zastąpisz Q literką D (albo B) to też trafisz na dobre gramofony.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
PanDemonium

Gramofon do 700 zł

Post autor: PanDemonium »

Na wstępie chciałem docenić multum przydatnych informacji znalezionych na tym forum. Okazało się, że dobór odpowiedniego sprzętu do odsłuchu czarnych krążków jest bardziej skomplikowany niż mogłoby się to na pierwszy rzut 'ucha' (osoby dopiero zgłębiającej tą wiedzę) wydawać. Sprecyzuję swoje poglądy: typ - półautomat/automat; napęd - dd, pasek; obudowa - drewno/drewno/standard; muzyka - rock, blues, reagge. Rodzaj wkładki jest kwestią do przeskoczenia. Ale dość już o pierdołach, przejdźmy do sedna.

Wybór padł na machiny z różnych półek:

http://allegro.pl/gramofon-sony-ps-515- ... 46776.html - (dokupienie nowej wkładki)
http://allegro.pl/dual-cs-455-1-audiofi ... 24513.html - (białe kruki zawsze przykuwały moją uwagę)
http://allegro.pl/hi-end-dual-cs-701-st ... source=mlt - (drewno) !
http://allegro.pl/cec-5200-gwarancja-i- ... 61635.html - (odpowiedni typ, napęd, ramię, wkładka 1/2')
http://allegro.pl/technics-sl-qd33-gram ... 91769.html - (bez technicsa to żadna lista)
http://allegro.pl/gramofon-dual-1209-vi ... 75003.html - (drewno)
http://allegro.pl/gramofon-garrard-dd13 ... 08493.html - (na koniec klasyk)

Zaznaczę jeszcze, że najważniejszy jest przede wszystkim dźwięk (czystość, barwa, tony). Który z tych najbardziej zaspokoi ucho? Liczę, że Wy mi w tym pomożecie.
Try this :violence-duel:
zbyszek1982

Gramofon do 700 zł

Post autor: zbyszek1982 »

PanDemonium pisze:(białe kruki zawsze przykuwały moją uwagę)

Ten to raczej z tych czarnych. Za pół tej ceny można ew. rozważyć zakup.
PanDemonium pisze:(na koniec klasyk)

To, że ma znaczek Garrard nie robi z niego od razu klasyka.

Dual 701 nawet fajny, ale wciąż za drogo.

Dual 1209 całkiem fajny choć mógłby być trochę tańszy, Cec też ujdzie.
ODPOWIEDZ