Jak przechowywać płyty?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak przechowywać płyty?
To ty chcesz po jednym albumie na przegródkę trzymać? Strata miejsca moim zdaniem. Po 10 albumów, to już bym bardziej zrozumiał.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
Jak przechowywać płyty?
wiesz... ja jestem na razie otwarty na sugestie ;p na razie mam jakieś 25 albumów 12" :3 jeszcze nie do końca wiem jak te przegródki zrobię
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- vinylpervert
- Kontakt:
Re: Jak przechowywać płyty?
Pisze tu pierwszy raz , czytam te wątki o płytach, niektóre są ciekawe
inne zabawne
. Co do półki i przegródek to wal co 30cm po 100 płytek ci elegancko wchodzi i w pionie stoją nie wyginają się. MDF 12mm to dobry materiał i neutralny nie wygnie ci się , nie wejdzie ci w reakcje, dąb zapomnij o tym i żadnego malowania, szafka ma być praktyczna i robisz ja na płytki a nie dla szafki, to kolekcja płyt ma robić wrażenie na ludziach i cieszyć twoje oko a nie szafka. Ja swoja zrobiłem z 4 płyt 2500mm na 1250mm , od podłogi do sufitu i działa. Nic się nie wygina, po roku kolejna i teraz przymierzam się do 3 szafki. Wielkość dopasuje do wielkości kolekcji + miejsce na kilka kolejnych lat. To tyle na temat szafek na płyty. Co do wyginania płytek na słońcu to wystarczy jeden dobry dzień i gna się w banan, bez względu czy są w kartonowym czy plastikowym opakowaniu/koszulce, sprawdzałem. Wszyscy wiemy z czego wiekszość vinyli powstaje. Z PVC - poly(vinyl chloride) który w tem. po wyżej 25 °C zaczyna ulegać zniekształceniu. Fajnie by było gdyby ktoś zaczął robić vinyle z "materiałów z pamięcią kształtu" taka płytka po wygięciu powracała by do oryginalnego kształtu. haha ... 

Zapraszam do sklepu z używanymi winylami http://www.vinylpervert.pl
W sklepie od ręki mamy 1500 tytułów. Na stanie ponad 30000 płyt.
pozdrawiam,
VinylPervert
W sklepie od ręki mamy 1500 tytułów. Na stanie ponad 30000 płyt.
pozdrawiam,
VinylPervert
- Sindsoron
- Kontakt:
Jak przechowywać płyty?
ja myślę że raczej jak już zrobie większe przegródki to takie na jakieś 5-10 albumów... a szafka ma też ładnie wyglądać :3 co do materiału... nie wiem czy na 100% dąb, ale jestem pewien że użyję normalnego drewna, a nie jakiejś płyty :3
Collection
-
Czołem Panie Wojtek!Wojtek pisze:Wyjątkiem jest taki jeden rzadki album 3LP. Mógłbym trzymać koperty z płytami w okładce, ale jakoś tego nie robię, nie wiem nawet czemu. Może z wygody?
Całość przechowywana jest w oryginalnym foliowym "worku"
Uszanowanie dla Wszystkich!
od pary minut jestem zarejestrowany!
Ponieważ naszła mnie wielka ochota na słuchanie swoich starych winyli i pomału uruchamiam stare "granie gramofonowe" to śledzę fora "w tematach"; igła ,wkładka, brumi- nie brumi , jak traktować stare winyle, etc, etc...
Do tej pory leżały (stały) sobie moje czarne LP (jedne w folii inne w papierze)... A póki leżały, to leżaly... ( krótko; nie cackałem się; -"stan nieużywania")
Czytając wypowiedzi na temat "traktowania" zacząłem poważnie myśleć nad tym jak należy obchodzić się z nimi-
Teraz myślę, że każde wyjęcie z koperty to kolejna ryska...
Zaintrygował mnie Wojtek' "Wyjątkiem jest taki jeden rzadki album 3LP."
Gra teraz "Sandinista" the Clash ( była to płyta dobrze katowana w latach 80-tych- Jeden krążek w folii, inny w papierze... po pożyczkach )- i jest to jedyny album 3LP w jednej kopercie jaki znam i mam (inne były pakowane w rozkładane okładki). Muszę dodać, że to "wpieprzenie" 3LP w jedną koperte zawsze wydawało mi się niedobrym pomysłem! ale punkowym!
Pozdrawiam
ŁN
PS
Skatowany ww LP gra nieżle (nie smaży bardzo na nowej wkładce NN) , a dźwięk "miękki" i dynamiczny jest!
pojutrze zabaczymy co powie ortofon...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak przechowywać płyty?
3LP w jedną, nierozkładaną okładkę wepchnięte? No to faktycznie nieźle, nie spotkałem się z czymś takim jeszcze.
Jeśli sama okładka jest dość gruba to jednak aż taki zły patent to może nie jest
Nie mylmy okładki z kopertami
Jeśli sama okładka jest dość gruba to jednak aż taki zły patent to może nie jest

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtek pisze:3LP w jedną, nierozkładaną okładkę wepchnięte? No to faktycznie nieźle, nie spotkałem się z czymś takim jeszcze.

A w temacie czy LP przechowywac w pionie, czy w poziomie to podzielę sie moimi doświadczeniami;
(Nie zwracałem nigdy uwagi na to czy koperta w okładce ma być otworem do góry, czy nie- zależało to bardziej od tego jak to sobie umyślił wydawca; koperty papierowe to były otworem do góry, a foliowe to jak wyszło ...)
wczoraj- dzisiaj wziąłem z półki (a stały w pionie ok 20 lat- z małymi przerwami) winyle i słucham.
Stan "pyłkowo- kurzowy" ok- wyciągam i słucham- kurzu żadnego nie ma (wiadomo lekko - standartowo- przeczyścić trzeba..
konkluzja: trzymac LP w pionie, dość ściśle, a nic sie nie dzieje. Przechowywanie w poziomie to zły pomysł, a "na skos" to już zbrodnia! A "prostować" to między dwie szyby wsadzic ( w poziomie) i czekać, ( jak winyl odkształcał się latami przez stanie "na skos", to trzeba czasu, żeby wrócił do "siebie")
Newralgiczny moment to wyjmowanie i wsuwanie (jakkolwiek to będzie zrozumiane), a dla pyłkofobów rada; szafka szczelnie zamykana,

Rozgadałem sie
cześć

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak przechowywać płyty?
W to akurat nie wierzę. Nie weszłyby 3 płyty do cienkiej okładki na 1LP. Dlatego zaznaczyłem wcześniej, że pewnie jest grubsza (mimo że nie jest rozkładana).eenneell pisze:takiej ciasnej na 1LP (uściśliłem)
Ja muszę "upchać" środek swojego regału tak żeby wszystkie płyty były w poziomie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie zazdroszczęWojtek pisze:W to akurat nie wierzę. Nie weszłyby 3 płyty do cienkiej okładki na 1LP. Dlatego zaznaczyłem wcześniej, że pewnie jest grubsza (mimo że nie jest rozkładana).eenneell pisze:takiej ciasnej na 1LP (uściśliłem)
Jasne, ze okładka nieco szersza od zwyklej (tak na oko "grzbiet" z napisem- ma jakies 3-4mm );)
Ja muszę "upchać" środek swojego regału tak żeby wszystkie płyty były w poziomie

A ja kupiłem ostatnio (za grosze) taką szafkę metalową, przeszkloną; szpitalno-gabinetowo-dentystyczną, ze szklanymi półkami. Teraz idzie do piaskowania, potem do malowania i winyle będą się miały gdzie schować ( to taka sugestia dla winylo- szelako-fanów, a kurzofobów mających troszkę więcej miejsca niz regał i ze 2.5 mb winyli:idea: ) Tylko ja mam 1mb winyli, a do tej szafki wejdą ze 3 metry bieżące... No ale to z czasem da się naprawić...
pozdrawiam
ŁN
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak przechowywać płyty?
Sorka, przejęzyczyłem się, Chodziło mi oczywiście o pion, a nie poziom 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To OK!Wojtek pisze:Sorka, przejęzyczyłem się, Chodziło mi oczywiście o pion, a nie poziom
Zdziwiłem się, ze Ktoś taki jak Ty Wojtek, w poziomie przechowuje płyty!
Nie wiem czy ma sens zaczynac nowy wątek, a nie szukałem "wgłębnie gdzie indziej", ale teraz odsłuchując stare winyle, to zwróciłem uwagę na to, że na niektórych - w końcówce, czyli między scieżką dzwiękową, a papierowym kółkiem ( nazwijmy to nie rozbiegówką, ale zbiegówką, czyli końcówką

Cos mi chodzi po głowie, że to (już od szelaków chyba się to zaczęło) były oznaczenia dotyczące matrycy, tłoczenia etc...
To rzeczywiscie powinien być nowy temat'
ale już tu napisalem, a znając skrupulatność P. Wojtka, to zapewne odpowie wyczerpująco, albo wrzuci jakiś link.
I będzie po temacie!

Pozdro
ŁN
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak przechowywać płyty?
eenneell:
Krzyś spełnił Twoje oczekiwania i założył nowy wątek poświęcony numerowi matryc, tak więc tą kwestię będziemy kontynuowali tam
Krzyś spełnił Twoje oczekiwania i założył nowy wątek poświęcony numerowi matryc, tak więc tą kwestię będziemy kontynuowali tam

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- loamesoile
- Kontakt:
Jak przechowywać płyty?
Ja od dawna szukałem jakiegoś pudełka czy skrzynki, gdzie mógłbym swoje płyty umieścić i ostatnio w sumie przypadkowo znalazłem w Ikei pudło na 13" szerokie i wysokie, długie chyba na 15" z jakiegoś niezidentyfikowanego sztywnego materiału za jedyne 16 złotych. Pasuje jak ulał. Zmieści się na oko pewnie ze sto płyt 

- nawalonych7krasnali
Ja ponieważ jestem stolarz - po zawodówce tylko co prawda - to nikt mi nie wmówi, że zmielone drewno na pył (MDF)jest lepsze od drewna litego... a wyginanie się to tylko kwestia źle ułożonych kawałków (chodzi o ułożenie słojów) no i brak wyleżakowania drewna. Teraz stosuje się tylko suszarnie, a o leżakowaniu nikt już nie pamięta... dlatego robią się jaja.
Ja mam zamiar zrobić szafke, na której będzie oczywiście na szczycie gramofon, poniżej sprzęt jak wzmak itp i miejsce na płyty z grubej płyty wiórowej oklejonej naturalną okleiną mahoń/dąb - lub jakieś egzotyczne drewniane okleiny. Wiórówka to też co prawda produkt z przetwożonego drewna, ale pewniejsze jest kilkakrotne wkręcanie wkrętów i raczej gwarancja nie wyrwania ich jak to ma miejsce w MDFie.
Ja mam zamiar zrobić szafke, na której będzie oczywiście na szczycie gramofon, poniżej sprzęt jak wzmak itp i miejsce na płyty z grubej płyty wiórowej oklejonej naturalną okleiną mahoń/dąb - lub jakieś egzotyczne drewniane okleiny. Wiórówka to też co prawda produkt z przetwożonego drewna, ale pewniejsze jest kilkakrotne wkręcanie wkrętów i raczej gwarancja nie wyrwania ich jak to ma miejsce w MDFie.
-
Kupiłem LP z dodatkową 7" w jednej okładce na 12". Mam pytanie czy przechowywać je razem w okładce 12" czy może lepiej 7" wyciągnąć i trzymać osobno?
Pokaż co to? jest zamykane?loamesoile pisze:Ja od dawna szukałem jakiegoś pudełka czy skrzynki, gdzie mógłbym swoje płyty umieścić i ostatnio w sumie przypadkowo znalazłem w Ikei pudło na 13" szerokie i wysokie, długie chyba na 15" z jakiegoś niezidentyfikowanego sztywnego materiału za jedyne 16 złotych. Pasuje jak ulał. Zmieści się na oko pewnie ze sto płyt